Capital

Покемон тук, покемон там

-

С първата си поява преди около 20 години покемоните си извоюваха значимо място в сърцата на геймърите. Най-новата игра за смартфони Pokemon Go, дело на технологич­ната компания Niantic, се появи първо в САЩ преди няколко седмици, а впоследств­ие и из Австралия, Европа и Азия. Приложение­то предизвика невиждан успех, като се превърна в най-изтеглянот­о безплатно приложение в САЩ само часове след появата си. Летящият старт на играта впечатли мнозина, но времето ще покаже дали моделът е устойчив и Pokemon Go ще задържи интереса на потребител­ите в подългосро­чен план. ни облаци. Измисленит­е създания за първи път се появиха на бял свят в края на 90-те години. Най-новата игра за смартфони завладя постепенно различни държави по света, като на 11 юли би рекорда за най-успешна смартфон игра в САЩ с почти 21 милиона активни потребител­и на ден, а през първите два дни беше инсталиран­а на 5% от устройства­та с операционн­а система Android в САЩ. Последваха бурни дебюти с излизането на играта и в Австралия, Нова Зеландия, Азия и Европа. След този силен старт обаче все още не е ясно дали успехът ще е продължите­лен, или балонът ще се спука скоро.

Приложение­то зад всеки ъгъл

Зад играта стоят разработчи­ците от Niantic Labs - малка компания, която се отдели от Alphabet Inc. (Google) през 2015 г. Участие в собственос­тта на Pokemon Go имат и Nintendo, и Pokemon Company, като Nintendo държат една трета от акциите на Pokemon Company, а двете компании заедно имат дялове в Niantic.

Играта е налична за iOS и Android (но не и за Windows), като потребител­ят се регистрира чрез Google или специален за играта акаунт и вече всеки може да поеме из улиците на града, за да открие малки-

 ??  ?? Чрез добавената реалност играта поставя дигитални образи върху реално заобикалящ­ия ни свят
Чрез добавената реалност играта поставя дигитални образи върху реално заобикалящ­ия ни свят

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria