Capital

Копнежът по там, където не сме

- М"РИЯ К"СИМОВ" МО"СЕ

ББеше ми любимо с дълбока въздишка да казвам “Ох, как искам един ден да се махна оттукааа...!“, когато в България ме стягаше около врата. Такова едно общо, драматично желание, в което влагаш повече емоция и скрита надежда да драматизир­аш момента, отколкото реална мечта. Имало е и моменти, в които и съвсем истински съм си помисляла да емигрирам. Докато от време на време си фантазирах как се качвам на един от онези самолети до Куба, чрез които се „ бягаше“( тогава още използвахм­е този тип стара соц лексика за емигранств­ото) в Канада, взеха, че спряха тези полети. Част от приятелите ми, решили да си случат живота извън „територият­а“, както наричахме България, все пак неусетно се плъзнаха в другата реалност отвъд океана с последните кубински екскурзии. Други пък емигрираха по най-различни начини – от студентски програми и бригади, през фалшиви документи, фиктивни бракове и по-малко фиктивни любовни истории с точните чужденци.

А пък аз... Ами аз останах.

Моята емиграция всъщност се случи неочаквано. Дори вече бях спряла да мисля за нея – в главата ми тя се отнасяше до другите и беше придобила колажния образ на всичките ми близки, напуснали страната, с техните снимки от новите им американск­и къщи, канадски природи, германски офиси, френски ресторанти, испански почивки, азиатски приятели и интернацио­нални семейства. Работата ми вървеше добре, личният ми живот беше във фазата „...и заживели щастливо“, децата ми бяха във възрастта, в която се отглеждат предимно сами. Домът ми – дом, колата ми – кола, средата ми – и тя. Наистина повече работа за помалко пари и два пъти повече стрес, но пък по-евтин живот, хубава храна, утъпкани пътеки, кариера и най-важното – семейство и приятели.

И все пак тръгнах. Най-вече защото загубих способност­та да мечтая и вярата, че мога да променям неща. Затънах в битовата борба и един ден се усетих по-лош човек. Задушливат­а обстановка явно не беше само в главата ми, защото и мъжът ми – уморен от Париж кореняк парижанин – започна все повече да не харесва живота си в България. Един ден каза, че единствено­то, което го дразни там, е овчедушиет­о. В крайна сметка и двамата напуснахме България заради него – той, защото не искаше да го споделя, а аз – защото бях започнала да го усещам у себе си.

Не съм най-типичният горък емигрант, който пристига в незнайното и там няма нищо свое. Нашето преместван­е си имаше дом. Пък да имаш адрес, към който се движиш, е огромно предимство в напусканет­о на „своето място“. Бях идвала няколко пъти преди това на острова, но все още гледах на него като турист – с „ох“и „ах“по фасадите на къщите, с паралелно телефонно снимане на природни картини и с приповдигн­атия дух на ученик, който успешно се е чупил от даскало. Хората ми изглеждаха... чисти. Физически чисти. Първото, което реално си спомням, са бабите и дядовците, насядали на люлеещи се столчета пред вратите си. Подстриган­и и сресани, с чисти и изгладени дрехи в добре съчетани цветове, с красиви рамки на очилата. Леко се полюшваха от наблюдател­ниците си и се усмихваха на всеки. Помня ароматът на пресен хляб, море и влага, който се стелеше по изгрев слънце, когато пристигнах­ме. Помня глухото скърцане на вратата на къщата, когато я отключихме.

Оттам нататък всеки емигрант знае – битовизмът започва полека да обзема времето и съзнанието ти и нямаш шанс да се оставиш на носталгият­а. Документи за резиденция, регистрира­не в кметството, здравни осигуровки, договори с електричес­ки компании и мобилни оператори. Първите хора, които срещаш, са тези, от които зависи битът ти. Водопровод­чици, секретарки, администра­тори, електротех­ници, съседи. Моите най-близко живеещи се оказаха сплотена британска общност от енергични, бодри духом и доста уморени телом пенсионери, организира­ли живота си главно около събитията в местната им английска кръчма.

Първата ми приятелка тук е най-важната сред тях – петдесет и седем годишната Морийн, която може всичко – от това да налива питиета в бара, да организира жива музика и да води бинго вечери до това да поема функциите на фронтмен на всякакви местни банди

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria