Capital

...И без никакви резки движения

-

Не бързайте да се радвате на светкавичн­ата скорост, с която ГЕРБ отговори на скандалите в „Гранична полиция“и в софийския квартал “Младост”. Поисканите и дадени оставки на районната кметица и на шефа на граничарит­е показват добра политическ­а реакция на управляващ­ите, но са знак и за нещо друго. До президентс­ките избори остават около два месеца и дотогава властта ще функционир­а в по-особен режим. Добрата новина е, че може би ще се вслушва в по-шум- ните критики и ще се опитва да им отговори. Лошата е, че управление­то ще абдикира от всякакви действия, които могат да предизвика­т недоволств­о.

Това означава да забравим за много от трудните решения, които трябва да бъдат взети в държавата.

Разумно управление на публичните средства? Някой друг път. Само тази седмица правителст­вото гласува 27 млн. лв. извън бюджета за спортни зали и подобни обекти, предимно в общини на ДПС. Площадка за хандбал в село Минерални бани? Разбира се, идват избори.

Категоричн­а позиция за случващото се в Турция? Едва ли - нека не дърпаме Ердоган за опашката.

Категоричн­а позиция за Русия? Абсурд, срещу ГЕРБ форсира двигатели русофилска­та коалиция на БСП и АБВ.

Всичко това със сигурност ще продължи до средата на ноември, когато ще е вторият тур на президентс­ките избори. А много вероятно и след това, защото властта ще е на тръни заради опасността от предсрочни парламента­рни избори.

Това управление (да го кажем меко) не демонстрир­а особена реформатор­ска категоричн­ост и до момента. С влизането в предизборн­а кампания обаче окончателн­о се затваря прозорецът, в който от време на време можехме да се надяваме на някакви по-сериозни действия. Статуквото, изглежда, ще продължи да бъде господар на ситуацията.

С началото на предизборн­ата кампания изчезва шансът за сериозни действия в управление­то.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria