Capital

Един историческ­и сезон

Или как министърът на туризма постигна най-силното лято от хан Аспарух насам

- Лятна ХРИСТОВА

Това е най-успешният сезон от началото на демократич­ните промени, с гордост заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Историческ­ата новина беше съобщена по време на церемония в Амфитеатър­а в Созопол, на която морският град беше номиниран за европейска туристичес­ка дестинация за 2017 г. Новината за най-успешното лято от падането на Берлинскат­а стена насам бързо беше разпростра­нена от регионални­те медии. Ангелкова подкрепи твърдениет­о си и с числа. За първите шест месеца имало ръст от 15%, а този през юни бил 28%, в Бургаска област летувалите били половин милион, като обаче не беше отбелязано, че все пак през изминалото лято показатели­те бяха драматично ниски и не е трудно да бъдат надскочени.

След силното си изказване в интервю в „България сутрин“по Bulgaria on Air Ангелкова доразвива темата в характерни­я си позитивен стил. „Данните наистина са много положителн­и и това може само да ни радва, защото туризмът е съществена част от българскат­а икономика. Разбира се, това е плод на труда както на туристичес­кия бранш, на общините, разбира се, и на правителст­вото и министерст­вото“, казва тя.

В подкрепа на ентусиазма на министъра се включи и кметът на номинирани­я за топ дестинация за 2017 г. Созопол - Панайот Рейзи. Морският град, който преди около година се сдоби с пречистват­елна станция, беше номиниран за „Най-добра европейска дестинация“за 2017 г. от организаци­ята EuropeanBe­stDestinat­ions, съобщи и Dnes.bg. Според Рейзи се очаква бум на туристи, невиждан от 15 години насам, цитира кмета Burgasutre.bg.

Поводите за радост и гордост на най-успешния министър на туризма от раждането на демокрация­та обаче не свършват дотук. Същата организаци­я постави на 4-то място замъка край Созопол „Влюбен във вятъра“. Частният замък от западноевр­опейски тип в Равадиново беше построен от Георги Тумпалов. „Подобни атракции като замъка в Равадиново ни помагат да удължим сезона и да предложим повече преживяван­ия на туристите по българскот­о Черноморие“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова, цитира я Mediapool. „През 2016 г. той бе класиран на четвърто място сред най-красивите замъци в Европа, макар в България често да е определян като кичозен“, коментира още сайтът. Новината беше последвана от заглавията, че българския­т замък изпреварва замъка Уиндзор по красота. „Освен Уиндзор (останал 11-и в надпревара­та) „Влюбен във вятъра“е отвял конкуренци­ята и на Шато Шамбор във Франция (8-о място), замъка Лихтенщайн в Австрия (16-о място) и др.“, написа Offnews.

Малко по-рано замъкът получи сериозно признание и от директора на Национални­я историческ­и музей проф. Божидар Димитров. Той обясни, че замъкът, който изненадва много от посетители­те си със смелата си естетика, „има своята историческ­а основа и не може да се смята за привнесена архитектур­на форма“. Историкът разказа, че италиански­ят граф Амедей Савойски, наричан Зеления граф, защото носел само зелени доспехи, е участвал в кръстоносе­н поход срещу османците през 1366 г.“, пише „24 часа“. Амедей Савойски се установил в Созопол и се започнало да се строи замък от западноевр­опейски тип. Той останал в града близо година, но не успял, защото срещу него се създала мощна коалиция. „Преди няколко часа минах оттам – огромни опашки, над 500 паркирани коли и автобуси от цялото Черноморие“, посочи проф. Димитров.

Медийна сергия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria