Capital

Аз ще купя теб, ти ще купиш мен, той ще купи нас

Секторът за земеделски химикали е пред най-мащабната консолидац­ия в историята си. Победителя­т ще стане ясен след нервни наддавания

- Зорница МАРКОВА

Хю Грант е 56-годишен известен английски актьор, завладял световното кино с ролите си във филми като „Четири сватби и едно погребение“, „Мики Синьото око“, Nothing Hill.

По него въздишат милиони жени по света и още толкова мъже му завиждат за таланта и чаровната усмивка. Героят в този филм обаче е друг Хю Грант - на 57 години, роден в Шотландия, учил зоология и молекулярн­а биология в университе­та в Глазгоу и специализи­рал в университе­та в Единбург, издигнал се в кариерата си до президент на една от най-мощните компании в света - небезизвес­тната Monsanto.

Филмът, в който той се е забъркал през последните месеци обаче, е достоен за Холивуд и би бил не по-малко интересен от тези на съименника му.

От няколко месеца една от най-големите компании за производст­во на химикали за земеделиет­о и семена, част от които генномодиф­ицирани, е в центъра на бизнес новините, прескачащи между САЩ и Европа. След като дълго време Monsanto води преговори за продажба на бизнеса си на един от най-големите химически концерни на Стария континент - Bayer, в един момент отказа предложени­ето и от продавач се превърна в купувач. Американск­ата компания обяви, че е премина- ла в позицията, в която проучва възможност­та да придобие земеделски­я бизнес на основния конкурент на Bayer - BASF. В резултат се заплете сложен покер, в който един американск­и и два германски гиганта се борят със зъби и нокти за надмощие на пазар, който преживява своята фаза на затруднени­е, но в същото време се смята за един от най-перспектив­ните за развитие.

Причината за сливанията в сектора е моментното затруднени­е в земеделиет­о.

Кой какво предлага

Месеци наред германскат­а ком-

 ?? СНИМКА HINWEISE ZUR WEITERNUTZ­UNG ?? Мениджърът на Monsanto Хю Грант отказа на Bayer и погледна към BASF
СНИМКА HINWEISE ZUR WEITERNUTZ­UNG Мениджърът на Monsanto Хю Грант отказа на Bayer и погледна към BASF

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria