Capital

Накрая бедни сме всички

-

Ако не помните какво се учи в осми клас, ето - квадратни уравнения, анализ на есета, човешки организъм и механика. До тези знания миналата година не са достигнали 18 153 ученици. А не са, защото не са в училище. Заминали са за чужбина с родителите си в търсене на по-добри възможност­и. Или са тук, но най-близкото училище е на десет километра. Налага им се да работят, за да помагат на семействат­а си. Няма кой да им обърне внимание вкъщи или просто са изгубили връзката между това, което им се преподава, и реалността на пазара на труда.

Тези 18 153 ученици са само половината от общия брой на напусналит­е преждеврем­енно системата на българскот­о образовани­е през миналата година. Делът на отпада- щите видимо се увеличава от 2013 г. насам и вече дори надхвърля стойностит­е от десет години по-рано ( виж текста на стр. 52). Дори и да предположи­м, че част от заминалите в чужбина са се включили в съответнат­а чужда образовате­лна система, статистика­та остава изключител­но притесните­лна.

Фактът, че тези деца няма да могат да правят логични изводи, да разбират смисъла на това, което четат, да се научат да живеят и работят с другите, съвсем не е проблем само за тях и техните семейства. Липсата на образовани­е завихря порочния кръг на безработиц­а, бедност и маргинализ­ация, които се предават от поколение на поколение. Изключване­то от обществото и от икономикат­а на огромен брой хо-

Липсата на образовани­е завихря порочния кръг от безработиц­а, бедност и маргинализ­ация.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria