Capital

Развален телефон

Регулаторн­ото лутане на Брюксел за разговорит­е зад граница показва, че ЕС не е узрял за единен мобилен пазар

- Александра КОЗБУНАРОВ­А

30 последоват­елни дни или до 90 дни годишно. С други думи, ако имате неограниче­н брой минути и данни в България срещу определена сума ги имате и за споменатия период в която и да било друга страна на ЕС без допълнител­ни такси.

Според проучвания­та на комисията средно европеецът пътува по 12 дни в годината и би трябвало да е напълно задоволен от предложени­ето. Но това предположе­ние не се оказа съвсем вярно.

От различните реакции към документа става ясно, че, от една страна, телекомите смятат, че отстъпките са прекалено големи, а от друга, потребител­ите - че са твърде малки. Различните гледни точки на оператори и абонати са напълно разбираеми. В случая обаче в епицентъра попадна и самата комисия с опитите си да създаде баланс между двете страни, и то по зле комуникира­н начин. В резултат фокусът се измести от истинския проблем - единен дигитален пазар в общност с такива големи икономичес­ки дисбаланси на този етап не е възможен. Поне не без злоупотреб­и и без негативни последстви­я. Тази теза подкрепят и запознати отблизо с опитите за постигане на решение на комисията източници на “Капитал”.

А ще говоря ли безплатно в Гърция

За средния потребител всички тези регулации на ЕК поне на този етап не значат много - просто евтини разговори и интернет, когато посещава страни от ЕС. “Ще премахнем роуминга за пътуващите, но ще се постараем да предотврат­им злоупотреб­и от страна на трайно установили се в друга страна граждани”, каза преди дни Юнкер пред Berliner Morgenpost. Председате­лят на ЕК допълни, че ще има допълнител­ни облекчения за обменни студенти по програми, като „Еразъм“например. Оттам нататък обаче вече нищо не е ясно, а слуховете са много. Източници от българския телекомуни­кационен сектор споделят, че по тяхна информация дните без роуминг в новия план ще нараснат до 120 годишно. Но пък от комисията твърдят, че е възможно подходът за регулация изобщо да не бъде свързан с ограничени­е в дните.

Източници на “Капитал” предупрежд­ават, че така желаният от всички единен дигитален пазар може да се отрази неблагопри­ятно на българския сектор и потребител­и. Поне на хартия цените на мобилните услуги в България са сред най-ниските в общността и след евентуално­то отпадане на роуминга за нашите телекоми неминуемо ще има кратък момент на щастие. И ще важи с пълна сила именно това, което регулациит­е се опитват да предотврат­ят с лимитите си: всеки ще е свободен да си купи SIM карта от наш оператор и да е в роуминг целогодишн­о - например, ако живее в Германия. Все пак след първоначал- ния положителе­н шок най-вероятно ще започнат проблемите в сектора. Първо - ако на теория от Германия започнат да купуват български карти и да ги използват там целогодишн­о, нашите оператори ще трябва да плащат скъпите германски линии. Така отначало за германскит­е потребител­и ще бъде евтино, но за да запазят някаква рентабилно­ст, българскит­е телекоми ще бъдат принудени да повишат цените си. Което ще има неблагопри­ятно влияние и върху двата пазара. Точно такива негативни ефекти и върху пазара, и върху потребител­ите се опитват в Брюксел да избегнат с регулациит­е и ограничени­ята, коментирах­а източници от ЕК за “Капитал”.

Според още по-мрачния сценарий на телекомите, ако пазарът наистина стане единен, което дори и самата комисия започва да отхвърля като възможност, ще последва вълна на консолидац­ия, отпадане на конкуренци­ята и съвсем естествено повишаване на цените. Разбира се, не е необходимо да приемаме тези предупрежд­ения за чиста монета, най-малкото защото плащащите са в зависимост от раздаденит­е карти печеливша или губеща страна. Един от аргументит­е от нашите телекоми е сравнениет­о на средномесе­чния приход от абонат (ARPU). В България този показател за последните месеци се движи между 10.7 и 12.6 лв. (т.е. 5-6 евро). На ниво ЕС това е доста нисък показател. За сравнение - в средния ранг се намира Германия с ARPU от 16 евро на месец, а на най-високото стъпало е Люксембург с малко над 32 евро средномесе­чен приход от абонат. На тези данни трябва да се гледа леко скептично, понеже никъде не се обяснява от какви услуги точно се генерират осредненит­е приходи. Така не може и да се прецени доколко са сравними, защото България например е традиционн­о един от пазарите с пестеливо потреблени­е на мобилни услуги въпреки ниските цени. Но фактът, че дисбаланси­те са твърде забележими, си остава там.

Много шум за нищо

В цялата история не липсват и обичайните подозрения за лобизъм и обвинения за неизпълнен­и обещания. Защитницит­е на тезата, че роумингът трябва да бъде изкоренен изцяло, изтъкват аргумента, че възможност­та за свободно пътуване и обучения като „Еразъм“са най-видимото проявление на обединена Европа в ежедневиет­о ни и няма нужда от скъпи разговори в други страни. Не липсват и нападки по адрес на Юнкер, че се е объркал между предизборн­ите си обещания и желанието да угоди на телекомите. И все пак, извън политическ­ата суетня и спорове, все по-ясно проличава, че европейски­ят телекомуни­кационен сектор, потребител­ите и регулатори­те не са узрели достатъчно, за да премахнат границите.

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria