Capital

Хом сапиенс

Profiles, новата книга на модния и портретен фотограф Марк Хом, излиза през септември

- ИВ ЙЛО Х Р Л МПИЕВ

ККогато през 2015 г. футболистъ­т Дейвид Бекъм е избран за най-сексапилни­я мъж в света в юбилейното 30-о издание на класацията на американск­ото списание People, от изданието наемат датския фотограф Марк Хом да го снима за корицата. Хом го е снимал и дванадесет години преди това, когато Бекъм е вече известен, но далеч не колкото днес.

Породените от личния му опит с много известни хора съмнения за евентуално напрежение по време на снимките се разсейват в самото начало на срещата им. „Той пристигна сам с мотор, влезе в студиото, прегърна ме и веднага след това отиде и поздрави един по един всички хора от екипа. Страхотен жест, от който мнозина биха могли да се поучат“, казва Марк Хом.

Дейвид Бекъм е сред многото популярни и влиятелни личности, чиито портрети са включени в книгата Profiles на издателств­о teNeues (цена 80 евро). Уводът е на актрисата от корицата Ан Хатауей, която Хом е снимал няколко пъти. Текстът е на английски, френски, немски, испански и италиански.

Снимките в книгата са правени през последните осем години за издания като Vanity Fair, GQ, Vogue, Harper’s Bazaar. Освен звезди, артисти, членове на кралски семейства, спортисти и политици, сред които Анджелина Джоли, Мишел Обама, Робърт Редфорд, Кейт Уинслет и Рафаел Надал, фотографът е включил и свои любими снимки на близки и приятели. Независимо дали снима по поръчка за медии и рекламни кампании или за лично удоволстви­е, той казва, че всеки портрет е „отражение на моя силен интерес към вродените у всеки човек красота и уникалност“.

Марк Хом казва, че за снимките с известни хора трябва задължител­но да е готов с идеята още преди тяхната среща, защото обикновено разполага с час-два, максимум един работен ден. Едно от големите изключения е седмицата, прекарана с актрисата Мила Йовович в Кан през 1997 г. Усетил нейната готовност да се забавлява, Хом решава да експеримен­тира и проявява не толкова типична за него спонтаннос­т. На път за премиерата на филма с нейно участие „Петият елемент“той казва на шофьора да спре и я моли да седне на покрива на лимузината, а тя, развеселен­а, веднага се съгласява.

Роден през 1967 г. в Копенхаген, Марк Хом завършва фотография в Danish Art Academy. През 1989 г. заминава за Ню Йорк, където започва да публикува в различни модни списания. Скоро след това е нает в продължени­е на половин година да снима Виенския балет за специално издание.

Първата му книга Portraits е издадена през 2006 г., отново от teNeus. Марк Хом живее със съпругата си и двете им деца в Ню Йорк. |

www.teneues.com

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria