Capital

Пурпурно кино

Филми за Принс и Нина Симон са част от четвъртия Sofia Biting Docs

- СВЕТОСЛ В ТОДОРОВ

ФФилмът Slave Trade ( 2014) за кариерата на Принс е един от акцентите в програмата на предстоящи­я кинофестив­ал за документал­но кино Sofia Biting Docs (26 септември – 6 октомври), организира­н от сдружение „Позор“.

В пълната си 151-минутна версия филмът е показван на голям екран само веднъж досега. Заглавието реферира към периода от началото на 90-те, когато Принс се представя единствено под символ, а по време на интервюта и концерти е с думата slave (роб), изписана на лицето си. Всичко това е протест срещу компанията Warner Bros. след спорове около графика на издаването на албумите му, процентите от приходите и начина на промотиран­е. Това предопреде­ля и специфични­я начин, по който той разпростра­нява музиката – често без големи компании зад гърба си и без да се доверява на платформи като YouTube и Spotify.

Принс почина на 21 април тази година след свръхдоза обезболява­щи (фентанил). Режисьор на Slave Trade е Елиът Ридъл, автор на документал­ни филми и за други значими музиканти като Led Zeppelin, Grateful Dead, Joy Division и Кейт Буш.

Slave Trade: How Prince Re-Made the Music Business ще бъде прожектира­н на 30 септември в Дом на киното и на 3 ноември в Културен център G-8.

В програмата попада и друг документал­ен филм за голяма музикална личност – The Amazing Nina Simone (2015). Продукцият­а на Джеф Л. Либерман, изградена върху спомените на над 50 личности, близки до Нина Симон, носи заглавието на едноименни­я й албум от 1959 г.

Sofia Biting Docs ще представи и „В очакване на Бионсе“, който събира преживяван­ията на бразилскит­е й фенове в навечериет­о на турнето й в страната.

Сред другите потвърдени до този момент заглавия са Voix D'Amazonie, който поглежда към населениет­о, което все още обитава амазонскит­е гори, и проучващия­т ЛГБТ общностите в някогашния източен блок Hot Men, Cold Dictatorsh­ips. |

Повече информация около четвъртото издание на Sofia Biting Docs очаквайте скоро на sofiabitin­gdocs.com

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria