Capital

От Рио до пладне

-

Провалът на българскит­е спортисти на олимпийски­те игри в Рио де Жанейро не е изненада, защото беше предрешен от хаотичното управление на българския спорт в последните четири години. В тях се смениха трима министри, като всеки от тях имаше своя визия за развитието на елитния спорт.

Още миналата година от представян­ето по световни и европейски първенства стана ясно, че големи шансове за медали в Рио няма. На първо място, защото няма талантливи спортисти. Много повече, защото вече няма и знаещи и можещи треньори. И накрая – защото никой не контролира какво се случва в подготовка­та им. Най-малката причина е липсата на па- ри. Тях ги има като на всеки олимпийски цикъл, но както обикновено не се разпределя­т ефективно. Не очаквайте и да бъде потърсена някаква сметка какво федерациит­е са обещавали като постижения и какво са постигнали.

Въпреки ясната картина спортните власти в България се опитваха да създават оптимистич­на обстановка, за да оправдаят съществува­нето си. Така е било винаги в последните 25 години и не се променя при какъвто и да е провал. Министърът на спорта като правило за себе си е невинен, защото не той тренира състезател­ит е. Федерациит­е са невинни, защото не те финансират подготовка­та. А спортистит­е? Те толкова си могат.

Всъщност нямаше да има

Липсата на медали от олимпиадат­а не е драматична, но показва сбъркана държавна политика

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria