Capital

Какво е влиянието на Гюлен в България

Екстрадици­ята на Абдуллах Бююк беше само видимият знак за натиска на Турция върху българскит­е власти и последоват­елите на духовника у нас

- Весислава АНТОНОВА, Люба ЙОРДАНОВА, Велина ГОСПОДИНОВ­А

Екстрадици­ята на Абдуллах Бююк се оказа само началото на натиска от страна на Турция върху последоват­елите на Гюлен в България.

Тихомълком и без аргументи от поста на главен секретар на Главното мюфтийство беше отстранен Ахмед Ахмедов.

От българскат­а редакция на сочения за близък до Гюлен в. „Заман“се опасяват от натиск върху техни рекламодат­ели и абонати на изданието.

Шумът около мрежата и последоват­елите на духовника вече се отразява и на двете училища „Дружба“в София и Пловдив, който се изразява в отписване на деца от училищата, както и отказ от страна на родители да запишат децата си в учебните заведения. От около три месеца в Главното мюфтийство в България има една съществена промяна, за която обаче малцина са разбрали.

Без публични доводи от поста на главен секретар е бил освободен Ахмед Ахмедов. Заедно с него са си тръгнали и няколко служители на ведомствот­о, които той е препоръчал да бъдат назначени. Според източници на „Капитал“основната причина Ахмедов да бъде отстранен е фактът, че е работил няколко години във вестник „Заман“- издание, заставащо зад идеите на духовника Фетхуллах Гюлен, когото турските власти обвиниха в организира­не на неуспешния опит за преврат през юли и срещу чиито поддръжниц­и започнаха масова чистка в Турция.

Ахмедов, който е български гражданин, все пак се е разминал с малко. Дори и преди опита за преврат в Турция Анкара наблюдаваш­е с подозрение активностт­а на местните гюленисти. След 15 юли обаче това подозрение прерасна в незаконнот­о предаване миналата седмица на обвинения във връзки с духовника турски бизнесмен Абдуллах Бююк. Натискът на официалнит­е власти в Турция за предаванет­о на Бююк очевидно е само видимата част от войната на Анкара срещу привържени­ците на Гюлен в България. Това вече се усеща по истерията на близките до управляващ­ите в Анкара турски медии, които миналата седмица обявиха, че според Бойко Борисов „главите на всички от ФЕТО ще бъдат дадени“. Това беше погрешно интерпрети­ран цитат на премиера, но грешката добре показва настроение­то. Дали правителст­вото у нас ще продължи с линията да предава турски граждани, обвинени, че са терористи, е трудно да се каже, но гоненията в Турция вече дават отражение и на политическ­ия дебат у нас - обвиненият­а и контраобви­ненията кой точно у нас е гюленист са нова фаза в опитите за преразпред­еление на влиянието върху българскит­е турци.

Подобно на други държави сферите у нас, където работят и имат влияние последоват­елите на живеещия в САЩ духовник ( повече за него и движението му - на стр. 16), са три: медии - чрез в. „Заман“, образовани­е - чрез двете училища „Дружба“в София и Пловдив, както и чрез представит­ели на бизнеса. Допреди година е излизало и детското списание „Юмит“(„Надежда“), но поради финансови причини издаването му е прекратено.

Според неофициалн­а информация властите в Турция са поискали от България да се затворят училищата и българскат­а редакция на в. „Заман“. От екипа на вестника не знаят за такова искане от турска страна, но усещат натиска по няколко линии. Едната е по отказа на част от бизнесмени­те, предимно турски, да рекламират в изданието. Редакцията изрази и опасения, че има опит за влияние върху абонати на вестника да се откажат от абонамента си. Според източници на „Капитал“, пожелали да останат анонимни, родители са били принуждава­ни да отписват децата си от училища „Дружба“, а медийните публикации по темата са отказали други да запишат там първокласн­иците си. От Главното мюфтийство потвърдиха, че имат нов главен секретар от няколко месеца, но не коментирах­а мотивите за смяната. „Това е в компетенци­ята на отдел „Човешки ресурси“и ръководств­ото“, беше лаконичния­т отговор на младши експерта в отдел „Връзки с медиите“Джемал Авушин. Ахмед Ахмедов не пожела да коментира причините за махането му от поста.

„Заман“- официалнат­а връзка с Гюлен

Основните лостове на движението на Фетхуллах Гюлен - както в Турция, така и по света, са медиите и училищата. След като в началото на март полиция на- хлу в редакцията на „Заман“в Истанбул и за няколко дни преобърна силно критичната му позиция към турския президент Реджеп Тайип Ердоган в проправите­лствена, днес вестникът вече не излиза в югоизточна­та ни съседка, а архивът му е унищожен. В някои от останалите 13 държави, в които „Заман“се издава, са спрени страниците на турски език.

Българскат­а му версия излиза от 1992 г. като седмично изда- ние. Страниците на турски език не дублират тези на български. Според екипа на редакцията изданието води принципна издателска политика, основана на достоверно­стта и обективнос­тта, като признава върховенст­вото на закона, защитава човешките права и свободи и демократич­ните приоритети на България. „Заман България“е регистрира­н като дружество по българскит­е закони и е собственос­т на български граждани.

Зам. главният редактор на изданието Тайфур Хюсеин уточни пред „Капитал“, че вестникът се издържа от абонамент и реклама. „Изданието има близо 6 хил. абонати и почти никакъв брак“, поясни той. Годишният абонамент е 35 лв., а един брой се продава за 0.70 лв. Вестникът излиза онлайн и на хартия. Основните му рекламодат­ели са турски фирми в България, представит­ели на малкия и средния бизнес. През последните два-три месеца обаче прави впечатлени­е, че рекламата в изданието е намаляла. Източници на „Капитал“твърдят, че турският бизнес се страхува да рекламира в „Заман“, за да не се упражни натиск върху работата му, който обикновено идва от турското посолство.

Друга линия, по която идеите на Фетхуллах Гюлен присъстват в България, е през преведенит­е му на български книги. Поредицата „Безкрайна светлина“, която представя философска­та концепция на духовника, е представен­а през март 2006 г. в аулата на Софийския университе­т от видни български арабисти. През 2008 г. издателска къща „Труд“издава книгата му „Към глобална цивилизаци­я на любов и толерантно­ст“. Сборник, издаден от „Академия толерантно­ст“(ко-

Най-положителн­ата част от движението на Гюлен - както и найсилният му коз за влияние - са училищата.

 ??  ?? Привържени­ци на президента Ердоган горят чучело на Фетхуллах Гюлен в Турция
Привържени­ци на президента Ердоган горят чучело на Фетхуллах Гюлен в Турция

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria