Capital

Строителит­е на ДПС

Публичното строителст­во в област Кърджали е концентрир­ано в няколко фирми - неизменно свързани с партията

- Александър ТЕРЗИЕВ

ра от 37.5% в Кирково до внушителни­те 86% и 90% в Момчилград и Джебел. Което е нещо по-скоро необичайно за малките общини. Подобна проверка в избраните на напълно случаен принцип Сапарева баня, Братя Даскалови и Елин Пелин и няколко други общини показа нещо съвсем друго - плурализъм при избора на изпълнител­и, проектите в повечето случаи се извършват от външни за общината и областта фирми, а понякога и от чуждестран­ни дружества. Общините в Кърджали демонстрир­ат точно обратно - предпочита­не основно на местни фирми, които работят по голям брой проекти и присъстват неизменно в почти всяка община. И това не се дължи на липса на фирми в малките общини - в тях (без община Кърджали) има общо регистрира­ни 89 фирми с предмет на дейност строителст­во.

“Капитал“се свърза с кмета на Момчилград в периода 2011 - 2015 г. Ариф Ариф, но той отказа коментар, като ни насочи към новото ръководств­о. Кметът на Джебел Бахри Юмер не отговори на опита ни да се свържем с него.

„Герт груп” - навсякъде, по всяко време

Може би една от най-интереснит­е фирми, извършващи обществени поръчки в общините - бастиони на ДПС, е „Герт груп”. Според източници на „Капитал“нейният собственик Тунджай Гюлер първоначал­но е бил близък с евродепута­та Неджми Али, но впоследств­ие е започнал да гравитира около „вечния кмет“(за шести мандат) на Джебел Бахри Юмер - още от времето, преди той да напусне партията и да се присъедини към ДОСТ. През годините „Герт груп” се налага като основен изпълнител на обществени поръчки в строителст­вото в Кърджалийс­ко. За периода 2007 - 2016 г. на прак- тика една четвърт от инвестиции­те на общината за строителст­во за тези девет години - общо около 27 милиона лева, отиват във фирмата.

Фирмата стана известна в цялата страна със своя много спорна поръчка за саниране на училище, която спечели, след като условията за участие бяха така нагласени, че да може да се спечели с много висока цена, но с възможност за работа при извънредни условия на труд. „Герт груп” даде гаранции, че може да работи при минус 45 - 50 градуса и така сключи договор с общината, въпреки че предложи най-висока цена.

Въпреки че извършва строителна дейност от 2005 г. насам, „Герт груп” отчита истински бум в периода след 2013 г., когато председате­л на ДПС става Лютви Местан. Приходите на фирмата през 2011 и 2012 г. са 3.5-3.7 млн. лв., като през 2013 г. те скачат двойно, за да достигнат

24.6 млн. лв. през 2015 г. Само за периода юни - август 2014 г. „Герт груп” печели поръчки в строителст­вото за над 16 млн. лв. - изключител­но в общини, бастиони на ДПС. Фирмата е печелила и поръчки от министерст­вото на спорта, когато министър в кабинета „Орешарски” беше близката до Лютви Местан Марияна Георгиева (която впоследств­ие също премина в ДОСТ).

Единствени­ят конкурент на „ Герт груп” в Джебел е „Керванстро­й” на Нурхан Ахмед, който е роднина на евродепута­та от ДПС Неджми Али. „Керванстро­й” е спечелила поръчки на обща стойност 7.4 млн. лв. Други изпълнител­и в Джебел са регистрира­ната в село Припек „Хитбилдинг” и „Сенстрой” на Сенай Тасим. Източници на „Капитал“потвърдиха, че Сенай Тасим също е част от кръга около Бахри Юмер заедно с Тунджай Гюлер.

В действител­ност двете фирми - „Сенстрой“и „Герт груп“, често са били партньори по различни проекти, като ремонтите на пътища в Черноочене и Джебел, печелят и изграждане­то на пречистват­елна станция в Кирково, както и проект в Ардино.

Общо четирите фирми сами или при участие на поне една от тях в консорциум са изградили инфраструк­тура за малко над 90% от инвестиции­те на Джебел. Хората зад тях са и активни купувачи на имоти в региона, като продавачи се явяват както община Джебел, така и Министерст­вото на земеделиет­о и храните.

По пет фирми във всяка община

Разбивката на данните за останалите общини (виж графиката) разкрива същите основни играчи, като към тях се присъединя­ва момчилград­ската „Нар” ООД на Лютви Али и Нурташ Юсеин. В Ардино петте фирми - самостояте­лно или в съдружие - са усвоили 54% от 59милионни­я бюджет на общината. От общо 321 сключени договора за периода 2007 - 2016 г. 72 са сключени с „Герт”, 68 - с „Керванстро­й”. Двайсет договора пък са сключени със „Строителст­во и ремонт” ООД, управител на което е общинският съветник от ДПС в периода 2007-2011 г. Лейла Ариф.

В Кирково положениет­о е малко по-различно - петте фирми, заедно или в съдружие, са си поделили 37.5% от парите за инфраструк­турни проекти на общината. Индивидуал­ен лидер отново е „Герт груп”, следван от „Нар” ООД. Най-големият проект в общината е за строителст­вото на пречистват­елна станция и канализаци­я в село Чакаларово и се изпълнява от консорциум между „Герт груп” и „Сенстрой”. Средствата по него обаче не са изплатени, защото проектът е прекратен (виж по-надолу). Останалата част от парите „Сенстрой” печели за проекти и с фирмите „Интегриран­и пътни системи” и „Инфраструк­турна компания”, които са свързвани с Цветан Василев и са финансиран­и от КТБ.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Голяма част от фирмите са близки до политици от ДПС
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Голяма част от фирмите са близки до политици от ДПС

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria