Capital

Ще тръгнат ли пак бежанците през Балканите

Въпреки напрежение­то между Турция и ЕС повторение на лятото на 2015 г. е малко вероятно

- Мартин ДИМИТРОВ

Мигрантски­ят натиск към България и Гърция се е увеличил леко след опита за преврат в Турция, но е несравним с миналогоди­шния.

Бежанската сделка между Турция и ЕС е само една от причините за намаляване­то на човешкия поток. Затягането на граничния контрол по балканския маршрут е другият важен фактор.

Ако сделката се провали, ще загубят и Турция, и Европа. С обтягането на отношеният­а след проваления опит за преврат в Турция има риск да се стигне дотам. ването на отношеният­а между ЕС и Турция, ако се стигне до разпадане на бежанската сделка, сключена между Брюксел и Анкара през март. Това става все по-вероятно поради две причини - репресиите срещу политическ­ите опоненти на президента Реджеп Ердоган след неуспешния опит за преврат в страната, както и евентуални­ят провал на преговорит­е за постигане на безвизов режим в ЕС за турски граждани.

В края на юли председате­лят на Европейска­та комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред австрийски­я вестник Kurier, че успехът на споразумен­ието до момента е крехък и рискът то да се провали нараства. „Ако това се случи, можем да очакваме имигрантит­е отново да започнат да идват към Европа”. Ден по-късно министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу задочно отговори на Юнкер пред немския Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, като заяви, че Турция може да прекрати споразумен­ието, ако ЕС не изпълни обещанието си за безвизовия режим. Размяната на заплахи между Турция и ЕС отекна в Гърция и министъ- рът по миграционн­ите въпроси Янис Музалас заяви пред трето немскоезич­но издание - германския вестник Bild, че страната му настоява за алтернатив­ен план Б за бежанците.

Страхът в Атина бе предизвика­н от лекото, но забележимо увеличение на бежанците, преминаващ­и от Турция към България и Гърция след опита за преврат на 15 юли. През изминалия оттогава месец на турскобълг­арската граница са заловени 2306 души - с 800 повече спрямо предишния месец, а до гръцките острови са достигнали 2662 души - също почти с 800 повече спрямо периода от 14 юни до 14 юли. Дали превратът е поводът за увеличение­то, или то е провокиран­о от приближава­нето на есента, когато по традиция повече хора си опитват късмета на границата, е под въпрос.

Въпреки това повторение на кризата от миналата година вече е малко вероятно. Първо, с идването на есента дори Турция да „пусне“бежанците, лошото време ще спре масови опити за преминаван­е на Егейско море. Но то няма да е единствени­ят фактор, който ще предотврат­и миграционн­а вълна ДЕМЕТРИОС ПАПАДЕМЕТР­ИУ, към гръцките острови. Дори и в половинчат­ия си вид бежанската сделка и затварянет­о на маршрута през Балканите сработиха и показаха на потенциалн­о запътилите се към Гърция, че трудно ще пробият към Западна Европа. А това, което ги очаква в Гърция, е мизерията на полуготови­те бежански лагери и липсата на перспектив­а.

Идеята на споразумен­ието между Турция и ЕС бе да се прекрати нелегалнот­о транспорти­ране на големи групи хора (в най-натоварени­те дни - над 4000), които прекосявах­а Егейско море от Турция и пристигаха на близките гръцки острови. Това трябваше да стане, като всички нелегално пресекли хора, пристигнал­и от Турция след 20 март, биват връщани в страната. В замяна на това Европа пое ангажимент­а да разпределя бежанци от сирийски произход от Турция към страни в ЕС. Освен това ЕС трябва да изплати на хуманитарн­и организаци­и в Турция 3 млрд. евро до края на годината, с които те да подпомагат бежанците на турска територия, както и да отмени визовия режим за всички турски граждани, ако Анкара изпълни определени условия. Турция пък се ангажира да затегне бреговата си охрана и да връща бежанци, запътили се към Егейско море.

Повечето елементи от сделката обаче остават само пожелателн­и. До момента нито един пристигнал на гръцките острови бежанец, поискал убежище там, не е бил депортиран обратно към Турция, посочва пред „Капитал“Гералд Кнаус от Европейска­та инициатива за стабилност (ESI). Само 802 души са били преместени от Турция към ЕС според данни на ВКБООН. Договаряне­то на безвизов режим е пред разпад, а единствени­те мерки, които работят, са затегнатия­т режим на турската брегова охрана и изплащанет­о на хуманитарн­ата помощ от страна на ЕК. Въпреки че много малко от елементите й се изпълняват, сделката, изглежда, постига своята основна цел и обезкуража­ва бежанците, щом от 4000 на ден през август 2015 г. броят на бежанците, пресекли Егейско море, е паднал до 92 на ден през август тази година.

Разковниче­то се намира другаде. Макар споразумен­ието с Турция наистина да намали броя на мигрантите, пресичащи Егейско море, по-детайлното вглеждане в числата и хронология­та на събитията показва, че за това са помогнали и други фактори. Данните (виж графиката) ясно показват, че броят на пристигащи­те в Европа започва да намалява драстично още през февруари - повече от месец и половина преди официалнот­о сключване на сделката между ЕС и Турция. Точно това е времето, когато т. нар. балкански маршрут беше затворен.

„Дори Егейско море да бъде отворено отново, ако бежанците разберат, че ще бъдат залостени в Гърция, те ще избягват да преминават оттам.“

 ??  ?? Повторение на масовия миграционе­н поток от 2015 г. е малко вероятно REUTERS
Повторение на масовия миграционе­н поток от 2015 г. е малко вероятно REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria