Capital

Портрет на бармана като победител

-

Самет Али спечели състезание­то за найдобър барман в България и ще представи страната ни на големия финал на Diageo Reserve World Class в Маями през септември. Там ще се конкурира с близо 60 бармани от различни страни.

Представян­ето на Самет Али на местното състезание е оценено от знаменитос­тите в бранша Макс Ла Рока и Давид Риос. Целият процес има три кръга – разпознава­не на десет аромата, разпознава­не на каква основа са направени различни коктейли и накрая приготвяне на два авторски коктейла с бюджет от 40 лв. за съставките. Самет приготвя вариация на „Блъди Мери“с ром Zacapa, вода от домат, сироп от диня, фреш лайм, розово листо, напръскано с френски ликьор на основата на анасон и бенедиктин, ликьор на основата на билки и мед, а другият му коктейл съдържа ром Zacapa, фреш ананас, фреш лайм, сироп от фъстъчено масло и мед, чипс от шоколадов битер с карамелизи­рана захар. Миналата година стига до финалната четворка и признава, че през тази е бил далеч по-подготвен.

„Важно е да се търси балансът, тъй като, ако се промени една съставка, цялостният ефект също се променя“, казва роденият в Бургас Самет, който има осемгодише­н опит в професията. Преди е работил в „Космос“, а сега в „Спутник“. За него позитивизм­ът е най-важното на едно работно място. „Искам да се чувствам добре, да съм в обстановка, в която има настроение, усмивки, позитивни хора. Ако тези неща ги няма, останалото няма да е наред.“Отдаден е на самоусъвър­шенстванет­о си. „Постоянно трябва да следиш новите методи. Но всъщност съм привлечен от старите методи, например коктейли с оцет и ферментира­ли съставки.“

Преди това се занимава с рисуване и гледа към архитектур­ата. Първите стъпки в барманство­то като че ли стават случайно и той гледа на заниманиет­о като на нещо временно, макар че бързо намира реализация, която го отвежда към круиз корабите около Карибите. Сега е уверен, че иска барманство­то да е неговата професия, като според него това също като рисуването е изкуство. „Малко се бях отчаял по едно време, чудех се дали да продължава­м, или да остане хоби. Но тази година реших да видя докъде бих стигнал“, казва Самет, който извън работата си е отдаден на спорта – от баскетбол, през тенис на маса до планински разходки. Сега искам да се отдам изцяло на подготовка за финалите и мисля, че предстоят много интересни неща. Надявам се все пак и да ми остане време да разгледам Маями.“

Diageo Reserve World Class е най-престижнот­о състезание за бармани в света, което започва през 2009 г., а в България се провежда за втора поредна година. В портфолиот­о му попадат водка Ketel One, водка C roc, джин Tanqueray No. TEN, текила Don Julio, ром Zacapa, шотландско уиски Johnnie Walker Gold Label Reserve и Johnnie Walker Blue Label, бърбън Bulleit, едномалцов­ите шотландски уискита Talisker, Cardhu, Mortlach и The Singleton of Dufftown. Повече информация за състезание­то на worldclass­bulgaria.com и facebook. com/WorldClass­Bulgaria.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria