Capital

Един час разлика

Българи в Испания заснеха пилотен епизод от „емигрантск­и“сериал

- ИВ ЙЛО Х Р Л МПИЕВ

ВВ България Златка е известен модел, а след емигриране­то си в Испания въпреки първоначал­ните очаквания за бърз успех най-добрата работа, която намира, е помощник-готвач в ресторант. Едно от най-често срещаните клишета, свързани с българскит­е емигранти в чужбина, е част от пилотния епизод на проекта за сериал „С дъх на портокали“. Ролята на Златка изпълнява актрисата Мария Иванова, която тази есен има две премиери в Испания - на дългометра­жния филм „Йерма“(съвременна версия по Гарсия Лорка) и на късометраж­ния „Матрьошка“.

Сценарист и режисьор на „С дъх на портокали“е Любо Миланов, който е завършил актьорско майсторств­о в южния испански град Малага, а след това режисура в Мадрид. Неговата идея е „да си кажем истините по един комедиен, самокритич­ен и ироничен начин, без да засегнем никого“. Той иска максимално да обхване всички истории, свързани с българите в чужбина, както и възприятия­та за тях в България.

PШейсет и четири минутният пилотен епизод е заснет в Мадрид за една седмица. Сред шейсетчлен­ния екип има професиона­лни актьори (Иван Ранков, Маргарита Миланова и самият Любо Миланов), както и хора, които са се занимавали с театър или по някакъв начин са свързани с изкуството. Автор на музиката е Светослав Борисов, който е завършил консервато­рията в Мадрид. В екипа има и няколко испанци.

Предимство­то да се снима в Испания според авторите е по-голямата автентично­ст на обстановка­та. Както и фактът, че всички участвали българи като имигранти логично са се озовавали в много от ситуациите, включени в сюжета. Сред най-често срещаните - бюрокрация, невладеене на езика, страх от провал. Любо казва, че самият той, преди да замине да учи в Испания, е имал по-скоро ограничена и изкривена представа за истинския имигрантск­и живот.

Режисьорът разкрива, че в България води предварите­лни преговори с няколко телевизии за продуциран­ето на проекта. Епизодът е преведен и със субтитри на испански.

Според него темата за българите в чужбина е много благодатна. Достатъчна за сериал, по-дълъг от „Дързост и красота“. „И да не забравяме, че това е комедия и всички прилики с действител­ни събития са напълно нарочни“, казва Любо Миланов. |

 ??  ?? На снимачната площадка
На снимачната площадка

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria