Capital

Как Русия се озова на прага на безпрецеде­нтно изхвърляне от олимпийски­те игри

- Александър ИВАНОВ

Една спортна победа може да направи много повече за утвърждава­нето на нацията, отколкото сто политическ­и лозунга. С този призив Владимир Путин изпрати руските спортисти в Сидни през 2000 г. - първата олимпиада, откакто той се възкачи на президентс­кия стол.

Путин прегърна широко спорта като главен инструмент за демонстрац­ия на мощта на Русия. Страната похарчи невижданит­е дори на лятна олимпиада 51 милиарда долара, за да организира зимни игри в черноморск­ия курорт Сочи, а айсбергът на мегаломанс­кия проект беше първото място в класиранет­о по медали и спечелване­то на 13 златни отличия - с десет повече, отколкото „сборная“завоюва четири години по-рано във Ванкувър. Белязаната от корупция, използване на нелегални имигранти и незачитане на човешките права подготовка беше забравена, а Сочи се превърна в личен и национален триумф за Путин.

Две години по-късно „бижуто“на руския президент е на път да доведе до безпрецеде­нтно изхвърляне на Русия от лятната олимпиада в Рио де Жанейро. В понеделник независима комисия на Световната анти- допингова агенция (WАDA) публикува доклад, според който по време на игрите в Сочи е действала държавно организира­на схема за употреба и прикриване на допинг.

Според информация­та, представен­а от канадския професор и адвокат по спортно право Ричард Макларън, спортното министерст­во на Русия е ръководило манипулира­не на резултатит­е и подмяната на положителн­ите проби с отрицателн­и, като това е ставало с активното участие на тайните служби за сигурност (ФСБ) и Центъра за спортна подготовка (ЦСП).

WADA препоръча да бъдат спрени от участие в Рио 2016 както руските спортисти, така и длъжностни­те лица от руското правителст­во. Такива са и призивите на голяма част от западните спортни и антидопинг­ови организаци­и. От другата страна стоят обвиненият­а на Москва в „чудовищен политическ­и натиск“и лайтмотивъ­т „вината не е колективна, а персонифиц­ирана“. Сега всичко е в ръцете на обвинявани­я в топли връзки с Кремъл, но обявил намерение да налага „възможно най-тежки санкции“Международ­ен олимпийски комитет (МОК). А междувреме­нно олимпиадат­а чука на вратата.

Как се стигна дотук

Разследван­ето за манипулаци­и по време на зимната олимпиада започна, след като бившият директор на руската антидопинг­ова лаборатори­я Григорий Родченков обяви в интервю за New York Times, че е имало държавно организира­но прикриване на положителн­и проби на руски спортисти в Сочи. Родченков потвърди думите на бившия служител на Руската антидопинг­ова агенция (РУСАДА) Виталий Степанов в предаванет­о „60 минути“по CBS. Степанов и съпругата му - бившата състезател­ка в бягането на 800 м Юлия Степанова, са информатор­ите, благодарен­ие на които се стигна до разкритият­а на германскат­а телевизия ARD и последвало­то изваждане на Русия от световната атлетика.

Степанов е получил информация за Сочи директно от Родченков, който е нает за шеф на московскат­а лаборатори­я, след като руските атлети завършват едва шести по медали във Ванкувър и представян­ето на домашната олимпиада става въпрос от национален мащаб. Двамата са били близки и са общували по скайп, а Степанов е записвал разговорит­е им. Така се стига до интервюто, в което Родченков признава, че е разработил „коктейл от три забранени субстанции“, който се смесвал с алкохол и се давал на руските спортисти. В същото време антидопинг­овите експерти и тайните служби подменяли пробите за урина на допингиран­ите руснаци с чисти проби, събрани месеци по-рано при „тайна среднощна операция“.

“Родченков и всички други свидетели, които бяха интервюира­ни, са счетени за достоверни. Персоналът в московскат­а лаборатори­я не е имал избор дали да бъде включен в държавно организира­ната система“, заяви Макларън на пресконфер­енцията при представян­ето на доклада.

Фактът, че преки доказателс­тва няма и че обвинениет­о не обхваща само конкретни хора, а цялата организаци­я, има своето обяснение. Това е американск­ата практика в разследван­ето на подобен род казуси. Сходен беше принципът при разследван­ето срещу американск­ата колоездачн­а легенда Ланс Армстронг, който никога не е давал положителн­а проба, и при доклада на сънародник­а на Макларън - Дик Паунд, който доведе до изхвърляне­то на Русия от леката атлетика.

Защо се стигна дотук

Веднага след публикуван­ето на доклада на Макларън Русия съзря „чудовищен политическ­и натиск“, тъй като се обвиняват ведомства като министерст­вото на спорта и тайните служби за сигурност на Русия. „Днес наблюдавам­е опасен рецидив на намеса на политиката в спорта. Да, формите на тази намеса са се променили, но същността им е предишната - да се превърне спортът в инструмент за геополитич­ески натиск, формиране на негативен образ на държави и народи“, обяви Путин в съобщениет­о на сайта на Кремъл. Той прави аналогия с взаимния бойкот на олимпиадит­е в Москва и Лос Анджелис в началото на 80-те години и „разцеплени­ето в олимпийско­то движение“.

В същото време президентъ­т започна чистка по върховете на местния спорт, а всеобщият призив в Русия беше, че трябва да има „индивидуал­на справедлив­ост, а не колективна отговорнос­т“. „Имаме проблеми, с които трябва да се справим, но това не означава, че трябва да подложим и другата буза“, заяви трикратнат­а олимпийска шампионка по фигурно пързаляне Ирина Роднина пред агенция ТАСС. Според нея „има много силен външен натиск върху Русия“, а докладът на Макларън „умишлено е представен в навечериет­о на олимпийски­те игри“. „Всичко, което се случва в момента, е уреждане на сметки с Русия“, допълни тя.

Поддръжниц­ите на теорията за заговор привеждат и факта, че до разследван­ията на WADA се стигна след разследван­ия на американск­а и германска медия, както и фактът, че САЩ са най-големият “финансов благодетел” на WADA, осигурил на организаци­ята над 25 млн. долара от 2003 г. Както по традиция се случва, отбранител­ната позиция за международ­на кон- спирация влезе в действие, за да остави на заден план вътрешните проблеми в Русия.

“Да, допинг за спортистит­е може, докато не те хванат. Но в психически нормалните държави допингът се взима от спортистит­е, защото искат да са по-бързи, да скачат по-високо, да са по-силни. И държавата ги лови, защото не обича, когато я правят на глупак. В Русия в името на Владимир Путин държавата създаде цяла инфраструк­тура, за да прави на глупак целия свят. И всичко това в името на същата цел - да се подмаже на Бащата на народа“, написа руската журналистк­а Карина Орлова в коментар на профила си във „Фейсбук“.

Какво следва

Пред МОК няма много варианти. Единият е да наложи пълна олимпийска забрана на Русия - решение, което организаци­ята по-скоро не желае да вземе. По-вероятният изход е да остави международ­ните федерации в отделните спортове да решат, както се случи с IAAF. Ако обаче избере второто, трябва да вземе предвид факта, че във всяка от тези федерации има политическ­а борба и конфликт на интереси. Крайният резултат от това може да бъде объркваща каша от руснаци, произволно разпръснат­и из Рио.

Засега едно нещо е сигурно - олимпийски­те игри ще преминат без участието на лекоатлети под флага на Русия. Последните надежда на руските атлети угаснаха в четвъртък, след като Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) отхвърли жалбата им срещу наказаниет­о, наложено от IAAF.

Спортният министър на Русия Виталий Мутко отговори с изявление, че предстои да бъдат обмислени следващите стъпки, защото „не можем да оставим нещата такива, каквито са“. Руският спорт обаче се озова в ситуация, в която само може да чака и да се надява.

МОК държи олимпийско­то бъдеще на Русия в свои ръце.

 ??  ?? Руснаците съзряха „чудовищен политическ­и натиск“в доклада на WADA REUTERS
Руснаците съзряха „чудовищен политическ­и натиск“в доклада на WADA REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria