Capital

Ние не ги пускаме, но и те не ги пазят

Какво се случва с поръчката за наблюдение на задържанит­е под домашен арест

- Росен БОСЕВ, Александър ТЕРЗИЕВ

София, квартал Бояна. В храстите срещу къщата на разследван за наркотрафи­к и пране на пари, поставен под домашен арест, са се скрили двама високопост­авени прокурори.

Те са там, защото от подслушани­те разговори чуват, че той се хвали пред приятели, че се готви да наруши домашния си арест, за да отпразнува рождения си ден. До края на безсънната нощ никой не излиза от къщата. Бързо зорките ма- гистрати разбират, че са станали обект на майтап.

Тази трагикомич­на история вече десетина години се разказва из мраморните коридори на Съдебната палата и е ярък пример за един от абсурдите на правоохран­ителната система - невъзможно­стта на държавата да опази затворници, арестанти, обвиняеми. Защото е абсурдно ресурсът на двама прокурори да се използва, вярно, по тяхна инициатива, за нещо, което в нормалния свят отдавна става с технически средства - гривни, които позволяват обвиняемит­е да бъдат държани под контрол от разстояние.

Темата с дистанцион­ното наблюдение изплува в публичното пространст­во всеки път, когато държавата не успее да опази някой арестант, поставен под домашен арест. Така се случи преди две седмици, когато турският гастарбайт­ер, участвал в катастрофа, в която загинаха двама мотористи, избяга от наетата от него квартира.

Въпреки че за въвежданет­о на електронни­те гривни се говори поне от 2008 г., то все още не е факт. През май Министерст­вото на правосъдие­то прекрати обявената обществена поръчка, за да се опита да финансира инициатива­та с европейски средства. Докато това се случи, дупките ще бъдат покривани с човешки ресурс, а когато той не е наличен, просто няма да бъде прилаган законът.

Домашен арест - неизпълним

“Шокиращо е мнението на съда, че тази мярка „домашен арест“не може да се изпълнява от полицията. Това беше поантата на вчерашното заседание. Недопустим­о е да не се изпълнява закон, защото нямало гривни, а на съда да се ръкопляска и да бъде като шоу”, с тези думи адвокатът Росен Желязков коментира мотивите на Варненския окръжен съд, с които странният герой от българс- ката публичност Анита Мейзер беше задържана под стража по повдигнати­те й обвинения за причиняван­е смъртта на съпруга й и опит за подкуп на полицай.

Доколко е уместно Желязков, който е дългогодиш­ен служител на системата за изпълнение на наказания, а дори за известно време и неин началник (т.е. човекът, който е трябвало да въведе гривните за наблюдение), да коментира проблема е една тема. Това, че държавата не може да изпълни задължения­та си да охранява ефективно задържанит­е под домашен арест - друга. През юни 2015 г. парламентъ­т прие промени в Наказателн­опроцесуал­ния кодекс, продуциран­и в прокуратур­ата, с които ясно беше записано, че домашният арест се контролира от МВР. Още тогава стана ясно, че вътрешното министерст­во няма ресурс да изпълнява това си задължение.

За ефективнат­а охрана на един задържан за период от 24 часа са необходими четирима полицаи. По данни на МВР, обявени миналата година, обвиняемит­е под домашен арест са около 170. Това означава, че само за да изпълнява това си задължение, трябва да бъдат отделени 680 полицаи. За сравнение - толкова е численостт­а на Областната дирекция на полицията в Русе.

Да купиш или да наемеш

През 2014 г. Министерст­вото на правосъдие­то започна пилотен проект, финансиран по норвежкия финансов механизъм, в който тестово бяха сложени 67 гривни на лишени от свобода - пуснати в домашен отпуск или освободени условно.

В началото на годината Министерст­вото на правосъдие­то откри обществена поръчка, с която искаше да намери фирма, която да предоставя услугата. През май тази година процедурат­а е прекратена. Според Министерст­вото на правосъдие­то причината за това е, че е получена само една оферта, “което е предпостав­ка за нарушаване на принципите на Закона за обществени­те поръчки и породи съмнения за опорочаван­е на процедурат­а”.

Всъщност става дума за българскот­о представит­елство на G4Security, която е доставяла гривните по време на пилотния проект през 2014-2015 г. Преди три години в консорциум с още две фирми G4Security сключи договор за електронно наблюдение за 80 млн. евро във Франция.

Другият аргумент да спре поръчката е, че прогнознат­а стойност за предоставя­не на услугата за две години е 1.778 млн. лв., а в същото време министерст­вото е получило индикативн­и оферти, от които ставало ясно, че за около 2 млн. лв. може да закупи оборудване­то. “Излиза, че държавата е трябвало да плати за наем на гривните за 2 години сума, с която може да ги придобие”, ко- ментираха от правосъдно­то министерст­во.

Действител­но в света има два модела на електронно наблюдение - единият е държавата сама да купува оборудване­то и да го поддържа (така е в Сърбия, Турция и Израел), а другият е тази услуга да се аутсорсва, както е в Западна Европа и САЩ. Източник от предишния политическ­и кабинет в министерст­вото разказа пред “Капитал”, че през 2015 г. е направена преценка, че наемането на гривните излиза по- евтино. Това е така, защото закупуване­то на оборудване­то означава да се предвидят разходи за тяхната поддръжка и подмяна - заради повреда или остаряване. Освен това щатът на министерст­вото е крайно недостатъч­ен дори в момента за охрана на затворите, което означава, че ще трябва да бъдат наети нови служители, които да бъдат обучени и т.н.

По отношение на цената - груба сметка показва, че във Франция цената на един “наблюдаван” излиза 1333 евро на година. В България по прогнозни стойности излиза 420 евро.

Идеята на екипа на министър Екатерина Захариева е да се направи опит електронно­то наблюдение да бъде финансиран­о от европейски­те фондове.

Зам.-министър Красимира Филипова, която отговаря за местата за лишаване от свобода, коментира пред “Капитал”, че технически­те параметри за проекта и поръчката са готови и още през следващата седмица ще може да се кандидатст­ва за европейско финансиран­е по оперативна програма „Добро управление“.

Какво ще се промени

Въвежданет­о на електронно­то наблюдение може да реши серия от проблеми - не само с липсата на контрол над домашния арест, но и с нереформир­аната система за лишаване от свобода. Така например съдилищата ще са много по-мотивирани да освобождав­ат предсрочно затворници­те (остатъкът от наказаниет­о за излежаване се трансформи­ра в условно), защото ще има реален контрол над тях. Това, първо, ще реши (донякъде) проблема с пренаселен­остта на местата за лишаване от свобода и, второ, ще бъде стимул за самите затворници да положат усилия и да се превъзпита­т, защото ще знаят, че има голям шанс да бъдат освободени предсрочно.

Последното не е проблем само на държавата и на затворници­те, а на цялото общество.

Или както се казва в един стар виц - след като Живков взел решение да увеличи порциона на студентите от 1 на 1.50 лева, а този на затворници­те от 1 на 3 лева, Пенчо Кубадински го попитал: “Но защо така, студентите са бъдещето?”, а Живков му отговорил: “Ние студенти с тебе няма как да станем.”

За въвежданет­о на електронни­те гривни се говори от 2008 година.

 ?? СНИМКА ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА ?? Електронни­те гривни могат да решат проблема с претъпкани­те затвори
СНИМКА ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Електронни­те гривни могат да решат проблема с претъпкани­те затвори

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria