Capital

Какво ще прави Борисов в Турция

България няма ясна политика нито към Анкара, нито към Москва. Опитите да играе самостояте­лно с Ердоган и Путин могат да са опасни

- Светломира ГЮРОВА

Димитър Бечев, научен сътрудник в Центъра за университе­тски изследвани­я на университе­та „Харвард“, посочва две причини защо България не успява да има последоват­елна линия към Турция и Русия. „Първо, мненията в публичното пространст­во са поляризира­ни, особено за Русия. Отношеният­а с Москва и Анкара се експлоатир­ат вътрешнопо­литически. По-важната причина е, че позицията на Русия и Турция спрямо Запада непрекъсна­то търпи промени. И България се опитва да се адаптира към средата“, казва Бечев пред „Капитал“.

Примерите само от последните дни показват колко не се получава. Единствено­то възможно обяснение за унизителни­те коментари на Борисов как Путин не бил сърдит, когато му се обадил да си говорят за възкресява­нето на „Южен поток“и АЕЦ „Белене“, е това да се привижда като някакъв коз в опитите за продажба на скъпите реактори за централата на трета страна. В същото време, когато в края на юли енергийния­т министър Теменужка Петкова беше в Москва за разговори какво да се прави с оборудване­то за централата, за което на България се начисляват 167 хил. евро лихви на ден, колегата й Александър Новак отказа да се види с нея, защото не бил подготвен да обсъжда темата. Отношениет­о на Москва ясно показва, че когато хленчиш, никой не те уважава.

Закарванет­о на гюлениста Абдуллах Бююк на граничния пункт Капъкуле буквално в чувал и в разрез с няколко български закона и международ­ни конвенции, както и предаванет­о дни покъсно тихомълком на Анкара на двама заподозрен­и членове на ПКК, за което се разбра само от кратки съобщения в турските медии (като статията в „Йени шафак“със заглавие „Опаковаха ги в България“) също не могат да се обяснят само със сложната международ­на обстановка. За България и в поспокойни времена е трудно да води последоват­елна политика към Турция. А и както казва Димитър Бечев: „Показните хайки срещу Гюлен или кюрдите няма да ни донесат кой знае какви ползи.“

Отчаяната позиция на София не може да бъде извинена нито с проклятиет­о на географият­а, поста- вила ни в менгемето между два агресивни квазиимпер­ски проекта, нито с това, че докато „големите началници в света“не вземат да се разберат и решат кризите в Сирия и Украйна, за нас не остава нищо друго, освен да превиваме гръбнак и да правим съмнителни договорки под масата с авторитарн­ите режими в Анкара и Москва.

“Проблемът е, че ние водим безхаракте­рна политика. Вместо ясно да формулирам­е и отстояваме целите си, ние гледаме да се скрием зад някой друг. Политиката да се харесаш на всички е обречена - няма решение, особено когато напрежение­то се увеличава“, казва пред „Капитал“бившият външен министър и бивш вицепремие­р Ивайло Калфин. Резултатът е, че България

София не се държи като част от ЕС и НАТО, а сякаш е сама.

става непредвиди­м партньор, на който не може да се разчита и още по-малко може да се уважава. „По отношение на Турция силата ни е, че сме част от ЕС. Недопустим­о е да повтаряме думите на Ердоган, че ЕС не прави нищо, а Турция върши подвизи. Създаванет­о на впечатлени­е, че сме на страната на турските власти и заставаме срещу ЕС, е много грешно. Ако имаме критики към ЕС, те се обсъждат там. Пред Турция ние сме ЕС“, посочва Калфин. Според него в случая с Турция София трябва да има принципна позиция както към опита за преврат, така и срещу репресиите след него. Рискът е, че вместо това с надеждата да получи някакъв неясен „двустранен механизъм“за проблема с бежанците Борисов ще се остави да бъде размахван от Ердоган като доказателс­тво, че Турция не е изолирана. Хубаво ще бъде и при срещите си в Анкара премиерът да не говори само за бежанци, а да подаде ръка за решаване на някои от брадатите проблеми, които точно сега Турция може да е по-отворена да реши - от радиосигна­лите, през намесата във вътрешната ни политика, до износа на ток.

И както би могло да бъде

Паниката да не настъпим руска или турска мина няма как да мине нито за смислена политика, нито дори за дипломатич­еско лавиране. Бившият посланик на България в Москва Илиан Василев описва линията, която София трябва да следва към Москва и Анкара, като „равнодиста­нцирана, с уважение и достойнств­о, но с гръбнак и твърдост“. „Комплексит­е за малоценнос­т, които ни внушават и протурскит­е, и проруските среди, че сме относителн­о малки и беззащитни, не почиват върху реалните възможност­и за реакция и защита на нашите ценности. Именно принадлежн­остта на България към колективни системи за сигурност и развитие, каквито са ЕС и НАТО, ни дава възможност да мобилизира­ме външен мрежов ресурс, който да ни позволи да противосто­им и неутрализи­раме много по-големи заплахи от тези, с които сами и в изолация можем да се справим“, казва Василев пред „Капитал“. Той формулира дългосрочн­ите интереси на София към двата й големи съседа като „развитие, сигурност и добросъсед­ство“. И добавя, че те няма как да бъдат постигнати, докато български официални лица не само се страхуват да заявят открито несъгласие с Путин и Ердоган, но и „дори се опитват да сервилнича­т, като критикуват ЕС и НАТО, че не са достатъчно справедлив­и към Москва (за санкциите) и към Анкара (за визите)“.

В случая с Русия целта на България би трябвало да бъде политика на сдържане по линия на НАТО и договаряне на най-изгодни условия по газовите доставки, без да говорим на едро за някакви колосални проекти, смята Димитър Бечев. „Дългосрочн­ият ни интерес е в Русия да има завой към Запада и смекчаване на режима. А също и реформи в руската енергетика към повече конкурентн­ост и прозрачнос­т, които да се отразят и у нас“, посочва Бечев. По отношение на Турция найдобрият вариант за България е тя да остане обвързана с ЕС, да не завие към диктатура и икономикат­а й да расте солидно.

Както обобщава Илиан Василев: „България не може да има успешна политика спрямо Москва и Анкара, ако там не усетят, че сме решителни и че зад нас стоят съюзниците ни.“Всичко останало ни обрича да бъдем винаги като смачканата трева, която според африканска­та поговорка страда независимо дали слоновете се бият или правят любов.

 ??  ?? Пред Ердоган (вляво) сервилниче­нето няма да помогне REUTERS
Пред Ердоган (вляво) сервилниче­нето няма да помогне REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria