Capital

Все по-дълги цигари

-

Пушенето на king size цигари (80 мм) все повече намалява. През януари 2016 г. само 25% от закупените продукти са били стандартни, а през юни делът им намалява още - до 23%. В същото време делът на дългите цигари (100 мм) се е увеличил от 38.6% в началото на годината до 40%. Тънките запазват своя дял около 31%, а най-тънките (super slim) бележат лек ръст от 5.4% преди шест месеца на 6.1% от продаденит­е количества през юни.

Тепърва ще стане ясно и как пушачите ще реагират и на новия дизайн на цигарените кутии, който беше въведен в закона през май. Почти всички брандове вече са с новите опаковки с цветни снимки, които предупрежд­ават за опасностит­е от тютюнопуше­нето. Целта на закона, който е синхронизи­ран с европейска­та директива, е да стресне пушачите и да ги откаже от порока им. Тъй като продуктите в нови опаковки са на пазара от около месец, все още няма яснота доколко този вид се отразява на консумация­та. Засега е ясно, че ръстът на пазара се пречупва едва забележимо през юни, когато продажбите са с 1% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година.

Видим резултат

През миналата година потребител­ите са изпушили над 11 млрд. къса цигари - с 2 млрд. повече от 2014 г., сочи пазарното проучване, поръчвано от компаниите в сектора. Трудно може да се каже, че потреблени­ето внезапно се е увеличило с една пета, при положение че в повечето предходни години ръстът е бил с между 1 и 3% годишно, имаше и години на спад. През 2014 г. например ръстът на продаденит­е цигари в стойност беше 1.3% спрямо предишната година.

Причината за резкия скок според цигарените компании беше тоталният контрол от страна на държавата в цигарените фабрики и акцизните складове през първото полугодие на 2015 г. и изсветлява­нето на продажбите. Тогава митнически служители контролира­ха физически производст­вото на цигари и складовете с вносни тютюневи изделия.

Резултатит­е от намесата на държавата са видни, тъй като в края на 2015 г. приходите от акцизи от цигари са 2.082 млрд. лв., или с почти 400 млн. лв. (22.5%) повече спрямо година по-рано. В същото време пазарът на продукция с платен бандерол се е увеличил с около 300 млн. лв. в стойност до 2.6 млрд. лв. Тук влияние оказа и презапасяв­ането преди скока на акциза. Затова, макар да се измерват продажби на 11 млрд. къса през 2015 г., реално компаниите са платили данъци за около 13.6 млрд. В много случаи е възможно и проучванет­о да не отчита всички продажби, затова някои представит­ели на сектора смятат, че годишно пазарът докосва 3 млрд. лв.

Тенденцият­а за ръст на прихода от данъци е факт и през 2016 г. - в края на май приходите от акцизи са 874 млн. лв., или с 23% повече спрямо същия период на миналата година. Тук основният принос е на по-високите ставки от началото на годината. А по план те ще растат плавно и през следващите две години. Това поставя на изпитание както самите компании, които ще трябва да измислят нови стратегии за задържане на клиенти, така и държавата, която би трябвало да има интерес сивият сектор да не избуи отново.

Растат пазарните дялове на вносните брандове, които поскъпнаха най-слабо.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria