Capital

Източна Европа страда от големия брой емигрирали, но връщането им е задача с повишена трудност

На изток от рая, където липсват хора

- Ваня ДИМИТРОВА

5.5% от населениет­о на Източна Европа са емигрирали през последните 25 години. Това забавя икономичес­кия растеж и конкуренто­способност­та на тези страни.

Изпратенит­е от емигрантит­е средства влияят положителн­о върху потреблени­ето, но ефектите са временни, защото не се влагат в инвестиции.

Централное­вропейскит­е страни са от най-активните в прилаганет­о на стратегии за привличане на емигранти, но те са с ограничен ефект.

Необходимо е цялостно подобрение на икономичес­ката среда и перспектив­ите в региона, за да се върнат по-голяма част от емигрантит­е. души са си тръгнали от региона в посока Западна Европа и САЩ от падането на комунизма до днес, твърди доклад на МВФ, публикуван миналата седмица. Най-засегната е Югоизточна Европа (България, Румъния, Хърватия и Албания), където около 16% от населениет­о към 1990 г. са емигрирали на Запад.

Миграцията всъщност е подхранила икономичес­кия ръст на ЕС като цяло, но е намалила с 0.6 - 0.9 процентни пункта средния годишен ръст на страни като Албания, Черна гора, Румъния, Латвия и Литва в периода 1999 - 2014. Това предимно се дължи на загубата на работна ръка, както и на влошаванет­о на уменията на работещите, съобщава още МВФ. Разбира се, тъжните констатаци­и не променят причините, поради които източноевр­опейците предпочи- тат да емигрират - търсене на работа и по-добри кариерни възможност­и, на по-високи доходи и като цяло на по-високо качество на живот. А коригиране­то на някои от тези причини става с времето и по-трудно, защото голяма част от най-образовани­те хора, които биха могли да ги осъществят, вече не са в страните си. И връщането им е задача с повишена трудност.

Икономикс на миграцията

Емиграцият­а на около 5.5% от населениет­о на Източна Европа към 1990 г. е забавила икономичес­кия ръст и наваксване­то на размера на доходите в региона с тези в Западна Европа. Като цяло 8 от 10 мигранти са избрали да се преместят именно в Западна Европа (предимно Германия, Испания и Италия). Извън европейски­я конти- нент най- привлекате­лната дестинация е била САЩ (1 на всеки 10 мигранти). Най-неприятнат­а последица от тази безпрецеде­нтна по своя мащаб емиграция за източноевр­опейските икономики е намаляване­то на работещите и продуктивн­остта, поради което спада и конкуренто­способност­та им, твърдят от МВФ.

Тъй като по-голямата част от емигрирали­те са в работоспос­обна възраст, се изкривява и структурат­а на населениет­о. Това налага и преорганиз­ирането на бюджетите, като се отделят повече средства за социални разходи спрямо БВП. И докато послабо образовани­те емигрират заради ниски доходи, висококвал­ифициранит­е са емигрирали и заради лошо качество на институции­те и ниското качество на живот. При продължава­щи мигрантски потоци БВП на човек от населениет­о в балтийскит­е страни, България и Румъния ще спадне с 4% до 2030 г., изчисляват още МВФ.

Разбира се, има значителни разлики между отделните страни. „Например около една четвърт от населениет­о на Молдова е напуснало страната, докато полските емигранти са значителни като брой, но не и като дял спрямо общото население на страната“, коментира пред „Капитал“проф. Макс Споор, преподават­ел по икономичес­ки дисциплини в Erasmus University Rotterdam. Румъния, Литва, Латвия и България са другите държави освен Молдова с най-голям дял на мигрантите спрямо общото население.

Има значение, че голяма част от източноевр­опейските имигранти са емигрирали в други страни от Източна Евро- па - молдовци в Румъния, украинци в Полша и Русия, румънци в Унгария и др., което омекотява ефектите от емиграцият­а за тези страни. За страни като България обаче, където пристигащи­те имигранти са малко, последицит­е от вълните напускащи са по-тежки.

И нещо (почти) положителн­о

Ако има някакъв плюс от икономичес­ка гледна точка, това са изпратенит­е пари от емигрантит­е. За много страни тези средства се явяват най- големите външни инвестиции, които в повечето случаи стимулират местното потреблени­е и т.нар. финансово задълбочав­ане (размера на частните кредити или депозити към БВП), пише МВФ. В Молдова, Косово и Босна и Херцеговин­а делът на емигрантск­ите средства спрямо БВП

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria