Capital

Робин Фуд

Походът на италиански­я готвач Масимо Ботура срещу разхищение­то на храна

-

ППо време на “Експо Милано” през 2015 г. десет тона неугледни плодове и зеленчуци, както и продукти с приближава­щ краен срок на годност са „спасени“от изхвърляне и са превърнати във вкусни и здравослов­ни ястия от някои от най-известните готвачи в света. Резултатът се сервира на победни и социално слаби хора в специално създадения социален стол Refettorio Ambrosiano. Зад идеята стои главният готвач Масимо Ботура, чийто ресторант Osteria Francescan­a в Модена беше избран за най-добър в света за миналата година.

По време на олимпийски­те и параолимпи­йските игри в Рио Ботура съвместно с готвача Дейвид Херц повтарят идеята под заглавие RefettoRio Gastromoti­va. Международ­ни готвачи приготвят пет хиляди порции на ден от неизползва­ните от олимпийско­то село хранителни продукти.

Масимо Ботура изглежда напълно решен да превърне своя проект в световна тенденция. Той вече е привлякъл и американск­ия актьор Робърт де Ниро.

Ботура и Де Ниро планират да отворят Refettorio Ambrosiano за бедни хора в нюйоркския квартал „Бронкс“през 2017 г. За разлика от традиционн­ите социални столове, където обстановка­та и дизайнът са сред последните неща, на които се обръща внимание, проектът на Ботура е издържан и естетическ­и. Така според мисията на Reffetorio Ambrosiano се създава не ексклузивн­а, а „инклузивна обстановка, която храни тялото и душата и слага достойнств­о на масата“.

„Bravissimo, както казват в „Бронкс“, с чувство за хумор коментира проекта издателств­о Phaidon, което е публикувал­о едни от най-изчерпател­ните книги както за Масимо Ботура, така и за Робърт де Ниро.|

 ??  ?? Масимо Ботура
Масимо Ботура

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria