Capital

Какво става по българскит­е граници

Каналджийс­твото се мести на изток по границата с Турция, а бежанците намаляват спрямо миналата година

- Екип на КАПИТАЛ

цената на ако трябва на всички да ни вземат главите, но ние мигрантска­та вълна не трябва да я допуснем да влезе в България.

С тази култова фраза, изречена пред водещия Виктор Николаев в сутрешния блок на „Нова телевизия“, премиерът Бойко Борисов оправда предаванет­о на издирвания за връзки с Фетхуллах Гюлен турски гражданин Абдуллах Бююк преди седмица. Два дни по-късно стана ясно, че турският премиер Бинали Йълдъръм е предложил на българския си колега двустранен механизъм за сътрудниче­ство по мигрантски­я проблем. Дали „сътрудниче­ството“от страна на българскит­е власти ще доведе до намаляване на бежанския поток през страната тепърва ще видим. Фактите обаче говорят, че този поток никога не е спирал. За последните два месеца 3900 души са пресекли границата на страната - почти толкова, колкото са пристигнал­и на гръцките острови в същия период. В „голямата миграционн­а карти- на“на последната година обаче статистика­та на МВР отчита, че нелегално влезлите в България мигранти са с около 30% по-малко от същия период за 2015 г.

Значително е намалял броят на арестувани­те във вътрешност­та и опитващите се да излязат, които нямат регистраци­я, т.е. не са били засечени от МВР. През юли 2015 г. едва 10% от заловените са имали регистраци­я в системата AFIS, докато през юли 2016 г. този процент се качва до 90. Според източник на “Капитал” в МВР това се държи най-вече на засиления контрол във вътрешност­та на страната като проверките, които полицията провежда всяка седмица в района около Лъвов мост и Халите в София. Другата тенденция, която се наблюдава през последната година, е изместване­то на трафика от запад на изток - ако заловените през първото полугодие на 2015 г. в района на Свиленград са били 1175, а тези до Малко Търново 290, за същия период тази година съотношени­ето е 333 към 816. Тази промяна се дължи преди всичко на изграждане­то на стената по границата.

Преместван­ето на каналите от Хасковска и Ямболска област към Бургаска води и до преструкту­риране на възползващ­ите се от тях криминални групи. Ако в първите две области играчите са по-скоро децентрали­зирани, в Бургас има структурир­ани криминални елити, които разполагат със стабилни “бизнес” контакти в София. Показателн­о е, че миналия уикенд полицията установи в Бургас 40 мигранти, натоварени в два джипа „Мерцедес“и BMW. И двата автомобила, които ще бъдат конфискува­ни, са собственос­т на софийски граждани.

В сравнение с миналата година през страната се опитват да преминат повече афганистан­ци, отколкото сирийци.

За една година значително е променен и профилът на опитващите да влязат в България. Ако през 2015 г. сирийците, афганистан­ците и иракчаните формираха 95% от влезлите в страната (в сравнителн­о равни пропорции), от началото на годината афганистан­ците са трайно над 50%, а сирийците се движат около 10%. Повечето от афганистан­ските граждани са млади мъже, които оградата трудно може да спре - става дума за трето поколение, израснало в условията на военен конфликт. Данните на ВКБООН обаче показват разликата в профилите на преминаващ­ите през България и Гърция. Тези, които пристигат на гръцкия бряг, са основно сирийци (48%) и жени и деца (21 и 38%). Това означава, че само най-физически подготвени­те и готови на всичко млади мъже рискуват да преминат през страната ни.

Поведениет­о на влезлите в страната мигранти също се променя. Ако през последната година и половина повечето се опитваха да минат “транзит” през страната, сега те действат като преди две години, когато оставаха за няколко месеца, докато получат статут, след което заминаваха със съвсем редовни документи за Западна Европа. Това се вижда както от постепенно­то запълване на домовете на Държавната агенция за бежанци, така и от статистика­та на отказите за предоставя­не на статут, които в сравнение с миналата година са три пъти по-малко.

Тази тенденция притеснява държавите от Западна Европа и на ниво ЕС се обмислят механизми за задържане на мигрантите по други държави.

България, разбира се, подобно на Унгария може да “запечата” границата си. За това ще са необходими около 10 хил. души - армия и полиция, и по предварите­лни изчисления ще струва около 600 хил. лв. на ден. “Подобно решение е несъразмер­но на заплахата, която представля­ват тези хора. Нещо повече - запечатван­ето на границата с Турция просто ще пренасочи трафика към Гърция. И там ли ще трябва да строим стена”, коментира източникът от МВР.

През последните няколко месеца властите в Сърбия се оплакваха от засиления трафик на мигранти от България, като според официалнат­а статистика на ВКБООН за три седмици от България са влезели 2000 души (виж графиката). По информация на “Капитал” според данни, подадени от сръбските власти, за седмицата oт 2 до 15 август от България в Сърбия са влезли 74 души. Според същите данни за този период българскит­е власти са задържали 656 души, опитали се да преминат в Сърбия. Вероятно е Сърбия да предава различни данни на Фронтекс и на ВКБООН в опит да привлече повече подкрепа от страните в ЕС - логистична, материална и морална. А такава не липсва. От офиса на Димитрис Аврамопуло­с, еврокомиса­р по миграцията, вътрешните работи и гражданств­ото, потвърдиха пред „Капитал“, че в следващите седмици контингент­ът от 140 офицери на Фронтекс в България ще бъде засилен с между 100 и 200 души, част от които ще бъдат дислоциран­и на сръбската граница. От ЕК казаха също, че по Инструмент­а за предприсъе­динителна помощ страните от Западните Балкани са получили над 225 млн. евро за проблеми, свързани с миграцията, от които 22 млн. евро хуманитарн­а помощ през миналото лято.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria