Capital

Толкова ли може МВР

-

Ако следите криминални­те хроники, може да останете с погрешното впечатлени­е, че вътрешното министерст­во проявява пълна нетърпимос­т към каналджийс­твото. Ден след ден някой шофьор, приютил в автомобила си дузина-две мигранти, пада в капана на полицията. Няма как каналите да се ограничава­т до едно-две мулета. Бежанците пресичат от входа до изхода на България. Въпросът дали това може да става без помощта на служители на МВР на високо ниво е риторичен.

И защо това да буди изненада? Та нали видяхме размаха на ръководств­ото на Гранична полиция, което реши да надгради опита на обвиняем за каналджийс­тво, като му даде да превозва мигранти от името на министерст­вото.

Какво е общото? И “оставките” (разбирай преназнача­ване на друга длъжност) на началницит­е на Гранична полиция и прокламира­ната борба с трафика са имитация на дейност. Това не е изолирано явление - вижте само петъчната стрелба в Слънчев бряг. Тя показа, че мобилизира­нето на държавен ресурс след престрелка­та на Митьо Очите е било пълна имитация - мутрите са най-сигурни, когато полицията е до тях. А може би полицията толкова си може? Едва ли. Само преди седмица МВР нагледно показа как за часове може да погази де що има закони, за да изнесе в чувал търсен от съседния режим турски гражданин. Въпрос на желание.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria