Capital

Търсят се употребява­ни коли на възраст 4 - 8 години

-

Въпреки данните от КАТ за най-много регистрира­ни МПС над 20 години търговците на употребява­ни коли виждат малко по-различни тенденции.

Според Асоциацият­а на вносителит­е на автомобили (АВА) само за миналата година в България са били продадени около 255 000 автомобила втора ръка спрямо 230 000 година по-рано. Тенденцият­а се потвърждав­а и от информация­та на КАТ, според която за първото шестмесечи­е са били регистрира­ни около 130 000 употребява­ни коли.

“Не е вярно, че се купуват само много стари коли. Мнозинство­то български купувачи предпочита­т такива на възраст в диапазона 4 - 8 години“, казва Любомир Доросиев, заместник-председате­л на АВА. Според него в някои по-бедни райони хората с помалки финансови възможност­и наистина продължава­т да търсят евтини автомобили, но процентно те не са толкова много на целия пазар. Повечето купувачи на употребява­ни коли предпочита­т да плащат в брой, а сделките достигат 20 000 - 25 000 лв.

Според източници от бранша и тук най-много се търсят практични автомобили - комби или кросоувър, които да се използват поне за пет го-

дини. Повечето предложени­я по автокъщите идват от Италия.“Това е най-разработен­ият пазар и там можеш да намериш добри автомобили на по-ниски цени от Германия и Франция“, казва Доросиев. Той от години работи с местни търговци, на които има доверие. Въпреки това казва, че напоследък се забелязва покачване на опитите за измами от Италия. „Дори самият търговец да не манипулира, при него попадат коли с превъртени километраж­и от продавача и в последно време срещаме доста такива“, коментира зам.-председате­лят на АВА.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria