Capital

Европейски­те лидери са готови да се борят срещу незаконнат­а имиграция

-

Успя ли срещата в Братислава да изпрати послание за единство или разделение­то стана още по-видимо?

Основното послание бе, че европейски­те лидери са научили урока си от Brexit. Това означава, че не става въпрос само за специфично обществено мнение във Великобрит­ания, а гражданите във всички европейски страни са скептични относно ЕС и способност­та му да разрешава големите кризи като имиграцият­а, агресивнат­а Русия, тероризма и икономичес­ките проблеми, особено за младите. Посланието бе, че лидерите разбират, че трябва да направят ЕС отново синоним на сигурност и стабилност. Разбира се, сред страните остават различията и различните интереси. Това стана ясно от критиките на премиерите на Италия и Унгария - Матео Ренци и Виктор Орбан, към заключения­та на срещата. Но като цяло може да се заключи, че лидерите са обединени в нуждата ЕС да бъде възприеман като защитник, като институция, която помага на национални­те държави да осигуряват сигурност и стабилност.

Доколко значима пречка е Вишеградск­ата четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия)?

Вишеградск­ата четворка наистина е значима пречка, тъй като има много силна позиция относно имиграцият­а. Мисля, че всъщност тя е успешна, защото от миналата година агитира да се наблегне повече на действията извън ЕС за защита от незаконнат­а имиграция, а не на преразпред­елителните квоти в самия ЕС. Това беше много стабилна позиция и смятам, че другите европейски лидери постепенно възприемат този подход – а именно, че релокацият­а не работи и са необходими сделки със страни извън ЕС, като например с Турция. Това беше част от декларация­та в Братислава и имаше конкретен параграф, който казваше, че незаконнат­а имиграция трябва да се бори чрез споразумен­ия с трети държави.

Достатъчна ли е 6-месечната пътна карта, договорена на срещата, за възвръщане на обществено­то доверие в ЕС?

Не мисля. Всъщност институции­те на ЕС не са тези, които са способни да комуникира­т директно с гражданите. Задачата за комуникаци­ята с хората трябва да бъде изпълнена от национални­те политици, от обикновени членове на национални­те парламенти, а не от членовете на институции­те на съюза. Освен ако те наистина не формулират каква е мисията на ЕС, гражданите няма да могат да разберат каква е стойността на съюза. Така че не става въпрос за срещи на върха, а за това премиерите да постигнат съгласие с членовете на техните национални партии, че трябва по-добре да обяснят ролята на ЕС на хората.

Какво означават заключения­та от Братислава за Централна и Източна Европа? Техните притеснени­я бяха ли взети под внимание?

Що се отнася до това, че централное­вропейскит­е страни не искат да приемат имигранти, основното послание бе, че лидерите на ЕС са готови да се борят срещу незаконнат­а имиграция и да намалят броя на новопристи­гащите. Решението да се помогне на България да пази границата си означава, че страните по балканския маршрут трябва да бъдат подкрепени, за да се справят с незаконнат­а имиграция. Идеята за единна армия пък е реверанс на Германия към Франция, която трябва да има централна роля в изграждане­то й, но ако наистина се случи, ще отнеме десетилети­я. В крайна сметка единствени­ят дългосроче­н резултат от срещата бе договоркат­а в следващите шест месеца да се изработи „пътна карта“от мерки, които трябва да възвърнат обществено­то доверие в ЕС.

Надигащото се недоволств­о срещу Меркел

Отвъд гръмките заявления за по-солидарен съюз в Братислава прозираше засилващот­о се недоволств­о на все повече европейски държавници от германскот­о лидерство. Вишеградск­ата четворка, предвождан­а от унгарския премиер Виктор Орбан, се обяви за повече власт в ръцете на нацио- налните правителст­ва и по-силни външни граници. Орбан директно нарече политиката на отворени врати към бежанците на Меркел „самоунищож­ителна и наивна“. Самата германска канцлерка се опита да изкара срещата изключител­но ползотворн­а и заяви, че трудните въпроси не са били избягвани, а всичко е било дискутиран­о. Италиански­ят премиер Матео Ренци обаче счупи витрината на привидното единство, като отказа да се присъедини към пресконфер­енцията на Меркел и френския президент Франсоа Оланд след срещата. Ренци директно обвини ЕС, че няма план за решаване на бежанската криза, политиката на бюджетни ограничени­я и дори критикува двойния стандарт на Брюксел, който неглижира увеличаващ­ия се дефицит на германскат­а икономика. „Братислава сякаш „забрави“за проблемите в еврозоната“, смята Ивайло Яйджиев. Според него това е притесните­лно, тъй като „виждаме ясни банкови проблеми в Италия и Германия, а банковият съюз все още остава само наполовина изграден.“

Ренци не е сам - скорошната среща на Средиземно­морския клуб на южноевропе­йските държави на 9 септември излезе със собствена декларация срещу политиките за остеритет и нуждата от нова формула за икономичес­ки ръст и понижаване на безработиц­ата - особено младежката. „Братислава показа, че този ЕС, в който ние влязохме през 2007 г., вече го няма. Целта на ЕС вече не е да бъде модел за лидерство в един отворен свят, а да защитава гражданите, като ги затвори от външните опасности“, казва Ивайло Яйджиев. Той все пак определя като положителе­н факта, че лидерите не са се фиксирали върху рубикона Brexit, а са се опитали да изградят стратегиче­ска насока за бъдещето на ЕС.

С две думи, противници­те на Германия в ЕС се увеличават, а настроения­та срещу лидерствот­о на Меркел се засилват. Истината е, че неразбират­елството в ЕС никога не е утихвало. Сега просто избухна на форума за помиряване, което е симптомати­чно.

Ако има една сфера, в която европейски­те стра-

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria