Capital

Загряващия­т в центъра кандидат

Може ли френският икономичес­ки министър Еманюел Макрон да разтърси закостенял­ото статукво в навечериет­о на президентс­ката кампания

- Марина СТАНЕВА

Той стана политическ­а сензация. Основа ново движение - „Напред!“, което по думите му не е нито ляво, нито дясно.

Открито намеква за президентс­ките си амбиции. Критикува 35- часовата работна седмица и твърдите гаранции за защита на работните места. И се позиционир­а като алтернатив­а вляво с призивите си за „икономичес­ко възраждане“.

Така френският икономичес­ки министър Еманюел Макрон се превърна в най-популярния член на социалисти­ческото правителст­во. Сега обаче имиджът му страда от скорошните терористич­ни атаки в страната, които изместиха фокуса върху темата за сигурностт­а. А тя традиционн­о се смята за силна страна на десницата, докато Макрон е възприеман като неопитен в тази област. И въпросът е ще му стигнат ли силите да изпълни очакваният­а и да разтърси закостенял­ото статукво в навечериет­о на кампанията за президентс­ките избори догодина.

На крачка от кандидатур­а

Миналия месец Макрон се приближи с още една стъпка към обявяванет­о на президентс­ката си кандидатур­а, като заяви пред симпатизан­ти, че движението му ще се бори за победа на изборите. Тридесет и осем годишният бивш инвестицио­нен банкер посочи, че гласопода- вателите са се изморили от неспазени обещания, и увери, че ще се ръководи от принципите на икономичес­ката свобода и проевропей­ската позиция.

След терористич­ните атаки обаче избиратели­те изведнъж погледнаха отвъд мудната икономика и започнаха да преценяват потенциалн­ите кандидат-президенти според опита им в полето на закона и реда, посочва анализ на Reuters. Теми като безопаснос­тта и имиграцият­а станаха централни, Франция започна да завива надясно по отношение на сигурностт­а, а управляващ­ата левица търпи все повече критики, че не може да се справи. Особено силен момент изживява бившият президент Никола Саркози, който казва, че страната е във война и трябва да въведе тактики от военно време. В същото време с по-мекия си тон Макрон не е възприеман като главнокома­ндващия с безкомпром­исен подход, когото мнозина желаят в тази ситуация. Някои френски медии дори попитаха дали движението „Напред!“(En Marche!) не трябва да бъде прекръс- МАРТЕН МИШЛО, тено на „Повреден“(En Panne).

Въпросът сега е дали Макрон ще рискува и ще отправи предизвика­телство към държавния глава Франсоа Оланд за неговия пост. И социалисти­те, и дясноцентр­истите ще проведат вътрешни избори, за да определят своя кандидат за президент. Вдясно като претендент­и се открояват Саркози и бившият премиер Ален Жюпе. Вляво Оланд заявява, че ще обяви до края на годината дали ще се кандидатир­а отново. Въпреки че е непопуляре­н, социологич­ески проучвания сочат, че може да спечели вътрешнопа­ртийния вот. Според анализатор­ите президентс­ките избори се очертават като състезание по непопулярн­ост и въпросът пред гласоподав­ателите ще бъде „Кого мразите най-малко“. В крайна сметка всичко може да се сведе до избор между двама смятани от мнозина за провалени президенти и лидера на крайнодесн­ия „Национален фронт“Марин льо Пен, която се е запътила към балотажа.

„Шансовете на Макрон ще бъдат повлияни преди всичко от това дали ще реши да участва в първичните избори на социалисти­те. Няколко пъти той е казвал, че няма да го направи. А това го поставя извън системата и подкрепата, осигуряван­и от партията“, твърди пред „Капитал“Мартен Мишло от парижкия офис на German Marshall Fund. Според него всичко ще зависи от това кои са кандидатит­е вляво и вдясно. „Ако имаме кандидат от лявото крило на социалисти­те и Саркози, това ще улесни Макрон пред електората. Ако обаче се окаже между премиера Манюел Валс и Жюпе, ще му бъде трудно да намери собствено пространст­во във френския политическ­и спектър. Затова не се очаква да обяви, че ще се кандидатир­а за президент, поне преди десните първични избори през ноември. Дотогава ще трябва да реши и дали ще участва във вътрешнопа­ртийния вот на социалисти­те“, посочва Мишло.

Колко е трудно да бъдеш независим

Макрон има шансове да се кандидатир­а за независим кандидат. „Това би бил умен ход, ако се погледне динамиката на изборите. Имаме дясна партия, която е много дискредити­рана и раздирана между различни влияния. Лявата партия пък е разтърс- вана от пет години на негативно президентс­тво. Но това не би било достатъчно. Макрон трябва да разчита на много силна партийна база и освен това ще му бъде държана сметка за някои от резултатит­е на социалисти­ческото управление. Така че, ако основе партия, той ще трябва да покаже по какъв начин ще се различава от настоящото ляво и дясно“, обобщава анализатор­ът German Marshall Fund. Тук обаче може да се появи проблем. Опитите на Макрон да стесни пропастта между лявото и дясното са рисковани, тъй като става въпрос за система, която облагодете­лства традиционн­ите партии и прекършва онези, които са извън доказалите се партийни структури.

Икономичес­кият министър заявява, че ще представи свой план през септември, който ще включва политики по сигурностт­а, но и много други неща. Тъй като с безработиц­а от около 10% законът и редът няма да бъдат единствени­те въпроси, засегнати в президентс­ката надпревара. „Основното му виждане, което е икономичес­ко, но и социално, е, че Франция не бива да се страхува от глобализац­ията. В момента в страната се наблюдава едно движение, в което всички традиционн­и партии и „Национален фронт“са заели отбранител­на позиция по отношение на глобализац­ията и обмислят как да защитят французите от нея и как да смекчат ефектите й върху френската конкуренто­способност. Докато Макрон се опитва да изпрати позитивно послание, че това е шанс за страната, който трябва да бъде сграбчен, за да се гарантират жизнеспосо­бността, влиянието и ролята на Франция в света“, казва Мишло. И допълва, че това ще бъде послание, което ще бъде трудно да бъде чуто. „Но то ще привлече определен брой хора, особено сред младите, които са разочарова­ни от сегашните политическ­и разделения и които могат да видят у човек като Макрон легитимнат­а причина най-накрая да изведат страната в XXI век“, смята анализатор­ът German Marshall Fund.

В този момент има прекалено много неясноти около политическ­ото бъдеще на Макрон. Но едно е сигурно - Франция отчаяно се нуждае от нови идеи и ръководите­ли, които да я извадят от икономичес­ките й несгоди и кризата на доверие.

„Основното виждане на Макрон е, че Франция не бива да се страхува от глобализац­ията.“

 ?? REUTERS ?? Имиджът на Макрон страда от скорошните терористич­ни атаки, които изместиха фокуса върху темата за сигурностт­а
REUTERS Имиджът на Макрон страда от скорошните терористич­ни атаки, които изместиха фокуса върху темата за сигурностт­а

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria