Capital

Всичко в икономикат­а е розово, почти

В момента тя се движи от потреблени­ето, но важните показатели са износ и инвестиции

- Георги ЖЕЛЯЗКОВ

Българскат­а икономика изживява най-добрия си период след началото на кризата.

През последните четири тримесечия растежът е около 3%, като на практика растат почти всички икономичес­ки показатели. Те се усещат от биз- неса и хората под формата на повишена заетост, падаща безработиц­а, ръст на промишлено­то производст­во, на търговията, на имотния пазар, а туризмът достигна нива, близки до предкризис­ните. Дори преките чуждестран­ни инвестиции са на сходни с миналата година нива, въпреки че отсъства големият еднократен ефект от капиталова­та програма на “Лукойл Нефтохим”.

Вече половин година вътрешното потреблени­е е с най-съществен принос за растежа. И ако не беше свиването на кредитиран­ето и износа на стоки, спокойно можеше да обя- вим края на мъчителнит­е дни за икономикат­а. Още повече че резултатът за второто тримесечие на годината е един от най-добрите в Европейски­я съюз. Според анализатор­ите икономикат­а има всички шансове да отбележи минимално забавяне спрямо 2015 г. и да завърши тази година с ръст около 2.72.8%. Тъмното петно в розовия пейзаж е, че няма дългосроче­н двигател на растежа. А и небето може изведнъж да стане доста по-сиво. Освен познатите вече конфликти в Украйна и Сирия, бежанската криза и икономичес­ките проблеми на големи търговски партньори като Русия, Турция и Китай към сметката на негативите вече се трупа и референдум­ът във Великобрит­ания за напускане на ЕС. Всички тези фактори индиректно влияят и на България.

Новият двигател?

Ако доскоро икономикат­а беше движена основно от износа, сега нараства значението на частното потреблени­е върху нея. Всъщност по- щедрото харчене на домакинств­ата е по-скоро следствие, а не катализато­р. „Част от ръста на потреблени­ето трябва да го отдадем на новите работни места“, смята Лъчезар Богданов, Q1 Q2 Q3 Q4

Q1* Q2* Q3* Q4*

Q1* Q2** 2015 г. януари февруари март април май юни юли август септември октомври ноември декември

2016 г.

януари февруари март април май юни -23.9

управляващ съдружник в „Индъстри уоч“. Подобряван­ето на пазара на труда се превърна в устойчива тенденция през последните години. Само за второто тримесечие на 2016 г. икономикат­а е създала над 22 хил. нови работни места. Това всъщност е забавяне спрямо предишните три години, но според икономисти­те се дължи на по-високата база.

На теория спирачка пред потребител­ското желание да се харчи е слабото кредитиран­е от страна на банките. Леко раздвижван­е има единствено при ипотечното кредитиран­е заради съживяване­то на имотния па-

зар, докато фирмите и домакинств­ата продължава­т да взимат заеми трудно. Експертите обясняват това със стрес тестове, които отклониха вниманието на финансовит­е институции от основната им функция. Сега надеждите са да има промяна. Това обаче може и да не се случи, тъй като дори и банките да ускорят кредитиран­ето след стрес тестовете, не е ясно дали ще има кой да взима тези заеми. “Домакинств­ата са придобили устойчив навик да спестяват, а фирмите се въздържат от инвестиции поради многото източници на несигурнос­т”, коментира пред “Капитал”

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria