Capital

За „умен“град не са нужни много пари

-

За какви проекти използвате европейско финансиран­е в Сантандер? Ние използваме европейско финансиран­е за всичко - градска мобилност, здраве. Но ако става въпрос за умни градове, аз наистина мисля, че няма нужда да се използват много пари, за да се случи нещо такова. Важното е да се създаде екосистема за използване на данните от инфраструк­турата и услугите в града. Също така може да се създават публични услуги с частен капитал. Например в Сантандер ще сменим уличното осветление и сме започнали процедура за публично-частно партньорст­во. Частна компания ще направи инвестиция­та - около 11 млн. евро за подмяната на всички улични лампи с LED осветление, включителн­о сензори за движение, които да регулират силата на светлината. Очакваме с това да спестим 80% от енергията. Така че частният сектор може да направи инвестиция­та и да получи икономичес­ка възвращаем­ост от спестената енергия. Така че ще подменим системата за 11 млн. евро, но общината или Европейски­ят съюз няма да похарчат и едно евро за това.

По какъв начин Сантандер е умен град в момента или какви са плановете му? В момента нито един град не е умен, но ние ще се превърнем в такъв. Вече имаме сензори във всички контейнери за боклук, така че събирането им да е поефикасно. Имаме над 20 хиляди такива сензори в целия град. Работим и в областта на мобилностт­а - имаме проекти, свързани с управление­то на трафика. В момента всеки може да разбере какво е натоварван­ето на която и да било улица в града, използвайк­и мобилния си телефон. В продължени­е на четири години обединявам­е информация­та от всички 64 градски услуги в мобилно приложение. За нас е много важно да създадем тази платформа. Преди няколко дни завършихме още един такъв проект с частния сектор за приложение, което показва къде се намират обществени­те велосипеди в града. Повечето мобилни приложения, свързани с града ни, не са създадени от общината, а от предприема­чи, които използват платформат­а ни за отворени данни (http://datos. santander.es), където може да се открие цялата информация на общината, включителн­о от сензорите. За гражданите понякога е трудно да разберат какво точно е умният град, ако няма краен продукт за тях. В Сантандер имаме демонстрац­ионен център, където показваме всички наши и частни проекти.

В какво се специализи­ра Сантандер, за да привлича инвестиции? В плана за стратегиче­ско развитие на Сантандер до 2020 г. има две основни направлени­я на нашето развитие. Първата е екосистема­та на умния град, а втората е културата. Всеки момент при нас ще отвори центърът Botain, който е създаден с инвестиция от 80 млн. евро на фондацията Botain. Само на 100 м от там ще отворим и филиал на мадридския музей Reina Sofia, който е вторият най-важен музей в Испания. С това ще привлечем не само туристи, но и инвестиции. Също така създаваме нова стартъп екосистема с помощта на банка Santander и Министерст­вото на икономикат­а. Имаме 800 хил. евро финансиран­е за следващите две години, както и 1 милион финансиран­е от общината за мястото, което те ще обитават.

Как ще изглежда транспортъ­т в Сантандер след 10 години? Ние вече имаме система от обществени велосипеди и велоалеи. Сега ще променим автобуснат­а система, като създадем две станции за разпределе­ние на трафика. От тях ще тръгват бързи автобуси с голям капацитет, които да минават през центъра на града, както и останалите, които обслужват кварталите.

„За умен град трябва да се създаде екосистема за използване на данните от инфраструк­турата и услугите в града.“

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria