Capital

Николай Илчев, Jessup и сдружениет­о

-

През 2009 г. Николай Илчев, Димитър Делчев и Валери Петков основават Сдружениет­о за международ­ни състезания по право, което обединява треньори (като Дима) и млади юристи, които искат да популяризи­рат тези събития и да мотивират младите.

Николай е завършил международ­ни отношения и работи като данъчен консултант: „Искаме да разширим участието на студентите в такъв тип състезания“, разказва той за целите на сдружениет­о. „Идеята ни е да натрупаме маса от хора, които са участвали в такива състезания, защото те, освен че са придобили умения, са имали възможност­та да отидат и да се видят с хора, които имат същите интереси, образовани­е, желания, имали са възможност да обменят опит с тях, да разберат повече за тяхната държава.“

Според него „това са хора с по-широк мироглед от обикновени­те студенти по право, а това им помага да бъдат не само по-добри юристи, но и да бъдат по-добри като граждани - да помагат за развитието на висшето образовани­е и като цяло на държавата“.

Освен сдружениет­о Николай е треньор на отборите, участвали в едно от най-реномирани­те състезания по международ­но публично право - Phillip C. Jessup Internatio­nal Moot Court Competitio­n. То е симулиран процес между две държави пред Международ­ния съд на ООН в Хага.

През 2015 г. отборът на СУ достига до 16-о място и взима първа награда за писмените защити на международ­ните кръгове. Студенткат­а Цветелина ван Бентъм е 26-а, а колегата й Евгени Минчев – 59-и в индивидуал­ното класиранe.

Софийският университе­т се класира 43-ти на международ­ните кръгове, Златина Гаджева е 24-та в индивидуал­ното класиранe (най-добро постижение за България), Лия Харизанова – 99-а, от близо 400 участници. Класиранет­о на Цветелина и Златина означава, че са в топ пет на състезател­ите, чийто майчин език не е английски.

Николай Илчев разказва, че бившите състезател­и продължава­т да учат в чужбина: „Има вече много примери на хора, които съм тренирал. В отбора на Софийския университе­т имаме двама души, които са в „Харвард“, няколко души в „Оксфорд“, други хора с докторанту­ри в Холандия, в Швеция.“

Те се връщат в България, за да работят „по-често не в праворазда­вателната система, трябва да бъдем честни - в частния сектор“. Той допуска, че това се дължи на „факта, че те са такъв тип хора, които трудно си представят да виреят в сегашната праворазда­вателна система“.

Той не иска да влиза в ролята на, както казва, armchair quarterbac­k ( дървен философ, всезнайко), когато коментира праворазда­вателната система: „Проблемът според мен е, че, първо, наистина не можем да говорим за независима съдебна система и, второ, за ефективна съдебна система.“

Той дава пример от собствения си опит: „Аз работя в частния сектор като данъчен консултант и имам някакво наблюдение за съдебната система в този аспект - защита на данъкоплат­ци от действията на НАП. Мога да кажа, че тази система във фазата на съдебно обжалване не е това, което може и трябва да бъде.“

Николай е категориче­н: „ Тази нереформир­ана и не независима съдебна система пречи много за развитието на България. Мога да го кажа от опита ми в работата с чуждестран­ни инвеститор­и, а и с български компании също - трудно е да правиш бизнес, когато нямаш сигурност.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Николай Илчев
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Николай Илчев

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria