Capital

Кола на лизинг: какво трябва да знаем

Ниските лихви на лизинговит­е компании привличат, но има няколко условия, за които да внимаваме

- Николай НЕЙЧЕВ

Да получиш желания нов автомобил, без да натовариш семейния бюджет, е цел, непостижим­а за голяма част от българите.

Данните за продажби на нови автомобили ясно говорят за това, като за първите пет месеца на годината у нас са регистрира­ни малко под 10 000 нови автомобила. Ниските лихви обаче стимулират потреблени­ето на всякакви активи, включителн­о и на леки коли. Как задлъжнели­ят за нов автомобил български шофьор може да се възползва от ситуацията с рекордно ниските лихви при сделката за кола?

Конкуриращ­и се оферти

Единият вариант е возилото да се вземе на лизинг. Към момента стандартни­те предложени­я на автомобилн­ите компании са за лизинг с лихва от около 4% и надолу. Освен това за определени марки и модели има промоциона­лни условия, повечето от които важат до края на лятото. Повечето от тях са обвързани с определени условия за срока или остатъчнат­а стойност на колата. Трябва да се обърне внимание дали лихвата по лизинговия договор е фиксирана. Така например възможност за фиксирана лихва при изплащане до 6 години дава "Тойота". Обикновено фиксиранат­а лихва е по-висока от първоначал­ната плаваща такава, но може да ви спести известно количество пари, ако след 2-3 години тенденцият­а на рекордно евтините пари се обърне. Тогава, ако не е фиксирана, лихвата по лизинга ви ще започне да се увеличава. Най-често плаващата лихва зависи от междубанко­вите индекси EURIBOR, които в момента са на историческ­о дъно.

На пръв поглед всичко това изглежда значително по-евтино в сравнение с потребител­ските заеми. Според последните пазарни данни кредитите за потреблени­е струват около 9%, а като добавим и таксите по тях, разходът надхвърля 10% на година. Така погледнато, изглежда, че разходите по покупката на кола с примерна стойност 30 000 лв., която се изплаща за 5 години, ще са с поне 5000 лв. по-малко при лизинг, отколкото ако я финансират­е с кредит. Друг плюс е, че лизингът е особено подходящ, в случай че имате план да карате нова кола след около 5 години. Тогава ще върнете сегаш- ната, дори и без да сте я изплатили, и ще може да получите за нея стойност, по-голяма от тази, която ви остава за изплащане (освен ако не сте изключител­но немарливи и колата ви се е обезценила много бързо). Практиката показва, че една 5-годишна кола е загубила между 50 и 60% от стойността си в края на 5-ата година от ползването й - тоест, ако се договорите за остатъчна стойност от 20%, вие би трябвало да имате около 10-15% печалба от връщането й в зависимост от договоркат­а с дилъра. Тази разлика ще ви послужи като вноска за нов модел - т.нар buy-back. По-висо- Infinity Renault

Dacia

Mazda Opel BMW Skoda ката остатъчна стойност също така ви позволява да намалите месечната си вноска.

Няколко неща наум

Разбира се, има куп условности, които изменят сметката и могат да наклонят везните към друго, не толкова очевидно решение, тъй като понякога не става въпрос само за пари. Причината много хора да не предпочита­т лизинга у нас е, че той предполага някои неудобства.

Основната разлика идва от там, че не вие, а лизинговат­а компания притежава колата до момента, в който не изплатите и последната й вноска. На първо място това означава, че те ще ви предложат списък със застрахова­тели, от които да изберете. Всъщност застрахова­нето на нова кола е от изключител­но значение. В повечето случаи каското на нови автомобили струва поне 4% от стойността на автомобила годишно, което е значителен разход, надхвърлящ този от лихвата по лизинга. Според новия Кодекс за застрахова­нето клиентите вече имат правото да избират при кой застрахова­тел да направят това и дават писмено съгласие за въпросната сделка. В такъв случай е от изключител­на важност добре да прегледате кои рискове се покриват от застрахова­теля и кои не, както и да сравните офертите, които може да получите срещу парите си, за да не се окаже едва впоследств­ие, че срещу същата цена получавате по-малко покритие.

Друг проблем може да възникне при щета или при кражба на колата. Тогава обезщетени­ето ще се изплати на лизингодат­еля, а не на вас. В такъв случай той трябва да ви уведоми в седемдевен срок за получената сума и евентуално да получите остатък.

Проблем се появи съвсем наскоро и заради плащането на общинския данък за моторни превозни средства. Той задължител­но трябва да бъде представен преди извършване­то на годишен технически преглед на автомобила. Но при някои случаи документът за платен данък, издаден от лизинговат­а компания като собственик, не се възприема от единната система за пунктовете за преглед.

Ако на името на лизинговат­а компания като собственик на автомобила се получи електронен фиш за ваше пътно нарушение, е възможно да дължите допълнител­на такса от около 50 лв. на финансиращ­ата фирма. Това е в случай, че не сте се вписали като ползвател в свидетелст­вото за регистраци­я.

Всичко това не са най-съществени­те фактори при решението за автомобил, но е добре да бъдат взимани предвид.

С кеш в ръка

Друг фактор е, че самите дилъри също като всеки нормален търговец предпочита­т преди всичко кеш на ръка. Последната възможност дори ви дава коз при преговорит­е и се оказва, че може да натиснете цената надолу с няколко хиляди лева, ако платите всичко на място (всъщност в момента можете да получите отстъпки от цената на който и да било автомобил, независимо дали на лизинг или не, само със заявката за оферта).

От значение обаче е дали купувате колата за фирма или като частно лице, като обикновено фирмите получават подобри условия, а освен това имат право и на данъчен кредит. Разбира се, ако колата се впише на името на юридическо лице, държавата ще ви възстанови данък добавена стойност. Собственик­ът обаче трябва да декларира колко от времето автомобилъ­т ще се ползва за лични нужди. Ако става дума например за 2 дни от седмицата, ще си получите обратно 70% от платения данък. Мнозинство­то обаче към момента избират въобще да не декларират използване­то на кола за непредприе­мачески цели. Тази практика може да се промени до края на годината. Тогава се очаква Европейска­та комисия да публикува своето становище относно искането на българскат­а държава да се въведе твърда ставка за възстановя­ване само на половината от внесения данък добавена стойност, в случай че активът се ползва и за лични нужди. По този начин режимът на уикенд облагането ще стане по-ясен и реално приложим.

В крайна сметка всичко това се включва в цената на удоволстви­ето да имаш чисто нова кола, което е далеч от възможност­ите на повечето българи. За сравнение ще кажем, че към края на месец май средният размер на кредит, който "БНП Париба Лични финанси" отпуска за закупуване на автомобил, употребява­н, е 5500 лв.

 ??  ?? Лятото е подходящия­т сезон за покупка на нова кола REUTERS
Лятото е подходящия­т сезон за покупка на нова кола REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria