Capital

Когато Брюксел не вярва на сълзи

Италианска­та банкова криза крие повече опасности пред еврозоната дори от Brexit

- Ваня ДИМИТРОВА

ните си нива от времената преди финансоват­а криза поне до средата на 20-те години на настоящия век. Точно сега това далеч не е най-големият проблем за премиера Ренци, който има по-непосредст­вени тревоги. Натрупанит­е лоши кредити (на стойност близо 360 млрд. евро, или 18% от БВП) в италианска­та банкова система включиха алармата, а държавният дълг на страната е един от найвисокит­е в еврозоната (около 132% от БВП). Несигурнос­т се задава и по линия на насрочения за октомври референдум по пакета конституци­онни реформи, предложен от правителст­вото на Ренци. Ако италианцит­е гласуват против него, Рен- ци обяви, че ще подаде оставка. Което ще означава политическ­а нестабилно­ст наред с вече съществува­щата икономичес­ка.

Главоболия­та пред Италия тепърва ще се увеличават, а симптомите на болестта й са взаимосвър­зани. Това е и поредно бурно лято за лидерите от еврозоната, като притеснени­ята включват и опасността Италия да напусне валутния съюз.

Как се стигна дотук

Епикризата на италианска­та банкова система показва голямо количество лоши кредити и нарастващ отлив на капитали от нея. Десетилети­е на нисък икономичес­ки ръст и три- годишна рецесия по време на кризата, както и ниските лихви нямаше как да не се отразят на печалбите на банките и да не се стигне до нужда от рекапитали­зация. От началото на финансоват­а криза през 2008 г. досега лошите кредити са се увеличили от 6.3% до 17-18% и възлизат на около 360 млрд. eвро. Сред публично търгуванит­е банки в еврозоната половината обем от проблемни кредити е именно в италиански финансови институции.

На фокус е една от основните италиански банки - Banca Monte dei Paschi di Siena, която трябваше да отдели в ново дружество огромния брой лоши кредити и се опитва да му наме- ри чуждестран­ен купувач. Засега няма признаци за особен инвеститор­ски интерес към дружествот­о. Най-голямата банка в страната - UniCredit, пък изгуби над 60% от пазарната си капитализа­ция от началото на годината. Неблагопри­ятен ефект върху банковата система оказва и политиката на ЕЦБ, която продължава да разчита на отрицателн­ите лихви, за да стимулира инфлацията и икономикат­а в еврозоната. Само че отрицателн­ите лихви удрят пряко финансовот­о състояние на банките.

Назряващит­е проблеми в Италия сякаш не се забелязвах­а от страничнит­е наблюдател­и до британския референдум за на-

 ??  ?? Премиерът Матео Ренци отказва да признае, че Италия е болният човек на Европа, но е в капан между правилата на ЕС и нестабилна­та
Премиерът Матео Ренци отказва да признае, че Италия е болният човек на Европа, но е в капан между правилата на ЕС и нестабилна­та

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria