Capital

И зад новите лица - стари схеми

-

Привидно в последните седмици в Столичната община просветна идеята за промяна. На две от най-ключовите позиции, свързани с градския транспорт - ресорното заместникк­метско място и директорск­ия стол в Центъра за градска мобилност, бяха назначени млади хора с неопетнена репутация.

Двайсет и седем годишният зам.-кмет Евгени Крусев и 33-годишният изпълнител­ен директор на ЦГМ Христиан Петров тепърва ще покажат дали имат капацитет да се справят с един от най-тежките и скандални ресори, в който има много пари, но и твърде много интереси.

Именно тези интереси отново проблеснах­а тази седмица, като доказаха, че зад новите си лица общината е все още оплетена в стари, прогнили схеми. В последния ден преди лятната си ваканция общинските съветници прокараха договор, според който софий- ските данъкоплат­ци ще дават по 17 млн. лв. всяка от следващите осем години на частна транспортн­а фирма. „МТК Гроуп“е като реликва от близкото минало, което още може да се види на места като Слънчев бряг (виж стр. 21). Фирмата е свързана с Румен Гайтански-Вълка и ВИС-2 и на практика в момента няма дейност, но общината ще й подари възможност­та да си купи 60 нови автобуса и да обслужва 17 автобусни линии. Официалния­т аргумент за това е заплахата от неустойки от пет милиона лева заради несключен договор от времето на Бойко Борисов. София обаче има всички шансове да спечели делото.

И ГЕРБ, и БСП, и СДС пробваха да прокарат същото решение. В крайна сметка договорът мина по предложени­е на ВМРО, които, както винаги, нямат проблем да запишат черна точка на своя сметка. Защото вероятно зад нея стоят други точки.

ВМРО прокара същия доклад, който преди три месеца се опитаха да прокарат и ГЕРБ, БСП и СДС.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria