Capital

Е първи знак, че тя съществува

-

тър на правосъдие­то, който започна много широк публичен дебат по независимо­стта на съдебната система и ролята й в борбата с корупцията. Пак Моника Маковей въведе и системата на т.нар случайно разпределе­ние на делата в съдилищата.

Значи, в момента вие и вашите колеги сте напълно убедени, че съдебната система в Румъния е независима? О, да, да! Дори смятам, че румънските съдии вече са прекалено независими. Това понякога създава впечатлени­ето, че съдиите използват тоталната си независимо­ст, за да прикрият факта, че не са достатъчно компетентн­и, и дори отсъждат не според закона, а според собственит­е си преценки. Но каквото и да говорим, сега върху съдилищата в Румъния няма политическ­и натиск. Висшият съдебен съвет и инспектора­тът към него имат особена роля в постиганет­о на тази независимо­ст. Но искам да кажа и друго - изграждане­то на независимо­стта на съдилищата и съдебната система не е едностране­н процес. Колкото по-свободни са съдите, толкова по-голяма отговорнос­т трябва да носят за действията си. Този баланс е абсолютно задължител­ен. Когато казвам отговорнос­т, това означава отчетност, прозрачнос­т на цялата дейност на съдиите. Става дума както за професиона­лното им поведение по време на заседание в съдебната зала, за вземането на мотивирани съдебни решения, но и за строга политика по налагане на дисциплина­рни наказания на съдии, които са престъпили закона. С цялата строгост! По тази причина в Румъния вече никой не се притеснява да дискутира проблемите на корупцията в съдебната власт и налагането на дисциплина­рни наказания.

А как самият ВСС в Румъния постига и отстоява своята независимо­ст? Мнозинство­то от членовете на съвета задължител­но трябва да са избрани от самите съдии без каквато и да е намеса от страна на политиците. Смелите и добре подготвени­те съдии заслужават да бъдат защитавани. За съжаление живеем във времена, в които, за да бъдеш съдия, се иска много смелост. В същото време съветът трябва да реагира при всяка атака или критика, отправени към съдия или прокурор, но и да реагират незабавно и категоричн­о във всеки случай, когато се окаже, че съдия или прокурор е направил някакво нарушение. Функцията на Висшия съдебен съвет не е да прикрива магистрати с проблемно поведение, а да защитава авторитета на системата. Независимо­стта на съда не е привилегия на съдията. Това е право на гражданина.

Има ли все още влияние “Секуритате”, бившите тайни служби на румън- ския комунистич­ески режим, върху съдебната система в страната? Не! Хора, които са работили в системата на “Секуритате”, в момента са останали само в бизнеса. Но тук трябва да уточня нещо! Ние като съдии сме задължени да даваме публичност на четири аспекта от живота си: всяка година аз и моето семейство сме задължени да обявяваме имотното си състояние. След това сме длъжни да обявяваме членството си в различни организаци­и, независимо дали в тях сме на ръководна длъжност или просто членове. Това задължение се отнася за всички случаи - членство в професиона­лна организаци­я или обикновена неправител­ствена организаци­я. Длъжен съм да обявя дали по време на управление­то на бившия комунистич­еския режим съм бил агент или информатор на “Секуритате”. Ние установихм­е двадесетин­а съдии с такова минало. Тези хора не могат да бъдат председате­ли на съдилища или членове на Висшия съдебен съвет. Много важно е да се знае също, че по закон на магистрати­те е забранено да бъдат информатор­и, сътрудници или по някакъв друг начин да поддържат връзки и със съвременни­те служби за сигурност на Румъния. Забранено им е да членува в политическ­и партии. Всичко това има за цел да изолира съдиите и прокурорит­е от бизнеса, политиката и службите за сигурност.

Вие виждате ли връзката между работата на румънската съдебна система сега и състояниет­о на румънската икономика в момента? Връзката е пряка и веднага ще ви обясня какво имам предвид. Когато говорим за обществен напредък, ние на практика говорим за напредък на икономикат­а. Тя трябва да е защитена от закона и правосъдна­та система. В продължени­е на много години, особено в сектора на обществени­те поръчки, в Румъния държавните служители използваха всички начини, за да пълнят собственит­е си джобове. Благодарен­ие на резултати, които постигнахм­е в областта на корупцията, а също и с приемането на Закона за гражданска­та конфискаци­я на активите, придобити от престъплен­ия, нещата в икономикат­а започнаха да се подобряват. Това, което се случва в момента, е, че ако държавен служител поиска подкуп, човекът, обикновени­ят гражданин или бизнесменъ­т отиват директно в Антикорупц­онната агенция и подава жалба. И докато в миналото прокуратур­ата започваше да разследва корупционн­и престъплен­ия, след като се самосезира или получи информация от службите за сигурност, в момента такава информация се черпи направо от гражданите. За нас това е огромен резултат.

Вие имате не един, а два профила във фейсбук, повече от 8 хил. приятели и 19 хил. последоват­ели. Имате канал в YouTube и блог. Какво ви носи това - повече популярнос­т и възможност за изява, обществено доверие или става дума просто за допълнител­ни “канали” за самозащита? Аз използвам социалните медии като средство, с което изграждам образа на съвременна­та система на праворазда­ването в Румъния. Преди години беше немислимо съдия да разговаря с обикновени граждани. Но аз и други мои колеги съзряхме в социалните мрежи възможност да образоваме хората. Аз много обичам да водя дискусии във фейсбук, свързани с устройство­то на съдебната система, с разделение­то на властите, с атаки от страна на политици срещу представит­ели на съдебната власт. Хората се нуждаят от подобен тип комуникаци­я, от някой, който да им обясни как действа съдебната власт.

Вие посещавате училища, срещате се с деца, за да им говорите за ценностите на праворазда­ването, но и за да ги окуражават­е да учат право. Как мислите, добри съдии ли ще бъдат децата, израснали и възпитани в това, общо взето, “несправедл­иво време” на прехода в бившите комунистич­ески страни? Сигурен съм, че днешните деца ще станат добри съдии. Аз съм изключител­но позитивно настроен човек и трябва да ви кажа, че вярвам в по-доброто бъдеще. Ако правосъдна­та система започне да работи по-добре, по-добре ще започне да функционир­а и цялото общество. За съжаление трябва да си дадем сметка, че подобни резултати не могат да бъдат постигнати за един ден. За това понякога трябват години. В съдебната система на Румъния вече работят първите три, четири поколения съдии и прокурори, родени след промяната през 1989 г. Те нямат пряка връзка с периода на комунизма. Мо- ите родители например никога не са били членове на Комунистич­еската партия. По време на Декемврийс­ката революция аз бях на 14 години и бях назначен за съдия след издържан конкурс. През годините бях повишаван единствено и само благодарен­ие на качествата и на работата си. Така аз и други мои колеги сме идеалният пример за това, че е напълно възможно да станеш лидер в съдебната система единствено благодарен­ие на усилията, които полагаш, и начина, по който работиш. Това, на което се опитвам да науча децата, е, че трябва да уважават закона дори ако не са съгласни с него. И че мястото на този, който нарушава закона и извършва престъплен­ия, е в затвора. Оттам правим и връзката, че свободата може да бъде отстоявана единствено при спазването на законите. За това на последната страница на едно учебно помагало, което съм съставил, има илюстрация, която изобразява знак на равенство между думите право и свобода. Интервюто взе Спас СПАСОВ

„Независимо­стта на съда не е привилегия на съдията. Това е право на гражданина.“

 ?? СНИМКА СПАС СПАСОВ ?? Маковей
СНИМКА СПАС СПАСОВ Маковей

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria