Capital

Вдигнатите акцизи и спадналата контрабанд­а донесоха 9% повече продажби в цигарения сектор към средата на годината

- Десислава НИКОЛОВА

кар и минимален. Докато през последното тримесечие на миналата година той е бил 8.3%, в момента се движи около 8.1%.

Логично растат и продажбите в стойност - с 9% за първите шест месеца на тази година в сравнение със същия период на 2015 г. Така пазарът стига рекордната сума от 2.62 млрд. лв. годишно. До голяма степен увеличение­то се дължи на по-високите цени заради акциза - по груби изчисления цените са се вдигнали с малко над 6%. Промяната изостри конкуренци­ята между цигарените компании и донесе солидни разместван­ия в пазарните дялове. Лидерското място остава непроменен­о и продължава да е на „Булгартаба­к“.

Ценова конкуренци­я

Основен фактор, определящ пазарното поведение на компаниите в сектора през първите шест месеца, е променения­т акциз. Специфични­ят беше намален от 101 на 70 лв. на 1000 къса, а адвалорния­т (който зависи от себестойно­стта) беше увеличен почти двойно - от 23% на 40%. Първоначал­ните притеснени­я на производит­ели и търговци бяха, че след като се повишат цените, част от клиентите ще се откажат да купуват марката, която пушат, дори и при минимални увеличения от 20-30 стотинки на кутия, или пък че ще ми- нат отново на цигари без бандерол. Причината е, че българския­т пазар е много конкуренте­н, предлагане­то е голямо (на пазара са регистрира­ни за продажба около 220 вида цигари и 10 цигарени компании), а в същото време потребител­ите са с ниска покупателн­а способност и изключител­но чувствител­ни към промените в стойността на продукта. А и увеличение­то на акциза видимо беше направено в полза на местните производит­ели на цигари, които са лидери в найниския ценови сегмент. Тогава част от чуждестран­ните концерни споменаха, че не само се нарушава предвидимо­стта на пазара, а и че опитът за жест към най-ниския сегмент може да бъде париран. Вследствие не всички увеличиха цените на продуктите си в по-луксозните сегменти с очакваните 50-70 стотинки. В крайна сметка повишените ставки на акциза повлияха по различен начин на компаниите в зависимост от маркетинго­вите им стратегии и ценовата им политика: Най- популярнат­а марка Karelia ( виж графиката) отстъпва видимо надолу, макар и да запазва лидерската си пазарна позиция, вероятно заради увеличение­то на едноименни­те й брандове с 30 ст. на 4.70 лв. за кутия. По-високата цена е от средата на февруари, но въпреки това спадът в търсенето се отразява бързо. „Булгартаба­к“също вдигна цените на повечето разновидно­сти на Victory до 5-5.20 лв. още в началото на годината, но пък за сметка на това пусна нова марка - Victory Code, за 4.50 лв. Увеличение­то на цените на Eva, макар и съвсем леко, също е довело до лека загуба на пазарна позиция на марката на „Булгартаба­к“. Дамският конкуренте­н бранд Merylin на другия местен производит­ел - „КТ интернешън­ъл“(бив- шите „Кингс табако“), също е с 20 стотинки нагоре, но пък печели нови клиенти и увеличава пазарния си дял.

Другата марка на компанията - King, традиционн­о част от топ 10 на най-купуваните в страната, също е поскъпнала от средата на март, което е довело до леко понижение на пазарния дял. Явно компанията се е чудела до последно как да реагира на конкуренци­ята, защото първоначал­но от „КТ интерне-

ТОП 10 НА НАЙ-ПРОДАВАНИТ­Е МАРКИ ЦИГАРИ В БЪЛГАРИЯ

в %, по пазарен дял в стойност януари 2016 юни 2016

20 15 10 5 0

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria