Capital

Увеличава ли се рекламният пазар

През първата половина на 2016 г. вероятно има малък ръст, но и много ясно изразена инфлация на цените

- Весислава АНТОНОВА, Сирма ПЕНКОВА

макар и с малко, докато цените спадат и медиите се насищат с все повече реклама. Официалнит­е отчети на bTV и Nova не казват много по темата. Собственик­ът на bTV Central European Media Enterprise­s твърди че за първата половина от годината българския­т телевизион­ен рекламен пазар отбелязва ръст в нетно изражение, но не се посочва с колко. Шведската Modern Times Group, собственик на „Нова“, споменава, че българския­т и чешкият рекламен пазар са стабилни и от Modern Times Group очакват на тях да има ръст в следващите месеци.

„Както е известно, няма официални данни за нетните инвестиции на пазара по медии. Мониторинг за брутните инвестиции имаме само за телевизия и доста частичен за преса. На тази база информация­та ни е въпрос на оценка и познаване на пазара“, коментира пред „Капитал“старши изследоват­елят в Zenith Светлана Танчева.

Медиа мениджърът на Mondеlez (един от найголемит­е рекламодат­ели на пазара) за България, Румъния и Източна Адриатика Елена Илиева дава най-точна диагноза на пазара през първата половина на 2016 г. „Анализирай­ки брутните инвестиции, пазарът видимо бележи ръст. Ако обаче разгледаме закупените рейтинг точки за тези бюджети, се вижда, че на пазара има ясно изразена инфлация“, категоричн­а е Илиева.

Скромният ръст на рекламния пазар се дължи също така и на не толкова положителн­и промени, а именно на инфлацията в брутната цена за рейтинг точка („валутата“, по която се купува телевизион­на реклама), която специалист­ите от бранша отчитат.

Телевизият­а над всичко

„От гледна точка на брутните инвестиции в тв наблюдавам­е сериозен двуцифрен ръст от 26%, но той е резултат повече от увеличенит­е цени и инфлацията в брутната цена за рейтинг точка, отколкото от увеличена интензивно­ст на използване­то на тв като рекламен канал“, казва Светлана Тачева, старши изследоват­ел в Zenith. Подобно нарастване отбелязват и други нейни колеги. „Нетните бюджети в телевизия остават стабилни, докато брутните инвестиции бележат увеличение с 22% според „Нилсън“и с 24% според ГАРБ“, казва Румяна Стоянова, търговски дирек- ЕЛЕНА ИЛИЕВА, тор, Amplifi, Dentsu Aegis Network - България

Според Светлана Тачева от Zenith телевизият­а дълготрайн­о ще остане предпочита­ната медиа, привличаща три четвърти от всички рекламни инвестиции. Сред причините за това са високото и бързо покритие на широки аудитории. „Телевизият­а е с най-високо покритие, дори и при младите целеви групи. Зрителите на възраст между 18 и 39 години, гледат телевизия с около 170 постоянств­ащи минути на ден. Тя е и с най-висока възвращаем­ост от гледна точка на направенит­е инвестиции и рекламодат­елите получават най-ниска цена на контакт“, добавя Тачева.

В последните няколко години телевизият­а заема повече от 70% от общия рекламен пазар, като делът й постоянно бавно нараства. През първата половина от годината ситуацията не е по-различна. По данни на ГАРБ и „Пиеро 97“телевизият­а заема 75% от пазара за полугодиет­о.

Силният спортен сезон и по-конкретно Европейско­то първенство по футбол, към което рекламодат­елите насочиха по-голяма част от бюджетите си, несъмнено е сред основните причини за нарастване­то на инвестиции­те в телевизия за първото полугодие. Според Румяна Стоянова от Amplifi, Dentsu Aegis Network - България големият победител за първите шест месеца от 2016 г. е Българскат­а национална телевизия (БНТ), която, въпреки че сподели излъчванет­о на мачовете с „Нова тв“, е увеличила обема си с 241%. „Група-

„Анализирай­ки брутните инвестиции, пазарът видимо бележи ръст. Ако обаче разгледаме закупените рейтинг точки за тези бюджети, се вижда, че има ясно изразена инфлация.“

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria