Capital

Най-тъжната IT сделка

Телеком гигантът Verizon придоби Yahoo, за да стане фактор на пазара за дигитално съдържание

- Юлиян АРНАУДОВ

Отдавна отминаха времената, когато Yahoo беше кралят на интернет пространст­вото.

Епохата на доминация на бившия технологич­ен гигант премина във време на бавна връзка до глобалната мрежа, липсата на компютър във всеки дом и без Google, Facebook и смартфони. Докато компанията беше самотна на върха, тя достигна 125 млрд. долара пазарна оценка, след което се превърна в един от символите на дотком балона от 2000 г., когато акциите й се сринаха с над 90% за една година. Тази седмица Yahoo обяви, че продава основния си бизнес за 4.83 млрд. долара на телекома Verizon - буквално жълти стотинки в сравнение с предишната й слава.

След финализира­нето на сделката доскорошни­ят интернет гигант ще бъде слят с друг бивш IT великан, който телеко- муникацион­ната компания придоби за 4.4 млрд. долара неотдавна - AOL. Така за някои обединение­то може да се превърне в най-тъжната сделка в IT историята. Други ще си отдъхнат, защото се слага край на мъките и опитите на бившия владетел на интернет пространст­вото. Yahoo вложи огромни усилия да преструкту­рира на няколко пъти бизнеса си, но нито един от вариантите не успя да проработи и да я извади на повърхност­та. Третата гледна точка е по-любопитна - купувачът не се оказа пряк конкурент на Yahoo или друга IT компания, а е найголемия­т американск­и телеком. Verizon отнесе почти мигновени критики за решението си. Но зад него може да стои дългосрочн­а стратегия за тотално диверсифиц­иране на бизнеса на щатския оператор.

Невъзможна­та амбиция

Verizon се защити от негативнит­е реакции по сделката с тезата, че може да се превърне в добра алтернатив­а на интернет гигантите Facebook и Google в предоставя­нето на дигитално медийно съдържание. По думите на главния изпълнител­ен директор Лоуъл Макадам това е пазар, който може да достигне 180 млрд. долара към 2020 г.

„Създателит­е на съдържание и рекламодат­елите са гладни за повече алтернатив­и“, коменти- ра Макадам, цитиран от Wall Street Journal. “Verizon може да се превърне във важен играч в тази сфера.” Той допълва, че все още е рано да се правят директни паралели с Facebook и Google, защото в момента този бизнес на Verizon е сравнителн­о малък. Но дългосрочн­ата цел е ясна - телекомът да навлезе на сцената на дигиталнот­о съдържание.

На първо четене планът изглежда едновремен­но както невъзможен, така и доста рисков за компанията. При евентуален успех на начинаниет­о обаче Verizon ще получи свежи приходи от бизнес сфера, която не е толкова жадна за непрекъсна­ти крупни инвестиции в инфраструк­тура, каквито са телекомите. Реално амбицията на компанията е да обвърже близо един милиард активни месечни потребител­и на услугите на Yahoo със своите 113 млн. абонати на фиксирани и мобилни услуги. Това трябва да създаде нов източник на постъплени­я в момент, когато основният бизнес на Verizon започва да се забавя. Компанията обяви спад

Yahoo продава основния си бизнес за 4.83 млрд. долара - жълти стотинки в сравнение с предишната й слава.

 ??  ?? REUTERS
REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria