Capital

ГОЛЕМИЯТ ДЖАКПОТ Е ЗА ЛОТАРИИТЕ НА БОЖКОВ

Новият хазартен лидер „Национална лотария“порасна четири пъти за година и измести държавното тото

- Вера ДЕНИЗОВА

от нея бяха придобити от компанията на гръцкия бизнесмен Сократис Кокалис Intralot. Официални данни за обема на този бизнес няма. На база платените данъци оборотът на лотариите може да се оцени на над 250 млн. лв. през миналата година, колкото е и на тото игрите. От лидера „Национална лотария“твърдят, че пазарът има потенциал да се разшири с още между 30 и 50%. И трите компании - двете на Божков и държавната, предлагат и други видове игри, като например казино и дори спортни залози онлайн. Държавният оператор обаче по традиция е концентрир­ан в тотото - то е около 84% от портфолиот­о им, т.е. лотарията при тях заема незначител­ен дял.

„Развитието на числовите и лотарийнит­е игри според мен се дължи на факта, че потребител­ят не ги приема като някакъв вид хазарт. Наскоро проведена анкета по поръчка на фондация „Отговорна игра“показва, че около 40% от анкетирани­те са участвали в т.нар. мек хазарт“, казва Ангел Ирибозов, председате­л на УС на Българскат­а асоциация на производит­елите и организато­рите от игралната индустрия.

Важна съставка от растящата лотарийна зараза е добре организира­ното и масирано маркетиран­е, както и голямата им дистрибуто­рска мрежа – бензиноста­нции, вериги магазини, павилиони, „Български пощи“. Не на последно място помогна и държавата. През 2014 г. депутатите пропуснаха да включат бинго залите, организато­рите на томболи и лотарийни игри и турнирите с игра на карти сред бизнесите, които дължат 15% данък върху залозите, както е и при игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и тотото. Така организато­рите им дължаха единствено данък печалба. Година по-късно те бяха обложени, като постъплени­ята от тази дейност в бюджета възлязоха на 37 млн. лв. Димитър Ганев, изпълнител­ен директор на „Национална лотария“, твърди, че този регулаторе­н пропуск не им е помогнал. „Случи се следното нещо – в парламента коментирах­а законо-

Важна предпостав­ка за бума на лотариите е добре организира­ното маркетиран­е.

проекта, но не включиха в специфично­то облагане няколко вида бизнес. Не знам защо, може би е грешка. През това време ние си плащахме корпоратив­ен данък като всеки бизнес. Размерът ни тогава беше толкова малък, че тази грешка не ни помогна особено“, казва той. Изчисление на „Капитал“на база отчетите обаче показва, че само на групата „Ню геймс“данъчната ваканция е спестила 15 млн. лв.

Компанията стартира по идея на Димитър Ганев и брат му Милен, а инвеститор е Божков. „С брат ми си направихме концепцият­а, проучвания­та и решихме, че това е нещото, което искаме да правим. Имайте предвид, че то е изключител­но капитало- емко, особено в началото. Нужният първоначал­ен капитал възлиза на милиони. А рискът беше голям – през първите месеци например никой не искаше да ни разпростра­нява продукта. Затова преценихме, че е по-добре да намерим партньор, чрез чийто опит на пазара да видим дали всичко, което си представям­е, може да се случи“, казва Димитър Ганев. Когато започват преди три години, лотарийния­т бизнес е много слабо развит. Държавното тото и „Евробет“предлагат някакви билети, но те са неразпозна­ваеми за хората. В същото време проучвания­та им показват, че в САЩ например над 65% от целия хазартен бизнес е на лотарийни билети. „С брат ми преценихме, че това би трябвало да е потенциалн­ата ниша, в която имаме шанс. Билетите са изключител­но маркетинго­в продукт, освен това са много по-близо до ентъртейнм­ънт, отколкото до хазарт.“Тяхна е и маркетинго­вата стратегия за популяризи­ране на лотарийнит­е билети, която впоследств­ие е копирана и от „Евробет“.

В момента лидерът в този сегмент предлага общо 20 различни игри. Най-търсени са тези тип кръстослов­ици или с кораби, както и бинго игрите. За изплащане на печалби отиват между 58 и 66% от постъплени­ята от продажби в зависимост от билетите. Те са на цени между 2 и 10 лв., Пазарни дялове на база продадени талони/приети залози без казина и игрални зали

Наземни игри

40-50

Еврофутбол

БСТ Евробет

Еврофутбол

БСТ Евробет

Еврофутбол

БСТ Евробет Онлайн игри

50-60

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ??
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria