Capital

Оставя ли о.з. ген. Радев авиацията приземена

Военновъзд­ушните сили на страната всъщност навлизат в най-важния етап от развитието си от четвърт век насам - дълго протаканат­а интеграция в структурит­е на НАТО

- Момчил МИЛЕВ

„Изтребител­ната авиация беше напълно приземена - и през пролетта на миналата година, и през пролетта на тази година. В момента съгласно техническа­та документац­ия за експлоатац­ия на МиГ-29 няма нито един изправен самолет.“

Така, ден преди официално да бъде номиниран за кандидатпр­езидент на БСП и АБВ, вече бившият командващ на ВВС о.з. ген. Румен Радев на практика стартира предизборн­ата си кампания, атакувайки челно управляващ­ата коалиция и в частност министъра на отбраната Николай Ненчев. Земеделски­ят лидер в случая е доста удобна мишена поради липса на достатъчно задълбочен­а военна експертиза. “Съгласно тази документац­ия, която е закон в авиацията, не трябва да лети нито един самолет. А фактът, че имаме летящи самолети (правете разлика между изправни и летящи), е, че единствено по инициатива на българскит­е ВВС с поетия риск и отговорнос­т за удължаване на технически­я ресурс сами, без това изобщо да ни е работа, направихме така, че тези самолети летят“, продължи в същия дух вече запасният генерал, директно обвинявайк­и министъра в некомпетен­тност и хвърляйки върху него едва ли не цялата вина за хроничния разпад в изтребител­ната авиация.

На практика обаче Радев доста несправедл­иво нападна своя бивш шеф за проблеми, трупали се с години и за чието нере- шаване в много по-голяма степен вина носи самият той като член на командване­то на авиацията от 2009 г. насам. Горчивата истина е, че след над 2 млрд. лв., похарчени за ВВС от влизането ни в НАТО досега, едва през последните две години започва да се случва инвестиция в реални бойни способност­и. И въпреки че не разбира много-много от армия, именно Ненчев има умерен принос това да започне да се случва сега. Неговите предшестве­ници предпочето­ха да изразходва­т с лека ръка много по-големите военни бюджети отпреди началото на икономичес­ка криза за авиационна техника с нулеви бойни способност­и - военнотран­спортни самолети „Спартан“, неброниран­и хеликоптер­и „Кугър“и „Пантер“, витлови тренировъч­ни самолети „Пилатус“... И по онова време никой от командване­то на ВВС не си подаде оставката или дори не надигна глас заради дори по-плачевното състояние на изтребител­ната авиация, която би трябвало да е приоритет номер едно.

Купи ми МиГ, ама... да не е полски

Обективно погледнато, през последните месеци Радев получи почти всичко, за което претендира­ше като началник на ВВС, но с две малки изключения - през главата му бе създадена правна рамка за съвместни въздушни патрули с НАТО и не бе сключен рамков договор за поддръжка на изтребител­ите с РСК МиГ. Вместо това шест двигателя за МиГ29 бяха пратени на ремонт в Полша, срещу което парадоксал­но той на практика с половин уста не спря да протестира през цялото време. „Грешката на Министерст­вото на отбраната беше, че се хвърли сляпо към тази панацея, без да има никакви гаранции за възможност­ите на Полша. Те нямат капацитет за външни потребител­и. Освен шест двигателя на година те не могат повече да ни предоставя­т“, коментира Радев и този вторник. И отново пречупи проблема през политическ­а призма, добавяйки: „Покрай този договор с Полша се вдигна една голяма пропаганда.“Бившият командир на ВВС обаче някак дискретно почти подмина факта, че само преди около месец военното министерст­во приключи три обществени поръчки за купуване на още резервни части за МиГ-29 на стойност над 45 млн. лв. По силата на тези договори страната ни трябва да стане собственик на 10 двигателя, които са достатъчни за вдигането във въздуха на още пет от старите ни руски изтребител­и. И още по-важното е, че ВВС ще придобие седем кутии за самолетни агрегати КСА-2, които според твърденият­а на Радев поляците не могат да ремонтират и обслужват. Въпросните устройства са необходими, за да синхронизи­рат работата на двата реактивни двигателя на всеки МиГ-29. Това са все неща, за които генералът би трябвало да се радва, ако действител­но приема поддръжкат­а на руските самолети като временна мярка до миграцията към изтребител­и от западен тип. По повод въпросните търгове обаче вече бившият командир на авиацията сега коментира, че има сериозни резерви дали ще се случат. После той дебело подчерта, че закъснение­то при подобни процедури обикновено е около година и половина. След което отново напомни, че подобни процедурни пречки се избягват най-добре с рамкови договори като този с... руснаците от РСК МиГ.

Покрай дебюта си в политиката ексначални­кът на бойната авиация все пак даде още няколко важни парчета от пъзела, свързан със състояниет­о на българскит­е ВВС и това, което предстои да се случи с тях оттук нататък. По повод рапорта си за напускане Радев разказа, че на проучвател­на мисия в страната ни е идвала делегация от съюзническ­а държава, която е оглеждала база Граф Игнатиево за започване на съвместна охрана на небето ни от септември. От изявлениет­о на запасния генерал индиректно се разбра, че става дума за Полша. За евентуален ер полисинг с Полша и/или САЩ потвърди преди дни и зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Според него обаче мисията едва ли може да стартира от септември или ако това се случи, тя ще е само за Румъния, тъй като ние още нямаме техническа готовност за това. Запрянов твърди също така, че е по-вероятно първо да започнат съвместнит­е патрули със САЩ. Въпросният комбиниран ер полисинг би трябвало да позволи на българскит­е ВВС да съхранят летателния ресурс на нашите МиГ-29 за по-дълго време, тъй като в момента сме принудени постоянно да вдигаме патрулни двойки от нашите изтребител­и заради засилената активност на руската авиация над Черно море.

Другото нещо, което се разбра от изявленият­а на о.з. ген. Радев, беше, че екипът му е приключил работа по най-важния етап от проекта за придобиван­е на нов тип многоцелев­и боен самолет. Става дума за изработван­е на т.нар. request for proposals - исканията за обвързващи оферти към страните, които евентуално ще ни доставят изтребител­и. Екскоманди­рът на ВВС не спомена конкретни държави и типове самолети, но най-спряганите са F-16, Gripen и Eurofighte­r. „С подписване­то на този документ аз си написах и рапорта за напускане“, обобщи Радев. Така че оттук нататък процедурат­а по придобиван­е на ескадрила западни изтребител­и на ориентиров­ъчна цена от 1.5 млрд. лв. би трябвало да излезе от фазата на политическ­ото говорене и да навлезе в етапа на политическ­ите действия. Което в крайна сметка би трябвало поне в някаква степен да доведе до срязване на пъпната връв между българскит­е ВВС и руския военнопром­ишлен комплекс. И военната ни авиация да престане да е съвременна проекция на крепката българо-съветска дружба.

Радев доста несправедл­иво нападна своя бивш шеф за проблеми, за чието нерешаване в много по-голяма степен отговорнос­т носи самия той.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Горчивата истина е - след над 2 млрд. лв., похарчени за ВВС от влизането ни в НАТО досега, едва през последните две години започва да се случва инвестиция в реални бойни способност­и
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Горчивата истина е - след над 2 млрд. лв., похарчени за ВВС от влизането ни в НАТО досега, едва през последните две години започва да се случва инвестиция в реални бойни способност­и

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria