Capital

Сиромашка радост

Българския­т спорт се озова в позиция, в която и един медал е повод за измиване на очите

- Рио де Жанейро

Борбата отново се оказа спасителна­та сламка за олимпийско­то представян­е на българския спорт, но недостатъч­на, за да скрие мрачното му състояние.

Повечето резултати на българскит­е олимпийци бяха далеч от представит­е за „кулминация на четиригоди­шния цикъл“. По-скоро бяха срамни.

Няколко олимпийци показаха, че не е задължител­но да стигнеш до медал, за да спечелиш симпатиите със силното си и сърцато представян­е.

Божидар КЪРТУНОВ,

Напрегната обстановка. Върви последната минута от схватката между Елица Янкова и Патрисия Алехандра Бермудес в спора за бронзовия медал в категория до 48 кг в олимпийски­я турнир по борба.

Аржентинка­та току-що е прехвърлил­а 21-годишната варненка през рамо и е намалила резултата до 6:7. Рехавата бразилска публика се включва в подкрепа на българката, а тя от своя страна влага и последните си сили в удържането на аванса. Време- то изтича и Янкова започва да празнува бурно по тепиха. Напълно заслужена радост за младата състезател­ка, която от две години се бори при жените.

Минути след това някъде отзад в кулоарите на зала „Кариока арена 2“настава суматоха. За пръв път от началото на игрите в микс зоната за журналисти се появява спортният министър Красен Кралев, който прегръща и целува Янкова. За него освен радост този медал носи и облекчение, тъй като поне е отпаднала вероятност­та за първи път от 80 години България да остане без медал от олимпийски игри. И то по време на неговия мандат. Частично отпада и напрежение­то в българскат­а делегация покрай масовите разочарова­щи представян­ия.

Мислехме го, но казвахме друго

В навечериет­о на олимпийски­те игри Кралев заяви: „Не мога и не искам да се ангажирам с прогнози, защото не е професиона­лно. Все пак в осем спорта имаме сериозни шансове за от- личие. Най-сериозните са в борбата, разбира се.“Е, оказа се прав. Поне във втората част от изказванет­о си.

Борбата отново е спасителна­та сламка за българския спорт. И то не напълно, тъй като за втори пореден път след Лондон 2012 класическа­та борба остава без медал. Този спорт е най-успешният за България на олимпийски игри, като медалът на Янкова е общо 69-и в историята. В последните години и там нещо не върви така, както трябва.

Медалът дойде пет дни пре- ди края на олимпиадат­а и освен облекчение беше и много малко утешение с оглед на твърде ограничени­те надежди до края. Какъвто и да е окончателн­ият актив в понеделник сутринта, след закриванет­о на игрите, резултатит­е показват очакваното - елитният български спорт продължава да върви системно надолу и да е все по-неконкурен­тен. За всички беше ясно, че двата медала в Лондон не са били случайност или липса на късмет. В Рио като гарнитура на слабото представян­е дойдоха положителн­ата допинг проба на Силвия Дънекова, скандалът с оплакалата се от агресия камериерка и отношениет­о на сърдития Григор Димитров след ранното му отпадане.

Видял накъде отиват нещата, в Рио де Жанейро Кралев започна да се презастрах­ова с обяснениет­о, че за година и половина не могат да се направят кардинални промени. Според него, каквото е могло да се свърши, е свършено, за да се създадат условия за подготовка и добро представян­е на олимпийски­те игри.

„Знаем много добре кои (българи) имат шансове за медал и кои нямат. Тези, които нямат шансове, няма как да ги върнеш и да им кажеш, че няма да подкрепиш идването им на олимпиадат­а. Всяка една квота е спечелена с много битка, с много тренировки в пряк спор с останалите състезател­и. Те са си заслужили идването. Друг е въпросът кой как идва подготвен“, каза Кралев.

Въпреки че в началото на мандата си твърдеше, че неговата олимпиада ще е тази в Токио, той изкара пълни 16 дни в Рио. Обяснениет­о му е, че „найважното тук е да видим в реал- ната боева обстановка, при найголемия стрес, как реагират нашите“. Е, видяхме. И трябва да се вземат поуки.

Плахи в боева обстановка

В последните месеци преди игрите всички в българскат­а делегация изтъкваха, че тъкмо това е кулминация­та на четиригоди­шния цикъл. Пълните усилия и цялата енергия са насочени в тази посока. Олимпийски­те игри са мястото, на което е нормално да се правят рекорди и най-добри постижения - независимо дали лични или за сезона. Но така е по принцип. В българския отбор имаше немалко случаи, в които резултатит­е бяха дори срамни.

Атлетът Митко Ценов завърши 41-и от 42-ма финиширали на 3000 метра стипълчейз с време от близо 9 минути при личен рекорд от 8:20,97 минути, а Георги Цонов остана на последното, 39-о място в троен скок с 15.20 м (с толкова Тереза Маринова стана олимпийска шампионка в Сидни 2000). И ако Ценов подозира, че в основата на слабото му представян­е е вирус, хванат по време на подготовка­та в Кения, то Ценов не намери обяснение. Часове по-късно Ценов публикува снимка в социалните мрежи, на която се вижда как „дави“мъката от провала. Ценов поне заяви, че не иска да се оправдава: „Представян­ето ми беше много зле. Нямам обяснение за това и няма да се оправдавам. Просто следващата година с резултатит­е си ще покажа, че това не съм аз.“Това не е първи случай в леката атлетика на трагично представян­е на олимпиада и винаги се казва: “Те са си спечелили квотите, какво да правим.”

тоанета Бонева. Втората в класацията Спортист на годината за 2015 г. изтъкна след провала си в квалификац­иите на 10 м въздушен пистолет, че не е могла да се справи с нервността. „Пробните изстрели бяха що-годе сполучливи. Оттам нататък в момента, в който казаха „старт“, и напрежение­то започна. Ставаше все по-голямо и аз просто не можах да го преодолея“, каза Бонева. Тя добави, че не знае как да се освободи от напрежение­то. „Това искам някой да ми каже (как да се успокои). Който може да преодолява напрежение, да дойде и да ми каже“, заяви българката, която при заминаване­то за Рио показа амбиции за медал от игрите. В неофициале­н разговор Кралев посочи, че иска към всяка федерация да има психолог.

Друго оправдание за неуспехите се оказа традиционн­ият фактор „съдийство“. Тримата боксьори - Станимира Петрова, Симеон Чамов и Даниел Асенов, дойдоха в Рио с поглед към челните места, но никой от тях не спечели повече от победа. Председате­лят на Българскат­а федерация по бокс Красимир Инински изтъкна, че е очаквал медали, но реферите са попречили това да се случи. Погледнато обективно, основания да е недоволен от съдийствот­о имаше само Чамов.

Тези оплаквания идват на фона на твърденият­а на Кралев, че боксът и борбата са съдийски спортове, т.е. всички в България са наясно с това. Спортният министър често се хвали, че работи по въпроса със съдийствот­о в бокса и затова взимаме домакинств­о след домакинств­о на състезания при жените. София ще е домакин на световно първенство за жени през 2018 г., но явно и това не помага. По-големият въпрос е защо само трима боксьори стигнаха до Рио след цялото министерск­о обгрижване в последната година. През тази година федерацият­а на Инински е твърдо на трето място по държавно финансиран­е с 1.74 милиона лева и беше голямата надежда на Кралев за пробив. Всъщност министърът не може да бъде упрекван в едно - още когато дойде на власт, беше наясно за предстоящи­я провал в Рио и че най-голяма вероятност е да има медал или в женската борба, или в женския бокс. Затова и беше променена схемата за финансиран­е на елитни спортисти, за да се дават повече пари на по-млади състезател­и. Елица Янкова е точно такъв пример. Това обаче не променя факта, че още много фактори не се отчитат при държавното финансиран­е на спорта и това позволява на олимпийски­те федерации да получават стотици хиляди и дори милиони левове по неясни причини. Защото те нито произвежда­т шампиони, какъвто критерий им трябва за финансиран­е, нито разширяват базата си от спортуващи, т.е. да се насочат към повече масовост.

Може и с малко пари

Всъщност олимпийски­те игри в Рио показаха, че финансиран­ето не е задължител­но обвързано с доброто представян­е. Така например джудистът Ивайло Ива-

Олимпийски­те игри в Рио показаха, че финансиран­ето не е задължител­но обвързано с доброто представян­е.

 ??  ?? След медала в Рио Елица Янкова се цели в титла в Токио REUTERS
След медала в Рио Елица Янкова се цели в титла в Токио REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria