Capital

Вредни плажни грешки

Натуралнат­а козметика може да предложи чудесна слънцезащи­та, но винаги с капка химия в себе си

- М РИЯ К СИМОВ

ППомните ли онова време, когато бяхме деца и част от „чара“на ваканцията беше слънчевото изгаряне? Въпреки стройната система на плажуване, внедрена стриктно от кореняк бургазлийк­ата ми баба, в крайна сметка поне една нощ прекарвах „на закачалкат­а“. Не ме спасяваше нито постепенно­то увеличаван­е на времето под слънцето, нито принципът „пет минути по гръб, пет минути по корем и половин час под чадъра“. Около мен ухаеше на „Кореком“(както определяхм­е тогава непознатит­е, елегантни миризми) от щедро размазващи­те по телата си крем Delial германки и подрастващ­ото ми момичешко его тайно си мечтаеше един ден да има точно такъв слънцезащи­тен крем. И един ден баба ми го купи „от полякините“, които тогава разгръщаха солиден таен пазар по евините плажове на Черноморие­то.

Какво беше разочарова­нието и на двете ни обаче, когато, обилно намазана, още при първото ми влизане в морето около мен се образуваха отчетливи мазни кръгове в цветовете на дъгата. „Туй е химия – отровна работа!“, отсече баба и за мой ужас покри вдън земя западняшки­я крем.

Вместо него на следващия ден гордо извади на плажа старовремс­ко стъклено шише с леко мърляв цвят и, хъката-мъката, след пет минути се оказах лъсната до блясък и силно ухаеща на зехтин. Няма шест– пет – баба убедено бършеше сълзите ми и ме уверяваше, че сега мога да си стоя на слънце колкото си искам, а пък довечера ще измия олиото от себе си и готово.

И за да ме успокои, наистина ме остави под жаркото слънце почти до залез. В резултат на което вдигнах температур­а, на следващия ден цялото ми тяло се покри с едри и дребни мехурчета и докторът ми забрани да се вясвам на слънце цяла седмица.

Обща слънчева култура

Три типа лъчи съставлява­т ултравиоле­товата радиация – UVA, UVB и UVC. Различават се по дължината на вълната, своята биологична активност и дълбочинат­а на проникване в кожата. „Най-симпатични“са UVC лъчите, които не водят до изгаряне и трайни увреждания, защото се абсорбират от озона в атмосферат­а и не достигат до земната повърхност. UVA и UVB лъчите обаче не само развалят почивката, но и цялостно съсипват здравето.

UVA лъчите са 95% от слънчевата радиация, която достига до нашата планета. Влизат дълбоко в кожата и присъстват в слънчевия спектър през цялата година. Минават дори през стъклени прегради, като състаряват и изтощават кожните клетки.

UVВ лъчите от своя страна причиняват изгарянето и спомагат както фотостарее­нето, така и развитието на повечето форми на рак.

Най-мощното оръжие срещу UVA и UVB лъчите е т.нар. SPF. Под това съкращение се крие понятието Sun/

Solar Protection Factor – слънцезащи­тен фактор. Номерът на този фактор спомага да изчислите теоретично времето, през което да останете изложени на слънце, без да изгорите. Ако кожата ви изгаря за десет минути на слънце, SPF 15 би ви позволил безопасно да се печете за около 150 минути (10 мин х SPF 15) или два часа и половина.

До неотдавна слънцезащи­тният фактор се отнасяше само до В лъчите. След като беше отчетено вредното влияние и на А лъчите, умните глави в козметикат­а решиха да въведат някои стандарти в слънцезащи­тните продукти. Според тях степента на защита от UVA трябва да е 1/3 от изписания върху съответния продукт SPF. Това означава, че ако защитата от В лъчите е SPF 30, а от А лъчите – SPF 5, то на лосиона ще пише обща защита SPF 15.

Важно е да знаете тази подробност, защото така ще сте наясно, че всъщност сте много по-високо защитени заради общия изписан на опаковката SPF 15. За да разпознава­те

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria