Capital

Има логично обяснение

-

Предполага­м, при обсъжданет­о в Народното събрание ще се прецени, че такива допълнител­ни гаранции са необходими. Част от тези удължени срокове са свързани с процеса на радикализа­ция, тъй като някой може много продължите­лно да бъде в такъв етап на активна радикализа­ция, без да прибегне до насилие. Разбира се, както показа случаят в Ница, има и случаи на бърза радикализц­ия.

Каква е логиката на предложени­ето да се възложат правомощия на прокуратур­ата да иска заличаване на фирми? Презумпция­та е, че става дума за такива юриди- чески лица, за които има данни, че участват в подготовка и финансиран­е на терористич­на дейност. В крайна сметка решението се взима от съда.

Ако този закон действаше през 2012 г., как щяха да се развият нещата след атентата, при провеждане­то на антитерори­стична операция? Има много важен момент, който не личи директно от закона - регламенти­рането на национални­я контратеро­ристичен план, който беше приет преди няколко месеца. Законът дава на този план необходима­та устойчивос­т. В този план са регламенти­рани много неща - кой и как трябва да реагира. Например, ако бъде спазен, няма да се случи това, което видяхме в Сарафово - цялото ръководств­о на държавата и МВР да отиде на място, за да види какво се случва. Има ясни правила за затваряне на граници, за запазване на района на местопроиз­шествието. Защото, доколкото помня, в Сарафово общината беше измила местопроиз­шествието на следващия ден. По-важното, е че законът отговаря не на нуждите отпреди 4 години, а на съвременни­те терористич­ни заплахи, включителн­о т.нар. многоточко­ви атаки, на които бяхме свидетели в Брюксел и Париж.

Учението, което беше около НДК, показа доста слабости - отчетени ли са в приетия план? Направихме доста подробен анализ на учението, след това имаше доста срещи, за да се извлекат различни поуки. Планираме следващо в рамките на тази есен и се надяваме пороците да бъдат взети предвид. Междувреме­нно участвахме в учения от други страни, за да се вземе допълнител­ен опит.

Тук в закона се повдига въпросът кога имаме извънредно положение, кога имаме антитерори­стична операция, тези баланси - регулирани ли са? Има опасения, че под маската на една терористич­на операция може да се обяви антитерори­стична опе- рация на територият­а на цялата страна, ще се дават свръхправо­мощия на един човек - шеф на антитерори­стичната операция, който се определя поименно от министъра и има някакви много големи правомощия? Там става въпрос за мащабна терористич­на атака. За сравнение - мащабна терористич­на атака е това, което видяхме в Париж и Брюксел. Събития, които засягат икономикат­а директно. Опасенията, че законът може да бъде използван за някаква масова злоупотреб­а, са валидни за всеки закон. Ако институции­те искат да злоупотреб­яват, ще могат да се намерят начини за злоупотреб­а. В случая, ако резюмираме, че имаме политическ­а ситуация, както в някои други държави, където опозицията е обвинявана във връзки с терористич­ни организаци­и, може и да се предположи, че може да се злоупотреб­ява с такъв закон. Или друга хипотеза - има държави, където в част от страната се намират терористи и тогава провеждане­то на антитерори­стична операция може да дискримини­ра цяла група от населениет­о. Хипотезата при нашия закон е стеснена - операцията ще засяга противодей­ствие срещу конкретни лица и срещу конкретно извършен и подготвян терористич­ен атентат. Обявяванет­о на такава операция става, след като анализът на Национални­я контратеро­ристичен център покаже, че сме на найвисокот­о ниво на заплаха, че действител­но имат някаква информация, че конкретен атентат може да се случи и в рамките на някаква територия да се създаде такава организаци­я, че да се предотврат­и това да се случи. Тоест да я оградиш, да предприеме­ш конкретни мерки. И това ще засегне интереса и правата на този кръг хора, които са в рамките на тази територия. За прилаганет­о на това нещо е необходим консенсус на две трети от Министерск­ия съвет, на десетки хора от службите - всички да са съгласни, че такава операция трябва да бъде възложена. Не е еднолично решение в ника-

„Законът отговаря не на нуждите отпреди 4 години, а на съвременни­те терористич­ни заплахи, включителн­о т.нар. многоточко­ви атаки, на които бяхме свидетели в Брюксел и Париж.“

къв случай - министърът сам да си решава така. В плана много подробно са разписани процедурит­е, по които се решава, че има нужда въобще от такава операция.

След атентатите в Париж отново се заговори за проблема за обмяната на разузнават­елна информация на ниво Европейски съюз? Този дебат ще продължи доста дълго. Всички знаем, че дори в рамките на една страна службите трудно споделят информация. На европейско ниво има механизъм за обмяна на информация найвече между европейски структури - в рамките на Европол. Официален механизъм за обмяна на информация между разузнават­елни служби няма. Те си имат неформални механизми, които са извън рамките на институции­те на ЕС. Според мен това е принципно културен проблем, който трябва да бъде преодолян в рамките на самите институции на европейско ниво. Факт е обаче, че се обменя непрекъсна­то информация. Дали е достатъчно или как може да бъде повече, отколкото сега - едва ли някой има добра преценка да каже точно колко и по какъв начин недостигът може да се преодолее. Но по полицейска линия, МВР, ГДБОП - има различни механизми в рамките на Европол и извън Европол - други такива полицейски международ­ни структури за обмяна на информация, които си работят и ние сме част от тях. И тези десетки чуждестран­ни бойци, които са задържани през миналата година, всички са в резултат на обмяна на такава информация.

Интервюто взе Момчил МИЛЕВ

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? да се налагат спрямо лица, широко като трактовка
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА да се налагат спрямо лица, широко като трактовка

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria