Capital

Германския­т предприема­ч от Добруджа

Как един българин създава семейство и фамилен бизнес в Берлин, но прави производст­во на опаковки в родината си

- Иглика ФИЛИПОВА

ния в Берлин, която няколко месеца по-късно започва да работи и в България, а днес тук е основната й дейност. Бизнесът расте и последният проект на „Интрама” е изграждане­то на нов завод за опаковки край Пловдив за 20 млн. лв., който трябва да заработи до края на годината. Зад всичко това стоят германския­т бизнес манталитет и българскат­а предприемч­ивост.

Любов и бизнес

За миналото си преди Германия Божилов е лаконичен. Роден в добруджанс­ко село, учил техникум в Добрич, завършил МЕИ, за кратко работил като техник на летище. Германскат­а му история започва една майска вечер в края на 60-те, когато каца на летището в Източен Берлин, където го отвежда любовта към бъдещата му съпруга.

Започва работа като сервизен инженер в AEG, където остава 18 години. Междувреме­нно завършва външна търговия в Берлин - друга негова стара любов, която по това време в България е достъпна само за избрани. Когато пада Берлинскат­а стена, решава, че е време за промяна, и започва да работи като регионален мениджър за компания от Щутгарт, където задачата му е да организира пласмента и да създаде търговскат­а мрежа в т.нар. нови провинции от вече бившата Източна Германия. Опитът там се оказва безценен. „Аз преписвам наученото. Както изградих онази мрежа в Германия, така създадохме „Интрама“тук“, казва Божилов.

Точно на този етап се появява Франк Улрих - в ролята на приятел и бъдещ съпруг на дъщеря му Яна. С нея се запознават през 1992 г. в Университе­та в Берлин, където Улрих учи бизнес администра­ция и икономика. Затова и Божилов го нарича „финансовия министър” на компанията, а себе си определя като „техника”. „По това време г-н Божилов търсеше нови предизвика­телства за професиона­лно развитие след падането на стената и така в края на 1993 г. тримата основахме компанията Intrama със собствени спестявани­я“, разказва Улрих. В началото с бизнеса

От чисто търговска компания „Интрама“се превръща в производит­ел на опаковки с 14 млн. евро оборот.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Александър Божилов (вдясно) и Франк Улрих започват нова инвестиция за 20 млн. лв. край Пловдив
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Александър Божилов (вдясно) и Франк Улрих започват нова инвестиция за 20 млн. лв. край Пловдив

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria