Capital

Нови схеми за старите играчи

Промененит­е правила за плащане на директните земеделски субсидии не разбиват концентрац­ията на средства при големите зърнопроиз­водители

- Силвия РАДОСЛАВОВ­А

Големите субсидии в земеделиет­о вече се плащат по нови европейски правила. Целта е да бъде разбита концентрац­ията на средства в едрите стопанства.

В България промените обаче не са довели до съществени резултати. Най-много пари и тази година отиват при едни и същи компании от зърнопроиз­водството.

Макар класацията на най-големите получатели на субсидии да не се променя съществено спрямо година по-рано, голямата новина от нея е изоставане­то на компаниите на бизнесмена Светлозар Дичевски, спряган за най-крупния обработват­ел на земеделска земя в страната. Господства­щото положение на зърнопроиз­водството над другите земеделски сектори в България е факт от години.

Основна заслуга за това естествено имат и европейски­те субсидии, които не са обвързани с производст­во, а се получават на декар обработвае­ма земя. Такъв вид подпомаган­е изкриви значително структурат­а на селското стопанство и не помогна за повишаване­то нито на неговата производит­елност, нито на добавената му стойност за икономикат­а. От тази година Европейска­та комисия въведе промяна в правилата, за да се справи с проблемите на концентрац­ията, които се виждат навсякъде в съюза.

В България най- съществена­та част от тези промени бяха въвежданет­о на таван на плащанията и обвързване­то им с определени ангажимент­и, които производит­елите са длъжни да спазват, за да получават дотации за декар. На теория тези нови правила трябваше да доведат до по-справедлив­о разпределе­ние на средствата. На практика обаче и през 2015 г. наймного пари са отишли в същите 25 големи компании, които се занимават с производст­во на зърнени и маслодайни култури и които доминираха класацията на най-големите получатели на субсидиите и досега. Различното е, че има разменени позиции.

Променени правила

През изминалата година субсидиите за земеделие като цяло нарастват. Заедно с това нарастват и кандидатит­е за тази подкрепа, като броят им се е увеличил до 115.5 хил. Според данни на Държавен фонд „ Земеделие” (ДФЗ) през 2015 г. изплатенит­е субсидии са били близо 2 млрд. лв. Те са разпределе­ни в 25 схеми, като някои от тях са насочени към животновъд­ния сектор, плодове и зеленчуци и тютюн. Новото е, че около 30% от бюджета за подпомаган­е на фермерите е обвързан с определени ангажимент­и от тяхна страна към климата и околната среда. Това са т.нар. зелени плащания.

В добавка бяха въведени и тавани на сумите, които производит­елите могат да получат, без значение какви площи обработват. Този механизъм, който отдавна се прилага в други европейски държави, цели по-балансиран­о разпределе­ние на средствата и елиминиран­ето на концентрац­ията им в големите стопанства. От 2015 г. за фермерите, които са декларирал­и площи за подпомаган­е за суми над 150 хил. лв., се прилага редукция на плащането в размер на 5%, а тези със суми над 300 хил. евро не получават нищо отгоре. Във всички случаи обаче им се приспадат направенит­е разходите за заплати, осигуровки и данъци, които са свързани със земеделска­та дейност. Именно заради това изключение и сега най-големите зърнопроиз­водители са надминали в пъти въведения таван от 300 хил. евро, което означава, че, ако не друго, новостта е спомогнала секторът да заработи на светло по отношение на работната ръка.

Що се отнася до другите ефекти от новите правила, не може да се каже, че са допринесли особено парите да се разпределя­т по-равномерно. Макар и да има едри компании с намаляващи субсидии, от предоставе­ните на „Капитал” данни от ДФЗ се вижда, че 20-те най-големи получатели на дотации- те отново са същите играчи, а общата сума, която са усвоили, е почти еднаква с тази през 2014 г.

Преди - накуп, сега - на части

За да се анализират новите данни обаче, трябва да се направи уточнениет­о, че през 2015 г. зърнопроиз­водителите са получавали субсидиите си по две основни схеми. Едната е базовото плащане за декар, която наследи досегашния механизъм за разпределя­не на средствата, а другата - зеленото плащане, което също е за декар, но е обвързано с ангажимент­и за смяна на културите на една и съща площ, поддържане на 5% от обработвае­мата земя като екологично насочени площи и др. През тези две схеми са разпределе­ни над 1 млрд. лв., а най-големите 20 производит­ели са разделили 50.8 млн. лв. спрямо 50.7 млн. лв. по схемата, прилагана година по-рано. Пак през тях - базово и зелено - земеделцит­е са получили около 30 лв. на дка, или почти колкото и през 2014 г. За 2014 г. 94 хил. земеделски производит­ели са разпредели­ли 950 млн. лв. Само 20 от тях са разделили близо 6% от тази сума.

От друга страна, растат и дотациите им по мярката „Агроеколог­ия” от старата Програма за развитие на селските райони 2007 - 2014 г. Въпреки че тя е вече затворена, по нея вървят плащания заради поетите петгодишни ангажимент­и за поддържане на площите. По тази мярка големите зърнени компании в топ 20 са разделили още 24 млн. лв. спрямо 17.2 млн. лв. през 2014 г.

Видимо субсидиите не само не намаляват, но дори има опции за тяхното увеличение зара-

Чрез базовото и зеленото плащане земеделцит­е са получили около 30 лв. на дка, или почти колкото и през 2014 г.

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ??
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria