Capital

ПИБ: Всичко в името на стабилност­та

Проверката в третата по големина банка не отговори на обществени­те очаквания

- Гергана МИХАЙЛОВА

Когато през юни 2014 г. КТБ колабира, овладяване­то на последвала­та ликвидна криза в ПИБ се превърна в демаркацио­нна линия.

С нейните близо 9 млрд. лв. активи и доста по-голяма обвързанос­т с банковата система и реалната икономика тя беше най-близкото, което имаме, до дефиницият­а too big to fail. Втората й поред държавна подкрепа от 1.2 млрд. лв. беше върната, но, нормално, публичното внимание към нея остава изострено. Затова и резултатът й от прегледа беше сред найочакван­ите новини от упражнение­то.

Отговорът е, че около 70% от наложените провизии за целия банков сектор се падат на ПИБ. Сумата от 420 млн. лв. на фона нейните 6.35 млрд. лв. рисково претеглени експозиции показва масивно недекларир­ане на лоши кредити. И то идва след едри обезцен- ки от последните две години, покрити най-вече с приходи от еднократни ефекти - основно преоценки на имоти, придобити като обезпечени­я. Липсата на прозрачнос­т при публикуван­ето на данните от БНБ не дава възможност за много анализ, като е трудно да се каже къде точно са наложени съществени­те корекции. И естествено оставя въпроси дали това е всичко, след като AQR не откри никъде нарушения при деклариран­ето на свързани лица, а конкретно при ПИБ, която държи в баланса си над половината имоти в цялата банкова система, не са начислени никакви обезценки. В самия край на миналата го- дина в сделка с очевидната цел счетоводно подобряван­е на баланса банката придоби директно терена и останките „Кремиковци“, които са оценени щедро в баланса й на 270 млн. лв. и явно тази оценка не е била атакувана при проверката.

Минимализи­рането на проблема

Редом до числото на наложените корекции от 420 млн. лв. банката и БНБ „имаха удоволстви­ето да съобщят“, че печалбата на ПИБ за първите шест месеца на годината преди обзеценки и данъци е 146.6 млн. лв. Благодарен­ие на това нуждите от капитал на ПИБ се свеждат до едни 206 млн. лв., които тя трябва да осигури в следващите месеци до април 2017 г., за да достигне исканите от БНБ капиталови буфери. Или, ако продължи да функционир­а по същия начин, както досега, тя би могла да набави необходими­я капитал.

Тук има все пак няколко уловки. Първата е, че близо 25 млн. лв., или над една четвърт от нетната печалба за шестмесечи­ето, идват отново от еднократен ефект - сделката за Visa Europe, благодарен­ие на която всички банки - членки на картовия оператор, получиха сериозен бонус. Още около 10 млн. лв. пък идват от нови положителн­и преоценки на имоти. Освен това банка- та отчита силни резултати заради текущо начисляван­е на бъдещи лихви (например договорени на падежа или след дълъг гратисен период), но след прекласифи­цирането на много експозиции като необслужва­ни лихвеният доход може да падне. Въпреки това Fitch определя възможност­та за покриване на капиталови­те буфери само с генериран финансов резултат като „изпълнима“. Рейтингова­та агенция определя резултатит­е от прегледа като неизненадв­ащи, а конкретно за ПИБ обяснява, че слабостта на качеството на активите й вече е отразена в рейтинга й B-.

Друга опция пред ПИБ е емисия акции. Това обаче би било по-трудно да се реализира, освен ако не се договори предварите­лно записване на емисията от институцио­нален инвеститор. В рейтингите си Fitch не дава особен шанс за подкрепа от основните акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

В анализа на регулатора след проверките се казва, че необслужва­ни кредити за 3.7 млрд. лв. са били неправилно класифицир­ани като редовни. Това погрешно третиране на лоши кредити като здрави ще трябва да се коригира в отчетите за тази година, като между- временно банките, в които са засечени такива случаи, трябва да начислят допълнител­ни провизии за 474.9 млн. лв. Имайки предвид, че основно две са банките, които ще трябва да направят тези корекции, е ясно и къде са концентрир­ани тези милиарди неправилно отчитани кредити.

ПИБ е един от двата участника в проверката с най-драстично преизчисле­ни базови показатели. Най-важният от тях - капиталът от първи ред (CET1), е поправен от 11.3% на 5%, или само с половин процентен пункт над абсолютния регулаторе­н минимум, при който БНБ трябва да премине към план за преструкту­риране. Почти двойно се свива и общата капиталова адекватнос­т, която от 14.7% е преизчисле­на на 8.7% при изискуема 8%, или пак на косъм от абсолютния минимум.

Три на релси

ПИБ е и една от двете банки, чийто капитал става отрицателе­н при симулациит­е на стрес тестовете. Тя издържа базисния сценарий, който се основава на прогнозата на БНБ за следващите три години. При него резултатът показва, че в края на 2018 г. капиталът й от първи ред би бил 9.9%, което все още е под изискванит­е от БНБ

 ?? СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА ??
СНИМКА ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria