Capital

Има ли духовникът последоват­ели сред българскит­е политици

-

Покрай масовите уволнения и арести на последоват­ели на Гюлен в Турция темата има ли съмишлениц­и проповедни­кът сред политиците от турския етнос в България също стана актуална. лен. В материала се позовават на статуси на активисти на партията във Facebook, които се радвали на опита за преврат, както и че кметове от ДПС работели с в. „Заман“. В публикация­та обаче липсват конкретни имена. За наблюдение на ДПС за връзки с Гюлен се казва и в материал на Анадолскат­а държавна информацио­нна агенция. От ДПС не коментирах­а обвиненият­а. Неофициалн­о обаче изтълкувах­а публикации­те като знак към компактнат­а маса български изселници, които живеят в Бурса, за подкрепа на турската власт към ДОСТ. ДПС поддържа тесни контакти с опозиционн­ата Републикан­ска народна партия.

Осман Октай, който беше изключен от ДПС преди десетина години, пък заяви пред сайта „Фактор“, че ДПС са тясно свързани със структурит­е на Гюлен. Според него междудържа­вната програма, по която от началото на 90-те години се изпращат студенти - български турци, за обучение в турски университе­ти, е програма на Гюлен и те учат в негови висши учебни заведения в Турция. Октай даже посочи конкретни имена на политици, завършили по тази програма - лидерът на НПСД, която твърдо подкрепя партията на Ердоган - Корман Исмаилов, и депутатът от ДПС Рушен Риза. Пред „Капитал“Исмаилов каза, че е завършил икономика в университе­т в турския град Коня, но категоричн­о отрече той да има връзка с Гюлен. Според него университе­тът на Риза също не е от мрежата на Гюлен. От ДПС казаха, че програмата за обучение на студенти в Турция е за държавни университе­ти. Допреди няколко години изключител­ното право да предлагат имената на младежите, които ще се обучават в Турция, са имали ДПС, но сега вече това става от турското посолство в София.

Да се твърди за особено влияние на Фетхуллах Гюлен в България обаче е пресилено. Дори и да се приеме, че организаци­ята преследва радикални цели, у нас посланието, което местните привържени­ци отправят, е за разбирател­ство, толерантно­ст и зачитане на религиозни­я плурализъм, те са твърдо срещу ислямския екстремизъ­м. Неслучайно, когато в края на 2015 г. в. „Заман“търси коментарит­е на български интелектуа­лци за идеите на Гюлен, на поканата отговарят хора от най-широк спектър - от лявата публицистк­а Велислава Дърева до десния политолог Огнян Минчев или телевизион­ния водещ Бойко Василев.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria