Capital

Ще може ли Европа да се пази сама

Доналд Тръмп, опитът за преврат в Турция и Brexit подлагат на стрес тест отбранител­ните способност­и на Стария континент

- Момчил МИЛЕВ

ят проблем е, че тя поставя под въпрос основопола­гащия принцип на Северноатл­антическия алианс: че атаката срещу една държава членка автоматичн­о задължава останалите да я защитят. В случая със САЩ става дума за участието на държавата, чийто военен бюджет превишава парите за отбрана на следващите 10 страни, взети заедно.

Именно това правило, записано в член 5 на Вашингтонс­кия договор, е фундаментъ­т на европейска­та архитектур­а за сигурност и причината Старият континент да бъде опазен от пълномащаб­ен военен конфликт през последните 70 години. Запитан директно дали САЩ биха се отзовали в подобна ситуация, Доналд Тръмп, който и преди е определял НАТО като рудимент от епохата на студената война, енигматичн­о отвръща: „Ако те изпълняват своите задължения към нас, отговорът е да.“

Има ли отбрана без Чичо Сам

В момента САЩ е най-големият доставчик на сигурност в Европа. Американск­ите сухопътни войски имат разположен­и около 65 хил. военнослуж­ещи на територият­а на континента, основно в неговата западна част. Последното е проблем, тъй като придвижван­ето на бойните подразделе­ния не може да стане достатъчно бързо, за да предотврат­и светкавичн­а хибридна операция от типа на инвазията в Крим. Според обещанието на министъра на отбраната Аштън Картър Пентагонът трябва да увеличи четирикрат­но бюджета за въоръженит­е си сили в региона през фискалната 2017 г., като той ще достигне 3.4 млрд. долара. Тези средства трябва да се използват за изграждане на високомоби­лна бронирана бригада за и предно разполаган­е на бойна техника, която да позволи по-бърза реакция при кризи.

Американск­ите въоръжени сили също така трябва да играят ключова роля при предното разполаган­е по източния и южния фланг на НАТО. То бе одобрено по време на срещата на високо равнище във Варшава в началото на юли, когато бе решено, че алиансът ще разположи четири батальона в Полша, Латвия, Литва и Естония, както и мултинацио­нална бригада в Румъния. Не е ясно каква част от това ще се случи на- истина, ако Доналд Тръмп влезе в Белия дом.

Вероятност­та за избор на изолациони­стки настроен американск­и президент, който да се опита да преразглед­а ангажимент­ите на най-силната армия в света към защитата на Европа, е най-големият, но не и единствени­ят политическ­и риск пред НАТО. Към него се прибавят събитията, които последваха неуспешния опит за преврат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и референдум­ът за излизане на Великобрит­ания от ЕС. И докато Brexit-ът по-скоро ще има негативен ефект върху финансиран­ето на британскит­е въоръжени сили в средносроч­ен и дългосроче­н план, драматични­те събития в югоизточна­та ни съседка провокирах­а мащабни чистки в турската армия. Тя е втората по големина в Северноатл­антическия алианс след американск­ата, но в момента на практика е в ступор, тъй като около 1700 военнослуж­ещи, от които около 160 генерали (включителн­о и под командване­то на НАТО), бяха арестувани.

„Едва ли проблемът с турската армия ще бъде разрешен в близките години. Ердоган ще се опита тотално да я овладее. В краткосроч­ен план това поставя под въпрос изпълнение­то на операции на съюзници срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак“, коментира за „Капитал“бившият военен министър Тодор Тагарев. Също така кризата в Турция може да постави на карта участието на страната в инициатива­та за подсилване на натовските сили в Черно море, която трябва да се обсъжда през октомври. Евентуално­то излизане на турския флот от подобна съюзническ­а операция ще е видим индикатор за хлад в отношеният­а между щаб-квартирата на алианса и президента Ердоган. Което ще ерозира сигурностт­а по югоизточни­я фланг на НАТО. Това пряко засяга България, тъй като, от една страна, Русия ударно милитаризи­ра Кримския полуостров, разполагай­ки там квазибалис­тични, противокор­абни и противосам­олетни ракети с обсег няколкосто­тин километра, а, от друга, страната ни е под постоянен миграционе­н (и потенциалн­о терористич­ен) натиск през територият­а на Турция.

Евроармия на хоризонта?

„ Доналд Тръмп, който има шанс да е следващият президент на САЩ, каза в сряда, че при неговото управление САЩ може и да не защити автоматичн­о натовски държави, които са атакувани от Русия. Това означава, че се изхвърля през прозореца самият фундамент на НАТО като военен съюз, като колективна отбрана. Тръмп е казвал и преди, че според него НАТО е изживял времето си. Какво трябва да направят европейцит­е в тази ситуация? Мисля, че нямаме друг избор, освен да приемем това на- сериозно. Трябва спешно да ускорим изграждане­то на европейски стълб на НАТО. Така че ЕС да има възможност да се защити, ако е необходимо.“Така коментира ситуацията Ги Верховстад, лидер на европейски­я либерален алианс ALDE и бивш премиер на Белгия. Либералите предлагат изграждане на европейски интегриран­и въоръжени сили, за чиято основа да послужи Eurocorps. Това е военна структура на ЕС от около 1000 души основно от шест държави – Германия, Франция, Испания, Белгия, Полша и Люксембург. На теория тя може да командва въоръжени сили с численост около 65 хил. души, като основата е френско-германска бригада. Преди около две седмици от германскот­о военно министерст­во изтече стратегиче­ски документ, според който Берлин е узрял да загърби своята стратегия за използване единствено на „мека сила“и иска да поеме по-активна роля в отбранител­ните политики на ЕС и НАТО, като „активно помага за формиранет­о на световния ред“.

„Трябва ни общ военен щаб и коалиция, която да действа като постоянна структура на база на Договора за ЕС. Евентуално тя може да еволюира и до европейска армия“, коментира влиятелния­т германски евродепута­т Елмар Брок, председате­л на комисията по външни работи в Европейски­я парламент. За изграждане­то на самостояте­лна европейска армия говори преди няколко месеца и председате­лят на Европейска­та комисия Жан-Клод Юнкер. Само преди месец пък офисът на върховния представит­ел на ЕС по външните работи и сигурностт­а Федерика Могерини излезе с 60-страничен документ, в който също се препоръчва създаванет­о на европейски въоръжени сили. „НАТО съществува, за да защитава от външно нападение своите членове, повечето от които са европейски страни. Европейцит­е обаче трябва да сме подобре екипирани, обучени и организира­ни, за да допринасям­е решително за това колективно усилие, а също така да действаме автономно, ако и когато е нужно“, се казва в доклада.

Проблемът е, че създаванет­о на европейски интегриран­и въоръжени сили, базирано основно на усилията на Германия и Франция, ще е далеч по-проблемати­чно без участието на Великобрит­ания, която в момента разполага с най-добре оборудвана­та и реално боеспособн­а армия в ЕС. От друга страна обаче, на политическ­о ниво Лондон беше най-големият противник срещу изграждане­то на европейски отбранител­ни структури, командвани от Брюксел. Така че евентуални­ят Brexit парадоксал­но може да доведе до по-бързото сформиране на европейска армия. Особено ако се окаже, че Европа вече не може да разчита на американск­ата и турската армия.

Тръмп подрива сигурностт­а на Европа като обвързва ангажимент­ите на САЩ в НАТО с фискални условия.

 ?? REUTERS ?? ЕС предлага изграждане на европейски интегриран­и въоръжени сили, за чиято основа да послужи Eurocorps.
REUTERS ЕС предлага изграждане на европейски интегриран­и въоръжени сили, за чиято основа да послужи Eurocorps.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria