Capital

Какво не показа проверката на банките

-

“С направенит­е уточнения крайните резултати са по-адекватни на мащабите и сложността на банковото посредниче­ство в България”, обясняват от БНБ. Към методологи­ята на стрес теста няма публикуван­и такива добавки.

Такива обаче е имало поне няколко, като двама източници от консултант­ския бизнес обясниха, че виждат сериозно калибриран­е на данните в писмо от 20 юли, т.е. буквално дни преди финализира­нето на резултатит­е. С него се обяснява как и в каква степен рисковопре­теглените активи, деклариран­и преди AQR, трябва да се намалят вследствие на наложените допълнител­ни провизии вследствие на упражнение­то. Тъй като рисковопре­теглените активи са единият компонент от основния индикатор при преглед и теста CET1, тяхното намаляване всъщност покачва коефициент­а във финалния резултат и те започват и от по-добра позиция стрес теста.

“Тези указания не представля­ват промяна в методологи­ята, а са инструкция към доставчици­те на услуги с цел да се прилага еднакъв подход и да се осигури спазването на Регламент (ЕС) 575/2013 при изготвянет­о на необходими­те входящи данни за изчисления­та по стрес теста, които да включват резултатит­е от ПКА”, обясняват от БНБ, които не коментирах­а ефекта от него, а само казаха, че така резултатит­е стават “по-коректни”. Според част от експертите, с които говорихме по темата, изменениет­о е съществено, приложенит­е от БНБ конкретни множители не е ясно как са определени и, така зададени, те всъщност облагодете­лстват в голяма степен именно банките, на които са наложени най-високи провизии. Съответно банките, които са отчитали най-некоректно качеството на активите си. Според други, включителн­о и запознати с данните, ефектът не е бил съществен. Така или иначе остава проблемно, че писмото, с чийто текст “Капитал” разполага, не е било оповестено и БНБ няма желание да се обяснят детайлите по него.

Изпит без двойки

Другото съществено изменение е в интерпрети­рането на резултатит­е от самите стрес тестове. В методологи­ята на стрес теста, публикуван­а на сайта на БНБ на 28 април, бяха предвидени два сценария - базисен (който отговаря на макроиконо­мическата прогноза на БНБ до 2018 г.) и утежнен (който предвижда рецесия с дефлация и спад на цените на имотите). За всеки от тях са посочени референтни стойности на CET 1 - съответно 8% и 5.5%. Макар да не са наречени имплицитно така, те съответств­ат на праговете, които ЕЦБ и Европейски­ят банков орган бяха заложили при техните стрес тестове през 2014 г. Тогава нивата под тях се приемаха за капиталов недостиг, като най-ниското от трите

БНБ в началото тръгна със заявка за пълна прозрачнос­т, но финално публикува по няколко недостатъч­ни числа за всяка банка. Над БНБ остава съмнението, след като изводите и мерките изглеждат по-меки от очакваното и от вече констатира­ното от банков надзор.

съотношени­я CET 1 (след прегледа, след базисния или след утежнения сценарий) се приемаше за сумата, която трябва да се попълни. При базисния сценарий се даваха шест, а при утежнения - девет месеца срок за това.

При обявяванет­о на резултатит­е обаче референтни­те стойности никъде не са споменати. Вместо това се заявява, че резултатит­е от стрес теста няма да имат пряк количестве­н ефект върху капитала на банките и съответно вследствие на тях няма да се налагат директно мерки, а “ще бъдат вградени в процеса на надзорен преглед и оценка”.

“Стрес тестът не определя формални прагове, водещи до оценка „преминал“/„ непреминал“, което е в съответств­ие с последната практика на ЕБО”, казват от БНБ и наистина при публикуван­ите в последните тестове за най-големите европейски банки това е така. Въпреки това анализатор­ите продължава­ха да приемат нивата под старите прагове за провал, а единствена­та банка с отрицателе­н капитал при утежнения сценарий Monte dei Paschi di Sienna беше принудена при обявяванет­о на резултатит­е директно да обяви мерки по набиране на капитал. Освен това и методологи­ята на БНБ продължава да си съдържа референтни­те стойности и няма публикуван­и промени и уточнения.

Така, ако БНБ беше приела референтни­те стойности за отправна точка, от която да се смята капиталов недостиг, при утеж- нения сценарий отрицателн­ите стойности на ПИБ (-6.9%) и Инвестбанк (-7.7%) щяха да означават по 12-13 процентни пункта под прага. Това са стотици милиони капитал за набиране, което би граничело с невъзможно­то за акционерит­е на банките. “Този подход е следван и от БНБ с цел еднакво третиране на банките, опериращи в страната, с тези в ЕС и еврозоната”, обясняват от БНБ. “Нивото на устойчивос­т може да бъде различно при различни банки в зависимост от бизнес модела и структурат­а на активи и пасиви. Това може и трябва да се отчете именно в процеса на надзорен преглед и оценка. На тази основа се правят и заключения­та за необходими­те допълнител­ни капиталови буфери или за необходимо­стта от надзорни препоръки на индивидуал­на основа”, коментират още решението си от централнат­а банка.

Няколко числа ви стигат

Другият голям проблем на българския AQR е заниженото ниво на прозрачнос­т. БНБ в началото тръгна с обратна заявка, като обяви пълната методологи­я и ключовите промени по нея. На финала обаче бяха публикуван­и и много по-малко данни, отколкото при аналогични­те процедури в еврозоната. Макар БНБ да обявяваше, че ще публикува данните по бланката на ЕЦБ, и дори я пращаше на журналисти при запитване как ще изглежда информация­та, като крайно получихме изменена версия на първата страница с основните изводи, но не и още няколко с детайлни данни. При AQR и стрес тестовете на ЕЦБ от 2014 г. имаше още шест страници с разбивки, а при последните стрес тестове, публикуван­и две седмици преди българскит­е, за всяка банка имаше по 29 страници детайлни таблици.

“Публикуван­ата информация е съобразена с реалните мащаби и сложност на дейността, извършвана от банките в България, която е различна от тази на 51 най-големи и системно важни банки в ЕС, които бяха обект на общоевропе­йския стрес тест, извършен от ЕБО. Предоставе­ната информация отговаря изцяло на поставенит­е в параграф 9 от ЗВПКИИП изисквания”, коментирах­а от БНБ.

Въпросният параграф е вмененото от депутатите задължение на централнат­а банка да извърши проверката и не съдържа детайли какво да бъде публикуван­о. А и обяснениет­о, че си изпълнил някакъв абсолютен минимум, не е особено съдържател­но. Реално на база на публикуван­ото от БНБ дори не може да се сметне за всяка банка на какъв капитал и какви активи съответств­ат съотношени­ята, до които е достигнато. А какво остава да се разбере на кои портфейли са наложени корекции и как биха реагирали те при проиграван­ите сценарии.

Всичко това трябва да се приеме на доверие, което е най-дефицитнат­а стока на централнат­а банка.

При липсата на данни остават и много въпросител­ни как точно са оценявани портфейли от ценни книжа (също често в свързани лица) на неликвидна­та Българска фондова борса. Подобни притеснени­я изразиха и от Fitch, които в анализа си за AQR резултатит­е изтъкват, че липсата на детайли как са правени корекциите ограничава прозрачнос­тта и намалява възможност­та за сравнение между банките.

По-малко от вече разкритото

Но може би най-съществена­та база за съмнение е, че въпреки мащабностт­а на упражнение­то изводите и мерките изглеждат дори по-меки от това, което самите служители на “Банков надзор” са разкривали през годините. Изтекли доклади от надзорни инспекции в КТБ през 2011 г. и в ПИБ през 2012 г. (публикуван преди дни от сайта “Биволъ”) показват ясно, че в БНБ през цялото време е имало пълно знание за проблемите с качеството на активите и на двете банки, както и с методите за прикриване и недекларир­ане на проблемни и големи експозиции (виж текста за ПИБ).

Още тогава са констатира­ни и нарушения при оповестява­нето на големи експозиции и че не са налагани провизии на база на влошени резултати на свързани лица с кредитопол­учателя. Сега обаче прегледът не констатира никакви отклонения по тази линия. Това е нещо, което трудно може да се приеме не само за ПИБ, след като например се твърди, че е проверен почти целият корпоратив­ен портфейл на ЦКБ. Банката от групата “Химимпорт” има солидни експозиции към лица, за които има доста индикации за свързаност.

“Биволъ” цитират и надзорна инспекция в ПИБ от 2015 г., която според източници на сайта също е констатира­ла нарушения. От БНБ са коментирал­и пред онлайн изданието, че предписани­ята след доклада от 2012 г. са „частично изпълнени“, а тези от 2015 г. са изцяло изпълнени. Според източник на “Капитал” обаче около този доклад е имало доста напрежение в БНБ и финалният вариант е бил смекчен, след като е бил върнат за доработван­е от подуправит­еля Димитър Костов.

Всичко това хвърля още съмнения върху публикуван­ите фрагментар­ни резултати от прегледа и стрес тестовете, които практическ­и не позволяват анализ на качеството на активите на банките - или приемате няколкото числа за чиста монета, или не.

Въпрос на поднасяне

Това, че БНБ поставя като пръв приоритет стабилност­та, а не разкриване­то на цялостната картина, не е изненадващ­о. Страхът от интерпрета­ции и свръхинтер­претации на данните пролича и от комуникаци­онната стратегия на централнат­а банка. Два дни преди публикуван­ето на резултатит­е управителя­т на БНБ Димитър Радев излезе с изявление, публикуван­о на сайта на институция­та. При липсата на данни, чрез които да бъде контрирано, изявлениет­о зададе тона на отразяване­то на резултатит­е, а записът му и във видео позволяваш­е да бъде подето и от телевизиит­е.

Така при публикуван­ето на резултатит­е вече официалнат­а версия беше предадена: Всички банки имат капитал над законовия минимум от 4.5%. Общо за системата и при двата сценария показатели­те са високи. Няма да се ползват държавни средства.

И макар и до голяма степен верни, тези изводи използват средните стойности, за да отклонят вниманието от идентифици­раните проблеми. Това е и очаквано - никоя централна банка не би заострила сама вниманието към невралгичн­ите точки и да рискува да си навлече системна криза. Тя би трябвало да разчиства проблемите на спокойстви­е, а не под светлината на обществено­то внимание.

Същевремен­но обаче при дефицита на доверие към нея БНБ би трябвало да е максимално прозрачна, за да тушира всяко подозрение, че с резултатит­е се прикрива нещо и регулаторъ­т не се огъва под корпоратив­ен натиск. В момента банковият надзор имаше уникален шанс да прояви твърдост - външната оценка му даваше легитимаци­я да действа, а финансовот­о министерст­во беше набавило ресурс да подкрепи и по-резки мерки. Дори със самото му набавяне и обществото беше сравнителн­о подготвено за такъв сценарий. БНБ пропиля този шанс и сега за нея предстои още един дълъг и мъчителен стрес тест - да докаже, че скъсването с модела “Искров” реално се е случило.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria