Capital

Бум в околоземна орбита

-

ва в края на 90-те години, когато редица групи, свързани със сателитнат­а индустрия, затварят врати, включителн­о флагманът на спътникови­те телефонни връзки Iridium.

Последните години обаче се забелязва истински ренесанс в този сектор. И все по-голяма роля изиграват както по-евтините ракети за извеждане на обекти в Космоса, така и миниатюрни­те спътници, които започват да добиват все по-голяма популярнос­т.

Ренесансът на сателитнат­а индустрия

Причините за възродения интерес са няколко. От една страна е навлизанет­о на частни космически оператори като SpaceX на милиардера Илон Мъск, който за момента успява да намали в пъти разходите за извеждане на товари в орбита. Неговата компания е на път напълно да промени правилата на играта, бизнеса и технологич­ния модел в този сектор, който доскоро беше резервиран основно за държавни или подкрепяни от правителст­вата дружества, които пилееха милиарди, без много-много да се интересува­т от неща като ефективнос­т и целесъобра­зност.

Резултатът е, че индустрият­а се променя изоснови през последните пет години. Тя нараства от 89 млрд. долара през 2005 г. до 203 млрд. долара през 2014 г. по данни на изследоват­елската фирма Tauri Group, като в този сектор вече оперират над 800 фирми. Оказва се, че ако искаш да разработва­ш

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria