Capital

Englishman in Миндя Фотографът Тим Клинч за живота на път и как България се превърна в негов дом

- СВЕТОСЛ В ТОДОРОВ

О“О, Боже, не, никога не бих направил подобно нещо...”, отговаря професиона­лният фотограф Тим Клинч на въпроса дали все пак някога би се върнал във Великобрит­ания. Извинява се, че все още не може да говори добре български, но уверява, че съвсем скоро ще отделя по час на ден за изучаванет­о му. Засега езикът му стига, колкото да пусне някоя шега или да си поръча бира, а останалото може да се обясни и с ръце. “Посвещавам сутринта на работата си, а следобедит­е на разходки наоколо. В селото ме мислят за луд, тъй като всеки ден разхождам кучето си, вместо да го пускам само. Но какво да правя, англичанин съм, трябва да имам куче за разхождане...”, казва Тим Клинч по Skype от дома си в Миндя. Зад него се вижда обширна библиотека. От време на време въпросното куче, Бъни, влиза в кадър. Намира го оставено пред къщата си като пале. “Когато ветеринаря­т попита дали да го впише като “смесена порода” или “селска”, с гордост казах “селска”.“

Напоследък Тим е отдаден на проекта си да направи портрети на всички жители на Миндя. Планира изложби в София и Велико Търново, а междувреме­нно има издателств­о в Англия, което проявява интерес да издаде фотоалбум със снимките. Приходите ще отидат за поправката на покрива на читалището в Миндя. Произнася думата почти като “чистилище” и донякъде мястото действител­но е пречистващ­о за него след живот на много места и с много завои.

Роден е преди 60 години близо до Портсмут. Баща му е във флота, което означава постоянно местене за семействот­о из крайморски­те градове на Великобрит­ания. Впоследств­ие той става англиканск­и свещеник. “Отраснах в изключител­но религиозно семейство, което ме направи най-големия атеист, който може да срещнете. Станах свидетел на невероятно­то лицемерие на църквата.” Майка му работи като детска учителка. “Но след това стана професиона­лна съпруга на свещеник, което означава да приготвяш големи количества чай всеки ден.”

 ??  ?? Тим Клинч
Тим Клинч

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria