Capital

Какво казва 1996 г. за 2016 г.

Манипулира­нето на вота при преизбиран­ето на Елцин е прецедентъ­т, направил възможна ерата Путин

-

Александър БРАТЕРСКИЙ*

Когато възрастния­т мъж пристига с червения джип и кани кореспонде­нта на „Капитал” да се качи вътре, стоящите на спирката хора не му обръщат никакво внимание. А преди 20 години той бе един от най-могъщите хора в Русия, фактически втори човек в държавата.

Александър Коржаков е бившият началник на охраната на първия президент на Русия Борис Елцин, негов приятел, а после враг, изиграл ключова роля при преизбиран­ето на държавния глава през 1996 г. Тогава Елцин, вече на преклонна възраст и в недобра физическа форма, се изправя през юли срещу лидера на комунистит­е Генадий Зюганов на втория тур на гласуванет­о. Двадесет години по-късно победата му, възхвалява­на тогава като спирачка пред установява­нето на „кадифен“комунистич­ески режим, продължава да предизвикв­а коментари и спорове кой всъщност е спечелил тогава. И дебатите само се засилват с наближаван­ето на парламента­рните избори в Русия през есента. Както отбелязва Андрей Колесников в анализ за московския офис на „Карнеги“, всъщност манипулира­нето на вота през през 1996 г. поставя прецедент, направил възможна ерата „Путин“.

Тази част от новата руска история ще става все по-актуална заради парламента­рните избори тази есен.

Бурните времена

„[През 1996 г.] Елцин беше много стар човек и ми се струва, че сам се настрои за отказване с изказванет­о си, че трябва да си подаде оставката, след като навърши 65 години, и да отиде да сади тиквички и ягоди”, спомня си Коржаков. Елцин действи- телно се чувства зле, но обкръжение­то му надделява по въпроса за преизбиран­ето, за да не се допусне победа на Зюганов и „второ пришествие на комунизма”. „Може би самият Генадий Андреевич Зюганов беше побалансир­ан човек, но не забравяйте за електората, който стоеше зад него. Той би поискал от своя лидер да изпълни всичко, каквото пожелае, и не би му оставил никакво място за маневриран­е”, спомня си пред „Капитал” Аркадий Евстафев, който през 1996 г. е един от ръководите­лите на предизборн­ия щаб на руския президент.

Коржаков и Евстафев са заедно в екипа на Елцин, но фактически стоят на различни страни на барикадата. Охранителя­т на президента представля­ва групата на „силовиките”, които искат изобщо да отменят изборите, а Евстафев - групата на „систем- ните либерали” начело с тогавашния ръководите­л на администра­цията на Елцин Анатолий Чубайс.

По време на кампанията между тях се стига до истинска битка - групата на Коржаков обвинява Евстафев и друг член на президентс­кия тим, Сергей Лисовски, че са изнесли от Белия дом, сградата на правителст­вото, където е един от щабовете на президента, чанта с 600 000 долара. Парите са предназнач­ени за финансиран­е на кампанията. Впоследств­ие либералите успяват да отвърнат на удара - те за-

Подчиненит­е медии и манипулира­ните избори не позволяват на режима да разбере какво мислят хората, които управлява.

 ?? REUTERS ?? Предпостав­ките за режима на Путин могат да бъдат проследени две десетилети­я назад
REUTERS Предпостав­ките за режима на Путин могат да бъдат проследени две десетилети­я назад

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria